trolejbus

Pardubice investují do městské dopravy, nakoupí osm nových trolejbusů od Škoda Group

 Dopravní podnik města Pardubic navázal na dlouholetou spolupráci se Škoda Group a do své flotily si objednal nové dvanáctimetrové trolejbusy Škoda 32 Tr. Kontrakt v hodnotě přesahující 107 milionů Kč zahrnuje výrobu osmi trolejbusů, které budou dodány v polovině roku 2025. Všechna vozidla budou vybavena trakčními bateriemi pro jízdu bez trolejového vedení, nabídnou také moderní vybavení, […]

Read More

Škoda Group zahajuje typové zkoušky a homologaci trolejbusů pro Vilnius

 První trolejbus Škoda 32 Tr pro společnost Vilniaus viešasis transportas zahájil v Plzni typové zkoušky a homologační proces. Tento milník představuje významný posun ve výrobě 91 trolejbusů určených pro litevský Vilnius. První vozidlo absolvuje rozsáhlý seznam povinných zkoušek, zahrnující přibližně 2 500 km jízdy, které mají zajistit spolehlivost a provozní vlastnosti.

Read More

Pravidelný provoz nejdelších trolejbusů v ČR zahájen. Autobusová linka č. 119 se ode dneška mění na trolejbusovou č. 59

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes odpoledne zahájil provoz na druhé, nově vybudované trolejbusové trati ve městě mezi Nádražím Veleslavín a Letištěm Václava Havla Praha. Obsluhovat ji budou velkokapacitní tříčlánkové bateriové trolejbusy Škoda–Solaris 24m na lince č. 59, která plně nahradila dosavadní autobusovou linku č. 119. Výměnu vozidel DPP provedl v průběhu 24 minut v čase od 14:41 do 15:05.

Read More

Do Českých Budějovic zamíří 35 nových trolejbusů Škoda 33Tr s bateriemi

Trolejbusová doprava v Českých Budějovicích výrazně posílí. Do jihočeské metropole zamíří hned 35 nových trolejbusu Škoda 33Tr v celkové hodnotě téměř 700 milionů korun. Dodávky budou probíhat mezi lety 2025 a 2026. Tato zakázka dále posiluje úspěšnou spolupráci mezi výrobcem a Dopravním podnikem města České Budějovice trvající již tři desetiletí. V jihočeské metropoli je v provozu celkem 57 trolejbusů, všechny vyrobené ve Škoda Group.

Read More

DPP od února zahajuje pravidelný provoz na trolejbusové lince č. 58 Palmovka – Čakovice – Miškovice

Od čtvrtka 1. února 2024 od ranního výjezdu Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahájí standardní rutinní provoz na trolejbusové lince č. 58 Palmovka – Čakovice – Miškovice. Končí tím dosavadní zkušební testovací provoz kloubových trolejbusů SOR TNS 18, ale také autobusová linka č. 140. Počet spojů i jízdní řád na trolejbusové lince č. 58 […]

Read More

Škoda Group pohání jeden z největších trolejbusových projektů v historii

Škoda Group pohání jeden z největších trolejbusových projektů v historii, trakční výzbrojí vybaví 112 trolejbusů pro Janov. Škoda Group vybaví kompletní trakční výzbrojí nové trolejbusy pro italský Janov. Jako klíčového dodavatele si jí vybrala společnost Solaris Bus & Coach, která na sever Itálie dodá celkem 112 kloubových 18metrových trolejbusů. V rámci tohoto partnerství bude Škodovka vedle výroby trakční výzbroje provádět i instalaci výzbroje do vozidel a jejich testování. To bude probíhat nejdříve v ulicích Plzně a následně i Janova. Kompletní trolejbusy budou do Janova dodávány postupně od září 2024 do konce roku 2025. Projekt je financován z Italského plánu obnovy a odolnosti (PNRR).

Read More

DPP dnes zahájil zkušební provoz největšího trolejbusu v ČR s cestujícími

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se Škodou Electric ze skupiny Škoda Group dnes zahájil zkušební provoz největšího trolejbusu v ČR Škoda – Solaris 24m s cestujícími. Jedná se o další fázi homologace tohoto vozidla pro provoz v ČR, v rámci které musí najezdit 15 tisíc kilometrů s cestujícími. Velkokapacitní tříčlánkový bateriový trolejbus Škoda – Solaris 24m bude během ní jezdit jako vložený spoj na lince č. 58 v úseku Palmovka – Trutnovská.

Read More

Letošní vánoční flotila vánočních vozů DPP se rozrostla na 11 vozů, premiéru má autobus SOR NB 18 a koledy v tramvaji 14T

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes na obou dvorech vozovny Střešovice rozsvítil flotilu vánočně nazdobených vozidel a tradičně ji k zahájení adventu poprvé vypravil ve speciálním průvodu do pražských ulic. DPP i letos nachystal několik novinek – oproti loňsku vyzdobil více vozů, více jich je i s celopolepem, některé budou mít ve vánoční flotile premiéru. Letos ji tvoří sedm tramvajových vozů: 15T ev. č. 9401, 14T ev. č. 9170, dvě T3 ev. č. 6921 a 7188, historická dvounápravová tramvaj Ringhoffer ev. č. 2210 s vlečným vozem 1419, ikonická Mazačka ev. č. 5572, dále dva autobusy SOR NB 12 ev. č. 3731 a kloubový SOR NB 18 ev. č. 6966. Vánočně nazdobeny jsou letos opět oba vozy lanovky na Petřín včetně horní stanice a Muzeum MHD.

Read More

Do Brna míří nový trolejbus od Škoda Group

Nový trolejbus Škoda 32 Tr je na své cestě do Brna. Dopravní podnik města Brna si ho od Škoda Group slavnostně převzal v rámci tiskové konference na veletrhu Czechbus 2023. Brno se může pochlubit nejrozvinutější trolejbusovou sítí v České republice. Stávající vozový park, skládající se z více než 140 trolejbusů Škoda, ho staví do čela […]

Read More

Nová éra cestování na pražské letiště, DPP a Škoda Group představily Škoda-Solaris 24m, nejdelší trolejbus v ČR

 Cestující využívající veřejnou dopravu na či z Letiště Václava Havla Praha již brzy čeká velká změna. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Škoda Group v konsorciu s polským výrobcem Solaris Bus & Coach dnes na veletrhu Czechbus 2023 v pražských Letňanech představily dlouho očekávaný tříčlánkový, téměř 25metrový bateriový trolejbus Škoda-Solaris 24m. DPP objednal 20 těchto vozidel pro linku Nádraží Veleslavín – Letiště Praha, která se po dokončení elektrifikace změní z autobusové 119 na trolejbusovou 59. Škoda-Solaris 24m budou vůbec nejdelšími trolejbusy využívanými v MHD v ČR.

Read More