Kraj Vysočina

Vlaky na Vysočině pojedou stošedesátkou 

Správa železnic pokračuje v intenzivní modernizaci havlíčkobrodské trati. Dnes slavnostně zahájila ve Vlkově u Tišnova hned tři stavby. Celkovou obnovou projde tamní stanice a navazující úsek do Křižanova, díky úplnému přerušení provozu bude hotovo už na začátku příštího roku. Kompletní rekonstrukce části z Přibyslavi do Pohledu pak potrvá do jara 2027. Celkové náklady všech tří staveb dosahují […]

Read More

Kvalitu ovzduší v Kraji Vysočina významně ovlivňují lokální topeniště

Důkazem je srovnání výsledků měření koncentrací polycyklických aromatických uhlovodíků, včetně karcinogenního Benzo[a]pyrenu, v zimních a letních měsících 2022-2023, které na 60 lokalitách Kraje Vysočina provedlo Centrum dopravního výzkumu.

Read More

Velikonoce na Betlémě v Hlinsku

Velikonoční výstava, kterou naleznete v roubených domcích památkové rezervace Betlém Hlinsko od 19. března do 14. dubna 2024 , představí jarní období v lidovém pojetí.

Read More

Terminál Jihlava VRT už má svou podobu

Správa železnic dnes v Jihlavě vyhlásila vítěze otevřené architektonicko-urbanistické soutěže na nový terminál vysokorychlostní železnice Jihlava VRT. Z celkového počtu 25 architektonických ateliérů, které se soutěže zúčastnily, zvítězil návrh francouzsko-českého sdružení AREP ARCHITECTES – monom. Výstavba má začít v roce 2029.

Read More

PENNY otevírá ve Ždírci nejšetrnější prodejnu .

Zcela nová celodřevěná prodejna PENNY, která díky použití moderních a šetrných technologií a inovativnímu stavebnímu postupu bude zcela energeticky soběstačná, začíná dnes sloužit zákazníkům ve Ždírci nad Doubravou na Vysočině. Nejekologičtější diskontní prodejna v Česku má vlastní fotovoltaickou elektrárnu a díky speciálnímu čerpadlu bude využívat zbytkové teplo z mrazicích a chladicích boxů na potraviny. Nebude tak potřebovat vytápění z vnějších zdrojů.

Read More

Soupravy zastavily v Havlíčkově Brodě 37 metrů od sebe

Dnes 16. 2. 2024 v 15.04 hodin ve stanici Havlíčkův Brod minul posunový díl návěstidlo zakazující jeho další jízdu a vjel do postavené vlakové cesty protijedoucího osobního vlaku Os 8747 jedoucího z Havlíčkova Brodu do Žďáru nad Sázavou.

Read More

Rozloučení s Masopustem v Hlinsku

Rozloučení s Masopustem konané dne 13.2.2024 pořádá město Hlinsko ve spolupráci s Muzeem v přírodě Vysočina. Hlinecko je regionem, kde si jednotlivé obce tuto prastarou tradici dodnes připomínají. Osobitá atmosféra, důraz na tradiční vzhled jednotlivých masek, nespoutané veselí – to vše dělá masopustní obchůzky něčím nevšedním a tak bychom rádi tuto tradici zachovávali.

Read More

Hledá se projektant posledního úseku vysokorychlostní trati mezi Prahou a Brnem

Správa železnic hledá zhotovitele dokumentace pro povolení záměru na úsek VRT Vysočina II. Trať dlouhá přes 90 km povede ze Světlé nad Sázavou do Velké Bíteše, nacházet se na ní bude sjezd do centra Jihlavy. Jedná se o hlavní spojení mezi Prahou a Brnem a stěžejní úsek pro napojení správního centra Vysočiny na vysokorychlostní trať.

Read More

Začíná MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Pro ČT je to jedna z největších a nejsložitějších akcí v dějinách televizní výroby

Mistrovství světa v biatlonu se koná 7. – 18. 2. v Novém Městě na Moravě. Šampionát se na stejné místo vrací po jedenácti letech. Česká televize nabídne všech dvanáct závodů MS v přímém přenosu na ČT sport ze studia ve Vysočina aréně. Chystá se několik novinek – expert v coaching zóně, speciální tablet s aplikací propojený ze střelnice do přenosového vozu, osmidílný seriál Biatlon exkluziv nebo medailonky osobností. Své komentáře přidají Gabriela Soukalová nebo Ondřej Moravec.

Read More

Masopustní obchůzka ve skanzenu Veselý kopec

V sobotu 27. ledna 2024 se v prostředí muzea v přírodě na Veselém Kopci uskuteční první program roku 2024. Můžete zhlédnout tradiční obyčej, který je od roku 2010 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Read More