Jihomoravský kraj

Parním vlakem na Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích

I letos se v Ivančicích konají Slavnosti chřestu a vína. Nenechte si ujít příležitost svézt se v neděli 19. května na tuto oblíbenou akci parním vlakem. Soupravu historických vozů, která pojede v průběhu dne dvakrát z brněnského hlavního nádraží do Ivančic a zpět, potáhne parní lokomotiva Skaličák.

Read More

Přehlídka automobilové techniky 2024 -Brno

Technické muzeum v Brně jako každý rok otevře depozitář v Brně-Řečkovicích s historickými vozidly. Zájemci si budou moci prohlédnout vozy z muzejních sbírek – vozidla městské hromadné dopravy (autobusy, trolejbusy), vojenskou techniku i osobní automobily. Chybět nebudou ani návštěvníky oblíbené okružní jízdy historickými autobusy do okolí.

Read More

Masarykova univerzita založila MUNI Ventures

Masarykova univerzita otevírá novou kapitolu v propojení vědy a společnosti s cílem přinést vědecké objevy tam, kde mohou nejvíce pomoci – mezi lidi. Z těchto důvodů založila vlastní společnost MUNI Ventures, jejímž posláním je, aby se řada objevů, patentů a dalších unikátních vědeckých výsledků rychleji dostala do praxe.

Read More

Výstava připravená Masarykovou univerzitou a Moravským zemským archivem představí unikátní doklady knižní kultury na Moravě

Nejstarší rukopisné knihy na Moravě od počátků písemné kultury až do vynálezu knihtisku představí výstava v Moravském zemském archivu nazvaná „Moc inkoustu: středověká knižní kultura na Moravě“.

Read More

MENDELU vybrala z vlastní produkce tři akademická vína, v tradici chce pokračovat

Zástupci a zástupkyně univerzity vybrali tři vína z univerzitní produkce, která se stanou víny akademickými pro rok 2024/2025. Vítězem se stal Ryzlink vlašský ze Školního zemědělského podniku v Žabčicích, na druhém místě skončil Hibernal a třetí místo obsadil Laurot rose ze Zahradnické fakulty v Lednici. Lahve bude zdobit zlatá, stříbrná a bronzová medaile, zakoupit je […]

Read More

Východní Morava se prezentovala na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu ITF SLOVAKIATOUR v Bratislavě

Turistický region Zlínského kraje – Východní Morava se ve dnech 11. až 14. dubna prezentovala na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu ITF Slovakiatour v Bratislavě, a to v rámci společné expozice 3 krajů, zahrnující Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj a Jihomoravský kraj.

Read More

Objevte propojení životního stylu s přírodou na Dobro-družném statku

Žijeme v době, kdy životní tempo zrychluje a vztah k přírodě se postupně vytrácí. Stále ale existují místa, jež představují oázu klidu a harmonie. Dobro-družný statek v obci Stupešice na Znojemsku je jedním z nich. Jedná se o ideu, která vznikla v mysli manželů Pohořalových již v roce 2018. Spojuje jejich cestovatelské zážitky a touhy po udržitelném životním stylu. Nechte se inspirovat jejich vizí.

Read More

Ve Starém Lískovci jsou dvě nová parkoviště. Město z Fondu mobility investovalo přes 58 milionů korun

Ve Starém Lískovci vzniklo celkem 258 nových parkovacích míst. Zatímco parkoviště při ulici Kyjevská je v provozu od konce loňského roku, na Labské bylo otevřeno v těchto dnech.

Read More

Svezte se historickým vlakem na výlet do Lednice!

Vydejte se do Lednicko-valtického areálu nostalgickým vlakem! Od 1. května do 29. září 2024 jezdí o víkendech a státních svátcích z Břeclavi do Lednice a zpět historický motoráček Hurvínek. V rámci akce Lednické parní léto ho o sobotách 18. května a 7. září 2024 nahradí parní vlak s vozy Rybáky a historickým restauračním vozem.

Read More

Botanici prozkoumali flóru Brna, ve městě roste 1 492 planých druhů rostlin

Ve městě Brně se vyskytuje 1 492 druhů planých nebo samovolně zplanělých rostlin, z nichž 255 patří mezi ohrožené druhy. Vyplývá to z nejnovější studie, která zmapovala výskyt planých rostlin na území Brna. Tým botaniků z Masarykovy univerzity pod vedením Zdeňky Lososové na studii pracoval více než 10 let a rozšíření druhů zdokumentoval na jednotlivých […]

Read More