Pardubický kraj

Tragická nehoda osobního vozidla u Sezemic.

V neděli 28. dubna 2024 v půl čtvrté ráno byla jednotka z Pardubic vyslána k dopravní nehodě osobního vozidla u Sezemic.

Read More

Pardubice investují do městské dopravy, nakoupí osm nových trolejbusů od Škoda Group

 Dopravní podnik města Pardubic navázal na dlouholetou spolupráci se Škoda Group a do své flotily si objednal nové dvanáctimetrové trolejbusy Škoda 32 Tr. Kontrakt v hodnotě přesahující 107 milionů Kč zahrnuje výrobu osmi trolejbusů, které budou dodány v polovině roku 2025. Všechna vozidla budou vybavena trakčními bateriemi pro jízdu bez trolejového vedení, nabídnou také moderní vybavení, […]

Read More

Tragická nehoda dodávky

K nehodě dodávky do Orlického Podhůří-Rviště vyjížděli hasiči v úterý 16. dubna ve 3.03 hodin.

Read More

Nehoda dvou nákladních automobilů

Složky integrovaného záchranného sytému byly povolány k nehodě dvou nákladních automobilů na silnici č. 2 u odbočky z Pardubic na Svítkov, a to v pondělí 15. dubna v ranních hodinách. Z kabiny jednoho nákladního automobilu bylo nutné vyprostit zaklíněného řidiče.

Read More

Nehoda dodávky a osobního vlaku v obci Moravany

Dopravní nehoda – 23.3., 9:00 hod. Jedna profesionální jednotka z Chrudimi a dobrovolné jednotky Hrochův Týnec a Moravany právě zasahují u nehody dodávky a osobního vlaku na železničním přejezdu v obci Moravany.

Read More

Smetanova Litomyšl představila nejrozsáhlejší program od vzniku festivalu

Národní festival Smetanova Litomyšl, který bude ústředním místem oslav dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany, uspořádá od 8. června do 7. července na pět desítek představení a koncertů a další desítky souběžných akcí. Svou délkou i rozsahem bude největší od svého vzniku v roce 1946. U příležitosti jubilea svého nejslavnějšího rodáka Smetanova Litomyšl poprvé uvede všechny […]

Read More

Studenti Univerzity Pardubice chystají kulturní akce s podporou města

Město Pardubice společně s Univerzitou Pardubice podpoří nápady vysokoškoláků na nové kulturní akce pro veřejnost. Projekt Rozjeď to funguje už třetí rok, za tu dobu se v krajském městě uskutečnily desítky menších i větších originálních akcí.

Read More

Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek!

Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety! Historikové popisují tuto událost takto: Syn sládka zámeckého pivovaru se v Litomyšli narodil 2. března 1824 v 10 hodin, v den kdy vrcholil masopust. Paní Smetanová prý ještě v předvečer nejveselejšího dne v roce do půlnoci tančila. Narození prvního syna v rodině bylo velkou slávou. „Otec byl prý právě na dvoře, když děvče přiběhlo se zprávou, že se narodil syn. A tu šťastný otec v samé radosti děvče chytil a tančil s ním po dvoře. Chtěl však, aby i jeho lidé sdíleli s ním tuto radost, proto dal na dvůr vyvaliti své chase sud piva a ta pak zpívajíc a tancujíc neméně radostně vítala příchod Bedřicha Smetany na svět“.

Read More

Město Pardubice se aktivně angažuje v podpoře zdraví a prevence u nejmladších občanů.

Téměř 800 000 korunami totiž podpořilo projekt „Mít oči k vidění“, který se u dětí zaměřuje na prevenci v oblasti zraku. Dotace schválilo lednové zastupitelstvo.

Read More