ZPRÁVY

Bezba doprava: 4 nové mikrobusy již od května a snazší podmínky pro doprovod henidkepovaných

Bezba doprava, neboli služba speciálních mikrobusů pro přepravu těžce zdravotně postižených lidí, se rozšíří již od 1. května 2024 o další 4 vozidla. Další 4 mikrobusy pak přibydou od 1. srpna 2024. Celkem tak bude k dispozici 43 speciálně upravených vozidel. Od 1. 5. 2024 se také zjednodušují podmínky pro doprovázející osoby a zpřehledňuje se ceník přepravy.

Read More

Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypracují společnosti MORAVIA CONSULT Olomouc a SUDOP PRAHA, které podaly nabídku ve výši 244 424 600 korun. Kromě modernizace stanic a zastávek dojde také k přidání třetí koleje, zruší se všechny přejezdy. Traťová rychlost se zvýší až na 160 km/h. Zahájení prací se plánuje počátkem roku 2028, předpokládané celkové náklady stavby dosahují bezmála 14 miliard korun.

Read More

Maserati GranCabrio Trofeo na Motor Valley Fest 2024

 Od čtvrtka 2. do neděle 5. května se Maserati zúčastní šestého ročníku festivalu Motor Valley Fest. V údolí motorů se velká jména italského motorismu připojí k hostům z celého světa a mezinárodnímu publiku, aby společně zhodnotili současnost a budoucnost mobility a podrobně prozkoumali vesmír výzev a příležitostí, které s sebou přináší nová elektrická éra.

Read More

Novým country managerem Microsoft Česká republika a Slovensko je Michal Stachník

Společnost Microsoft Česká republika a Slovensko jmenovala Michala Stachníka na pozici country managera. Tuto vedoucí pozici přebírá po Michalu Markovi, který se role přechodně ujal po odchodu Violety Luca, jenž vedla pobočku do konce roku 2023. Michal Stachník nastupuje do vedení společnosti 1. května 2024.

Read More

Vrchaři a maratonci se utkají o tituly

O nadcházejícím víkendu se uskuteční další dva domácí republikové šampionáty. V sobotu 4. května proběhne v Janských Lázních MČR v běhu do vrchu a v neděli 5. května nás čeká v rámci pražského maratonu tradičně i mistrovství České republiky na této distanci.

Read More

Májová Zoo Praha: Slunící se zvířata a prodloužená otevírací doba

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v bazénu a sloni si dopřávají první jarní bahenní lázně. Ven z pavilonu vycházejí i lvi nebo tygři a celá řada ptačích druhů hnízdí napříč areálem. Vlivem teplého počasí i stále pozdějších západů slunce prodlužuje Zoo Praha ode dneška také svou otevírací dobu až do 19 hodin – výjimečně o měsíc dřív než obvykle.

Read More

Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou 

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. Dnes slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou obnovou projde tamní stanice a navazující úsek do Křižanova, díky úplnému přerušení provozu bude hotovo už na začátku příštího roku. Kompletní rekonstrukce části z Přibyslavi do Pohledu pak potrvá do jara 2027. Celkové náklady všech tří staveb dosahují […]

Read More

Hlavní město a Středočeský kraj chystají velkou soutěž na železniční dopravce. Na území metropole i kraje by měli zajišťovat dopravu po dobu 15 a 30 let  

Hlavní město a Středočeský kraj připravují výběrová řízení na dopravce ve veřejné drážní dopravě. S novými dopravci by měly na koleje vyjet nové či modernizované vlaky. Nové smlouvy by měly začít platit od prosince 2029. Největší kontrakt by měl být uzavřen na dobu 30 let, a to z důvodu mimořádně vysoké investice do vozového parku. […]

Read More

Formule 1 – Crypto.com MIAMI Grand Prix 3.-5.5.2024

Po závodě v Číně s přesunula Formule 1 na americký kontinet a velká cena se pojede v Miami . To pro evropské příznivce znamená, že se jedná o večerní až noční závod .

Read More

Nové portfolio tiskáren HP – navržené s ohledem na udržitelnost, bezpečnost i efektivitu práce

  Nabídku HP tiskáren doplnilo inovované portfolio inkoustových multifunkčních tiskáren HP OfficeJet, které jsou určené pro všechny typy kanceláří – od těch domácích až po velké firmy. Nejnovějším přírůstkem mezi laserovými tiskárnami je nová řada HP Color LaserJet 3000, která byla představená spolu s tonerovou technologií HP TerraJet. Tato nová technologie přináší jak kvalitativní zlepšení tisku – ostřejší a sytější barevné podání, ale také snížení spotřeby energie při tisku a nižší podíl plastů při výrobě tonerových kazet. Nechybějí ani inovované produkty HP DeskJet a HP ENVY, které nabízejí vše potřebné pro domácí uživatele.

Read More