Základní vzdělání

Šišlání, či nesprávná výslovnost –⁠⁠⁠⁠⁠ jak můžeme u dětí podpořit vývoj řeči?

Může se zdát přirozené, že děti šišlají či komolí slova a většina rodičů tak nesprávné výslovnosti svých dětí minimálně zpočátku nevěnuje příliš pozornosti. S přibývajícím věkem se však nesprávná výslovnost fixuje, a proto by v nejlepším případě měla být upravena před nástupem do první třídy.

Read More

Děti pečují o vzácné botanické lokality

Jarní měsíce jsou čas, kdy děti ze základních a středních škol pravidelné pomáhají krkonošské přírodě, konkrétně krkonošským loukám. Letos s jejich pomocí na 14 lokalitách vyhrabeme stařinu, odstraníme napadané větve a nálety dřevin. Hrabání letos vzhledem k teplému počasí začalo již před třemi týdny xerotermní loukou ve Víchové nad Jizerou a v závislosti na počasí předpokládáme, že […]

Read More

Hlavní hygienička: děti ve školách nebudou vylučovány z kolektivu na základě absence očkování 

Ministerstvo zdravotnictví koriguje nepřesný výklad pražské hygienické stanice ve věci nákazy černým kašlem a příslušných hygienických opatření. Všechny krajské hygienické stanice jsou se správným výkladem srozuměny a budou postupovat pod metodickým vedením Hlavní hygieničky ČR. Očkovacích látek pro děti i dospělé je dostatek a objednat si je mohou všichni poskytovatelé zdravotních služeb.

Read More

Autobus Uličník bude v Praze 4 pomáhat dětem a mladistvým už pátým rokem

Také letos vyjede do ulic městské části Praha 4 autobus Uličník, mobilní nízkoprahový klub pro děti a dospívající. Rada městské části Praha 4 dnes schválila použití účelové neinvestiční dotace hlavního města Prahy v oblasti prevence kriminality na realizaci tohoto projektu a rovněž dofinancování rozdílu mezi skutečnou cenou služby a dotací poskytnutou hlavním městem. Autobus se vrátí do osvědčených lokalit před základní školy.

Read More

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu

Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování a proběhla i řada vzdělávacích seminářů a workshopů. Probíhá také finalizace odborných podkladů pro pilotní testování nového spotřebního koše a novelizaci vyhlášky o školním stravování. Ta bude účinná nejpozději před začátkem školního roku 2025/2026, jak bylo plánováno od začátku fungování skupiny. K žádnému zásadnímu odkladu nedošlo.

Read More

Více než polovina předškolních dětí má problémy s řečí, pětina s grafomotorikou, ukázal dotazník

Více než polovina předškolních dětí má problémy s řečí, pětina pak s grafomotorikou. Některé děti se dokonce potýkají s oběma problémy. Pouze necelá třetina dětí problémy nemá. Vyplývá to z dotazníku zaměřeného na rodiče pěti- a šestiletých dětí, který iniciovala lékařka-vzdělavatelka Jana Martincová, autorka vzdělávacích bestsellerů pro děti. V průběhu února se dotazníku zúčastnilo 2128 rodičů. S blížícími se zápisy do prvních tříd Martincová vyzývá rodiče, aby se s dětmi připravovali a nepodceňovali význam celoroční komplexní domácí přípravy. Prvních šest let je pro vývoj dítěte nejdůležitějších.

Read More

Základní škola Lyčkovo náměstí se bude bránit tzv. „spádové turistice“

Základní škola Lyčkovo náměstí v Praze 8 je velmi oblíbená, ale bohužel ne nafukovací. Základní školy v celé republice se řídí tzv. spádovostí, kdy zajišťují primárně přijetí děti ke vzdělávání podle trvalého bydliště dítěte. Vzhledem k tomu, že podle kvalifikovaného odhadu zhruba 15 procent rodičů u ZŠ Lyčkovo náměstí každoročně mění účelově bydliště dětí, aby byly přijaty právě na tuto školu, bude letos trvalý pobyt prověřován.

Read More