Válka na Ukrajině

Praha věnovala ukrajinským městům Mykolajiv a Buča pět autobusů

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hlavním městem Prahou a prostřednictvím neziskové organizace Člověk tísni daroval na Ukrajinu další vyřazená vozidla, tentokrát pět autobusů SOR. Příjemcem pomoci jsou dopravní podniky ve městech Mykolajiv a Buča, darovaná vozidla zde budou sloužit ve veřejné dopravě. Autobusy jsou plně provozuschopné, dnes si je převzali zástupci obou měst a po vlastní ose s nimi odjeli na Ukrajinu.

Read More

Geoscanner pro Mykolajiv

Jihočeský kraj poslal do Mykolajivské oblasti svým partnerům geoscanner. Na místo dorazil už minulý týden a bude velmi užitečný při nápravách válečných škod. „Mykolajivská oblast, se kterou Jihočeský kraj navázal partnerství, je stále pod palbou. Prakticky každý den sem dopadají rakety na nemocnice, obytné budovy i kritickou infrastrukturu,“ řekl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

Read More

Hlavní město podpoří integraci Ukrajinců v metropoli dalšími 20 miliony korun

Rada hl. m. Prahy na pondělním zasedání schválila vyhlášení Programu podpory aktivit integrace cizinců na území hl. m. Prahy pro rok 2024 – 2. kolo – Ukrajina. Celkově je v programu alokováno 20 milionů korun, o které mohou žádat neziskové organizace a další subjekty. Program má za cíl podpořit sociální oblast, bydlení, terénní služby nebo například zvyšování informovanosti.

Read More

Evropská komise vydává dětskou knihu, která přibližuje těžkosti ukrajinských dětí prchajících před válkou

Do České republiky přišlo z Ukrajiny 358 000 uprchlíků, z nichž 74 000 jsou děti. Byly nuceny opustit svůj dosavadní život a vše, co jim bylo drahé: rodinu, přátele, školu. Evropská komise dnes vydává dětskou knihu s názvem Dívka, která měla oči otevřené, jejímž cílem je přiblížit problémy, s nimiž se potýkají dětští i dospělí váleční uprchlíci. Na projektu Evropská komise spolupracovala se známou ukrajinskou ilustrátorkou Annou Sarvirovou. Kniha vybízí občany Evropské unie k tomu, aby věnovali pozornost těžké situaci malých uprchlíků a zasadili se o to, aby jejich hlas byl slyšet.

Read More

Praha vypravila unikátní tramvaj v národních barvách Ukrajiny 

Praha se ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) symbolicky připojuje k projektu #RIDEFORUKRAINE upozorňujícím na ukrajinskou vládní fundraisingovou platformu UNITED24. Proto byla ve středu v Opletalově ulici na trasu slavnostně vypravena souprava tramvají T3R.PV ev. č. 8161 a 8162 s unikátním designem v ukrajinských národních barvách a QR kódem, který vede právě na web platformy UNITED24

Read More

MPSV ve spolupráci s UNICEF vyhlásilo novou dotační výzvu na podporu a začleňování rodin z Ukrajiny

Již od počátku války na Ukrajině MPSV monitoruje situaci dětí přicházejících z Ukrajiny, a snaží se o zajištění jejich potřeb i úspěšnou adaptaci v novém prostředí. V rámci mimořádného dotačního titulu připraveného ve spolupráci MPSV a UNICEF, byla vyhlášena nová výzva pro rok 2023. Cílem je podpora služeb pro rodiny s dětmi, které přicházejí z Ukrajiny, a jejich začlenění.

Read More

Vánoční provoz Krajského asistenčního centra a Centra následné podpory ukrajinským uprchlíkům

V rámci vánočního provozu bude Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajincům (KACPU) a Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) v týdnu od 26. prosince do 30. prosince 2022 otevřeno pouze ve středu 28. prosince. V ostatních dnech budou centra uzavřena. Od Nového roku budou v provozu v obvyklé časy.

Read More

Asociace poskytovatelů personálních služeb se důrazně distancuje od praktik zneužívání ukrajinských uprchlíků na trhu práce v ČR

Zpravodajství iDnes.cz informovalo o nekalých praktikách nelegálních zprostředkovatelů práce při zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny. Za Asociaci poskytovatelů personálních služeb (APPS) se chceme od tohoto jednání distancovat. Členové APPS dodržují legislativní předpisy ČR i etický kodex APPS a podobné postupy nejsou u členů APPS možné.

Read More

Oficiální vyjádření Budějovického Budvaru k otázce ruského trhu

Tímto vyjádřením Budějovický Budvar reaguje na zprávu vydanou ČTK dne 9. října a následné články publikované v médiích. Mrzí nás, že touto zprávou došlo k mylné interpretaci, že Budějovický Budvar mění svůj postoj k ruskému trhu. Tímto bychom chtěli oficiálně potvrdit a zdůraznit, že obchodní vztahy mezi Budějovickým Budvarem a ruským trhem zůstávají pozastaveny a není v plánu je obnovovat do ukončení ruské agrese. Budvar obchodní vztahy s Ruskem ukončil mezi prvními dodavateli a v tomto ohledu svůj postoj nemíní měnit.

Read More

DPP ve spolupráci s hl. m. Prahou a Člověkem v tísni věnuje na Ukrajinu 20 tramvají a 2 autobusy

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve spolupráci s hl. m. Prahou a prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni daruje na Ukrajinu celkem 20 tramvají a 2 autobusy. Příjemcem pomoci je charkovský městský dopravní podnik. Všechna darovaná vozidla jsou provozuschopná, tramvaje budou sloužit ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy v západoukrajinském městě Chmelnický. První tramvaje by na Ukrajinu měly zamířit v nejbližších dnech či týdnech.

Read More