Praha 5

Od pondělí 9. října bude pro pěší uzavřena Lávka mezi Radlickou ulicí a nádražím Smíchov.

Téměř stoletá ocelová konstrukce bude odstraněna kvůli výstavbě moderního dopravního uzlu „Terminál Smíchov.“ Jeho součástí bude o 160 metrů jižněji nová bezbariérová lávka v roce 2028. Po nové lávce bude možné přejít ze smíchovského přednádraží na radlickou stranu k Dobříšské ulici. Lávka bude doplněna eskalátory a výtahy na jednotlivá nástupiště, nově zde vzniknou čekárny a komerční prostory.

Read More

České dráhy završily prodej zbývajících pozemků v okolí smíchovského nádraží

České dráhy a společnost Sekyra Group podepsaly dohodu o odkupu zbývajících pozemků v okolí smíchovského nádraží, na kterých vyrůstá nová pražská čtvrť Smíchov City. Dohoda zahrnuje narovnání podmínek odkupu, které znamená výrazné navýšení ceny za tyto pozemky oproti původní dohodě.

Read More

Primátor se dohodl se zástupci policie na posílení hlídek na Andělu v Praze 5

Po nedávných násilných útocích na Andělu je v této lokalitě s okamžitou platností posílena policejní přítomnost, což by mělo vést ke zvýšení bezpečnosti. Na úterním jednání se na tom dohodli primátor Bohuslav Svoboda s ředitelem Městské policie Praha Eduardem Šusterem a ředitelem Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy Petrem Matějčkem.

Read More

Zastupitelé Prahy 5 schválili rozpočet na rok 2023

Zastupitelé Prahy 5 na zasedání v úterý 7. března schválili rozpočet na rok 2023 i výhled na následující roky. V letošním roce by měla městská část hospodařit s rozpočtem v objemu 1 miliarda 141 milionů Kč. Pro klíčové investice v tomto roce bude hledat možnosti vícezdrojového financování.

Read More

Praha 5 plánuje navýšení školských kapacit v roce 2023

Městská část Praha 5 jako zřizovatel prostřednictvím Rady městské části reaguje na zvyšující se počty dětí ve třídách podporou žádosti ředitelů škol o navýšení kapacit na rok 2023. Do školského rejstříku nyní půjde žádost o navýšení kapacit v mateřské škole a rovněž ve školní jídelně Nad Palatou a v základní škole Pod Žvahovem, které jsou pro rozvoj obou školských zařízení nezbytné.

Read More

Praha 5 má desatero energeticky úsporných opatření

Rada městské části Praha 5 schválila plán na snížení spotřeby energií. Podle radního pro finance Jana Kavalírka (TOP09) jde o první fázi postupného snižování nákladů za energie.

Read More

Otevření Motolského potoka v lokalitě Buďánka

Ověřovací studie potvrdila možnost otevření Motolského potoka v lokalitě Buďánka a nastínila možnosti jeho využití i v dalších částech Prahy 5 podél jeho zatrubněného toku. Studie byla počátkem září představena veřejnosti a následně byla schválena Radou MČ Praha 5.

Read More

Praha 5 podporuje výstavbu paralelní dráhy. Chce zajistit svým obyvatelům klid

Obyvatelé Pětky mohou nyní klidně spát. Memorandum o porozumění a spolupráci mezi Prahou 5 a Letištěm Praha, podepsané zástupci obou stran by mělo zajistit bezhlukový prostor a minimální vliv na životní prostředí.

Read More

Dětský svět podle režiséra Jindřicha Poláka je k vidění v Galerii Portheimka

Chobotničky z druhého patra nebo pan Tau jsou filmy, které stále oslovují malé i velké diváky. Připomenout si dílo jejich tvůrce režiséra a scénáristy Jindřichy Poláka je možné do 30. října na právě probíhající výstavě v Galerii Portheimka.

Read More

Praha 5 chystá novou svatební síň v romantickém prostředí parku Sacré Coeur na Smíchově

Rada městské části Praha 5 schválila vítěze otevřené architektonické soutěže na novou svatební síň. Ta vyroste v horní části parku Sacré Coeur v místě, které je územním plánem určené pro veřejnou vybavenost. Nový svatební pavilon chce radnice využívat i pro další společenské a kulturní akce, s využitím pro širokou veřejnost.

Read More