Ekonomika – Politika

Novým country managerem Microsoft Česká republika a Slovensko je Michal Stachník

Společnost Microsoft Česká republika a Slovensko jmenovala Michala Stachníka na pozici country managera. Tuto vedoucí pozici přebírá po Michalu Markovi, který se role přechodně ujal po odchodu Violety Luca, jenž vedla pobočku do konce roku 2023. Michal Stachník nastupuje do vedení společnosti 1. května 2024.

Read More

DEICHMANN nabízí už 20 let skvělý poměr ceny a výkonu, pestrou paletu značek a módní trendy

 DEICHMANN uzavřel obchodní rok 2023 v České republice úspěšně. S obratem ve výši 3,1 miliard korun a 3,7 milionů prodaných párů se výsledky pohybují na úrovni předchozího roku. DEICHMANN tak potvrdil svou pozici lídra na českém maloobchodním trhu s obuví. Společnost aktuálně provozuje v České republice 115 prodejen a internetový obchod. Dlouholetý růst se pozitivně projevuje také na počtu zaměstnanců. Na konci roku 2023 měla firma asi 1200 zaměstnanců, tedy o 40 více než v předchozím roce.

Read More

Od července registrace, v srpnu už šetření. Česko se připravuje na spuštění komunitní energetiky pro aktivní zákazníky

Česká republika vstupuje do nové energetické éry. Už 1. července 2024 dojde ke spuštění sdílení elektřiny mezi komunitami. Novela energetického zákona komunitní energetiku posouvá na novou úroveň a aktivním výrobcům energie, jako jsou majitelé solárních panelů nebo větrných elektráren, umožní nejen poskytnout přebytečnou energii do svých jiných odběrných míst, ale i dodávat například sousedům. Dochází k otevření řady benefitů jak pro malé spotřebitele, tak pro aktivní výrobce. Novinka slibuje transformaci tuzemského energetického systému směrem k udržitelnější budoucnosti.

Read More

Projekt Turistika beze stop chce unikátním způsobem ukázat nově vytipované trasy a připomínat lidem, jak se na svých výletech chovat udržitelně

Více než dva miliony turistů v loňském roce zamířilo na Pražský hrad. Necelé dva miliony jich pak vyjelo lanovkou na Petřín a téměř půl milionu turistů v loňském roce zavítalo do  Adršpašských skal a udělali z něj nejvíce navštěvovaný přírodní cíl. Jsou místa, která táhnou víc než jiná. A statistiky ukazují, že jsou vytěžovaná čím dál tím více. Na takových místech se tvoří zástupy, je přelidněno. Lidé přicházejí o zážitek z turistiky a mnohdy dochází i k nevratnému poškození přírodních i kulturních památek. Nový projekt Turistika beze stop si klade za cíl edukovat návštěvníky k udržitelnému způsobu turistiky a snaží se také unikátním způsobem ukázat nově vytipované trasy.

Read More

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř 4 miliardy Kč

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) dosáhl v loňském roce 3,8 miliardy Kč. Jedná se o historicky nejvyšší zisk vykazovaný podle Mezinárodních standardů IFRS. Hospodaření se tak meziročně zlepšilo o 3,4 miliardy korun. Svůj podíl na tom měly všechny společnosti Skupiny ČD včetně segmentu osobní dopravy, která také dosáhla historicky rekordních výsledků. V tomto segmentu pokračovaly masivní investice do nových vlaků, které jen v loňském roce dosáhly téměř 11 miliard korun.

Read More

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad dnes zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních okrscích.

Read More

E.ON opět zlevňuje fixované ceníky pro nové klienty. Noví zákazníci ušetří za elektřinu i plyn

Společnost E.ON již potřetí během tohoto roku snižuje ceny akvizičních fixovaných produktů. Noví zákazníci při zvolení jednoleté nebo dvouleté fixace v nejběžnějších jednotarifních sazbách zaplatí za dodávku 1 MWh elektřiny až o 201 Kč méně než dosud. U plynu pak ti, kteří ho používají k vaření, zaplatí o 293 Kč za 1 MWh méně oproti posledním platným ceníkům. Od 1. května také E.ON plošně snižuje ceny plynu pro všechny stávající zákazníky bez fixace.

Read More

Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žádostí se sešlo na konci roku 2023 ve výzvě pro strategické projekty Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), která podporuje tzv. uhelné regiony. Již sedm těchto projektů získalo rozhodnutí o poskytnutí dotace a nyní čerpají finance na realizaci. Hodnocení zbývajících žádostí stále probíhá a dokončení procesu se předpokládá do poloviny tohoto roku.

Read More

Hospodaření vládních institucí skončilo v deficitu

Hospodaření vládních institucí skončilo v roce 2023 v deficitu 3,7 % HDP. Zadlužení sektoru vládních institucí na konci roku 2023 dosáhlo 44,0 % HDP. Výsledky hospodaření vládních institucí byly notifikovány Eurostatem.

Read More

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 % na 675 tisíc korun ročně

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun). Vyplývá to z aktuální ekonomické analýzy České spořitelny, která popisuje dopady členství v EU na českou ekonomiku a společnost.

Read More