Hradozámecký advent 2023 začal netradičně v bílém kabátě

Mimořádný adventní program na hradech a zámcích NPÚ se těší velkému zájmu návštěvníků. Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu se chystají na druhý adventní víkend. Připravují speciální prohlídky a kulturní program, představí betlémy, vánoční tradice a zvyky v různých obdobích a rozličném prostředí. Některé z památek budou zájemce provázet celým adventem a některé se otevřou i po Vánocích. Netradiční kouzlo dodala letošnímu Hradozámeckému adventu sněhová nadílka. Novinkou letošního předvánočního období jsou dárkové poukazy Na památku.

„Moje milá maminko!

Děkuji ti, že jsi mi vánoční stromeček už připravila. Bude jistě velmi pěkný a bude se nám jistě všem líbit, udělá nám radost. Nechci Tě v tom vánočním čase zdržovat, ale já i mé sestry doufáme, že na něm bude viset mnoho krásných věcí. Těšíme se velice na dobré jídlo. Ha, ha, dostaneme mnoho!

Jsem Tvůj poslušný syn. Tobě, drahá maminko Felix von Lichnovský.

Tvůj syn 1822, 24. prosince V Hradci ve Slezsku.“

Dopis

Dopis osmiletého Felixe Lichnovského matce Eleonoře, nalezený v roce 1993 náhodně ve stavební suti při rekonstrukci, se stal námětem letošních Vánoc na zámku Hradec nad Moravicí. Netradiční prohlídku je možné navštívit o víkendech až do Vánoc a také 27.-30. 12.

Vánoční atmosféra díky sváteční výzdobě památek, vystaveným betlémům, zpívání koled a tvoření vánočních ozdob, dýchne na návštěvníky i dalších památek.

Ježíškova pošta

Odeslat dopis Ježíškovi přímo z Ježíškovy pošty budou moci návštěvníci Adventu na hradě Křivoklátě. Ten se letos ponese ve staročeském duchu. Tradiční jarmark a ukázky řemesel doplní vystoupení provazochodkyně, andělé na chůdách a žonglér. Chybět nebude pohádka pro děti, vánoční hra se zpěvy, hudba a tanec. Nejen děti mohou vyrábět tradiční polaz. V neděli 17. prosince se na Křivoklátě rozsvítí betlémské světlo.

Prosincové nedělní Adventní koulení na zámku Valtice je tvůrčí dílnou, která nadchne nejen děti, ale i dospělé. 

Atmosféru staročeských Vánoc můžete zažít také na selském dvoře U Matoušů v Plzni-Bolevci. A sváteční prohlídky na hradě Bítov budou 9. a 10. prosince netradičně zakončeny v zámecké kuchyni, kde se vaří a peče a ochutnávání je návštěvníkům povoleno.

Vánoční atmosféru počátku 20. století v domácnosti pana správce představí během prvních tří adventních víkendů hrad Nové Hrady. Jak probíhaly svátky v rodině Schwarzenbergů za první republiky, přiblíží hrané kostýmované prohlídky s názvem Poslední knížecí Vánoce 9. a 10. prosince na zámku Třeboň.  Zámecká brána se během adventu otevře například také na Červené Lhotě. Po loňské premiéře se opět vracejí Schönburské Vánoce.

Sychrov

Jedinečnou možnost projít si vyzdobený zámek vlastním tempem nabízí Sychrov. Novinkou je možnost vyfotografovat se u velkého vánočního stromu v Královském apartmá.

Vila Stiassni

Netradiční vánoční prohlídky připravila také vila Stiassni v Brně. Oslava Vánoc zde má tradici od dob první republiky, a to i přes to, že si vilu nechala postavit rodina židovského textilního podnikatele.

Hrad Grabštejn

Hradozámecký advent otvírá i brány památek na zimu uzavřených. To platí například o hradu Grabštejn. Na 9. a 10. 12. připravil hrané prohlídky na vánoční téma, dílničky pro děti a také adventní stezku v okolí hradu a zimní výstup do věže. Ani tady nebude chybět adventní zpívání. 

Některé památky se během Hradozámeckého adventu otevřou v neobvyklou dobu. Na hradě Rabí se během podvečerních prohlídek 9. prosince, dozvíte, jak advent a Vánoce trávili naši předci. Zahřát se budete moci u velkých ohňů na nádvoří nebo teplým nápojem. Prohlídky začínají v 16 hodin.

Hrádek u Nechanic

Zámek Hrádek u Nechanic připravil na 15. 12. Vá-noční prohlídky s jedinečnou atmosférou vyzdobené expozice osvětlené svíčkami. Konají se od 17 do 21 hodin a rezervace je nutná. Vedle toho Hrádek u Nechanic připravil také denní sváteční prohlídky a během prosince se symbolicky rozloučí s rokem Harrachů.

Zámek Janovice u Rýmařova

Zámek Janovice u Rýmařova, který byl druhým hlavním objektem letošního ročníku projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů, představí betlémy a přivítá ty, kteří dávají přednost rodinné atmosféře.

Podrobnosti o Hradozámeckém adventu 2023 a přehled všech zapojených památek najdete na webu NPÚ. Vzhledem k velkému zájmu o adventní program doporučujeme rezervovat si vstupenky předem online na webových stránkách vybraného objektu.

Novinka letošního adventu

Novinkou letošního adventu jsou dárkové poukazy Na památku, které mohou být originálním dárkem pro příznivce hradů a zámků. Poukazy Na památku v hodnotě 200, 500 a 1 000 Kč je možné koupit výhradně online na webovém portálu NPÚ. Platí do konce následujícího kalendářního roku od data zakoupení. Dárkové poukazy je možné použít na nákup vstupenek na kteroukoli zpřístupněnou památku ve správě Národního památkového ústavu. Nelze za ně nakupovat zboží. Seznam památek ve správě NPÚ a další podrobnosti o dárkových poukazech najdete na webu www.npu.cz