Brno

Přehlídka automobilové techniky 2024 -Brno

Technické muzeum v Brně jako každý rok otevře depozitář v Brně-Řečkovicích s historickými vozidly. Zájemci si budou moci prohlédnout vozy z muzejních sbírek – vozidla městské hromadné dopravy (autobusy, trolejbusy), vojenskou techniku i osobní automobily. Chybět nebudou ani návštěvníky oblíbené okružní jízdy historickými autobusy do okolí.

Read More

Masarykova univerzita založila MUNI Ventures

Masarykova univerzita otevírá novou kapitolu v propojení vědy a společnosti s cílem přinést vědecké objevy tam, kde mohou nejvíce pomoci – mezi lidi. Z těchto důvodů založila vlastní společnost MUNI Ventures, jejímž posláním je, aby se řada objevů, patentů a dalších unikátních vědeckých výsledků rychleji dostala do praxe.

Read More

Výstava připravená Masarykovou univerzitou a Moravským zemským archivem představí unikátní doklady knižní kultury na Moravě

Nejstarší rukopisné knihy na Moravě od počátků písemné kultury až do vynálezu knihtisku představí výstava v Moravském zemském archivu nazvaná „Moc inkoustu: středověká knižní kultura na Moravě“.

Read More

MENDELU vybrala z vlastní produkce tři akademická vína, v tradici chce pokračovat

Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí místo obsadil Laurot rose ze Zahradnické fakulty v Lednici. Lahve bude zdobit zlatá, stříbrná a bronzová medaile, zakoupit je […]

Read More

Ve Starém Lískovci jsou dvě nová parkoviště. Město z Fondu mobility investovalo přes 58 milionů korun

Ve Starém Lískovci vzniklo celkem 258 nových parkovacích míst. Zatímco parkoviště při ulici Kyjevská je v provozu od konce loňského roku, na Labské bylo otevřeno v těchto dnech.

Read More

Botanici prozkoumali flóru Brna, ve městě roste 1 492 planých druhů rostlin

Ve městě Brně se vyskytuje 1 492 druhů planých nebo samovolně zplanělých rostlin, z nichž 255 patří mezi ohrožené druhy. Vyplývá to z nejnovější studie, která zmapovala výskyt planých rostlin na území Brna. Tým botaniků z Masarykovy univerzity pod vedením Zdeňky Lososové na studii pracoval více než 10 let a rozšíření druhů zdokumentoval na jednotlivých […]

Read More

Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin, v Česku má dlouhou tradici

Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat, že téma je součástí národního a kulturního dědictví, které se vyvíjí v čase. Vědci analyzují historické […]

Read More

Závody Spartan ovládnou Brno

Rychlá auta a vůně benzínu tentokrát půjdou stranou, Masarykův okruh v Brně se stane dějištěm zcela jiných závodů. Spartan prověří každý sval, ale také vůli na překážkové trati, a to již 18. a 19. května 2024. Bude to velké a rozhodně u toho nesmíte chybět.

Read More

Úpravy Sálu Břetislava Bakaly jsou po necelých pěti měsících u konce, Divadlo Bolka Polívky zde začne hrát 11. dubna

Do ukončení adaptace Sálu Břetislava Bakaly na divadelní provoz zbývají doslova poslední hodiny, zhotovitel začal dnes stavbu předávat městu. Část prací rovněž realizoval provozovatel objektu, tedy Sdružení zdravotnických zařízení II Brno, a Divadlo Bolka Polívky jako budoucí uživatel prostor.

Read More

Expedice na stanici Masarykovy univerzity v Antarktidě byla dosud nejkratší. Potvrdila na místě výskyt ptačí chřipky

Již 20. antarktická vědecká expedice Masarykovy univerzity se o víkendu bezpečně vrátila do České republiky. Od předchozích se lišila především délkou strávenou na České vědecké stanici J. G. Mendela, kde výzkumníci strávili po řadě logistických a klimatických potíží v antarktickém terénu dosud nejkratší dobu. Potvrdili tam však výskyt vysoce infekčního viru ptačí chřipky.

Read More