Plzeňský kraj

Nádraží v Klatovech bude bezbariérové

Velká rekonstrukce čeká v následujících letech nádražní budovu v Klatovech. Správa železnic vypsala v těchto dnech tendr na zhotovitele prací v předpokládané hodnotě 393 milionů korun. V památkově chráněném objektu dojde k účelnějšímu využití vnitřních prostor, bezbariérově přístupná bude celá stanice. Samotné zahájení stavby se plánuje letos na podzim, hotovo má být na začátku roku 2027.   

Read More

Obnovou projde další historická nádražní budova v Plzni

Správa železnic hledá zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí. Víc než stoletý památkově chráněný objekt čeká celková obnova, zlepší se i prostředí ve veřejně přístupných prostorech, které budou bezbariérové. Předpokládaná hodnota zakázky je 85 milionů korun. Stavební práce by měly začít ještě letos.

Read More

V klášteře Kladruby nahlédnete do života mnichů i na úžasné dílo Jana Santiniho Aichela

Při cestě z jízdárny ve Světcích u Tachova nás při jízdě na dálnici zaujala zlatá koruna na kostele Nanebevzetí Panny Marie kladrubského kláštera. Protože klášter byl po roce 1825 majetkem rodiny polního maršála Windischgrätze rozhodli jsme se navštívit místo, které je stejně jako jízdárna ve Světcích, s tímto rodem spojeno.  

Read More

Jízdárna ve Světcích u Tachova- architektonický skvost věnovaný nejen koním

Vydali jsme se na prohlídku jízdárny ve Světcích u Tachova. Jedná se o největší českou jízdárnu, druhou největší ve střední Evropě po Španělské dvorní jízdárně ve Vídni. Stavba přestala být využívána po druhé světové válce. Město Tachov získalo zchátralou stavbu v roce 1997 a od roku 2000 probíhala její rekonstrukce.  Přestože jízdárna dnes již neslouží […]

Read More

V Plzni vjela dodávka na chodník !

V Plzni na Palackého nám. zasahují hasiči  u nehody dodávky, která najela do zábradlí u chodníku.

Read More

Škoda Group zahajuje typové zkoušky a homologaci trolejbusů pro Vilnius

 První trolejbus Škoda 32 Tr pro společnost Vilniaus viešasis transportas zahájil v Plzni typové zkoušky a homologační proces. Tento milník představuje významný posun ve výrobě 91 trolejbusů určených pro litevský Vilnius. První vozidlo absolvuje rozsáhlý seznam povinných zkoušek, zahrnující přibližně 2 500 km jízdy, které mají zajistit spolehlivost a provozní vlastnosti.

Read More

Prohlídková trasa Pilsner Urquell získala prestižní mezinárodní ocenění World Travel Awards 2024

Prohlídková trasa Pilsner Urquell v plzeňském pivovaru se stala nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasou v Evropě. Získala prestižní ocenění World Travel Awards 2024, které si zástupci Plzeňského Prazdroje převzali na galavečeru 31. ročníku soutěže během mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITB BERLIN.

Read More

Kombinují sport a vysokoškolské studium. ZČU letos podpoří 17 špičkových sportovkyň a sportovců

Stipendijní program UNIS Ministerstva školství ČR a resortního sportovního centra VICTORIA VSC pomáhá studujícím už od roku 2020. 

Read More

Převrácený traktor v Chodském Újezdu

V Chodském Újezdu zasahovali hasiči  u dopravní nehody traktoru. Vozidlo se převrátilo na bok a došlo k úniku provozních kapalin, který  zlikvidovali sorbentem. Jedna zraněná osoba skončila v péči ZZS.

Read More

V Plzeňském kraji vzrostl meziročně odběr z dobíjecích stojanů Skupiny ČEZ o 112 a v Karlovarském o 33 procent

Více než 140 nových dobíjecích stojanů, meziroční růst celkově odebrané bezemisní elektřiny o 24 % a k tomu 20% navýšení průměrně načerpané energie při jednom dobíjení. To jsou hlavní příspěvky největší české veřejné dobíjecí sítě, kterou provozuje Skupina ČEZ, k boomu elektromobility v ČR. Vloni byl také navýšen celkový výkon této sítě na téměř 50 […]

Read More