Tramvaje

Zamilovaná zastávka ve čtvrtek 2. 5. na Palackého náměstí

Po Zasněné, Vánoční a Velikonoční zastávce chystáme pro širokou veřejnost další zpestření každodenního cestování. Tentokrát se budeme věnovat tématu typickému pro květen – lásce. Tramvajovou zastávku na Palackého náměstí (ve směru na Karlovo náměstí) proměníme v Zamilovanou zastávku plnou srdíček a láskyplných vzkazů pro ty, které máme rádi. Nebo které bychom chtěli poznat. Akce proběhne […]

Read More

Velikonoční zastávka ve středu 27.3. na Hradčanské

Ve středu 27. března zpříjemníme a zpestříme čekání na tramvaj všem cestujícím na Hradčanské. Mezi 10. a 18. hodinou se tramvajová zastávka ve směru z centra promění v zastávku Velikonoční. U speciálně nazdobeného přístřešku bude dělat cestujícím společnost pan Zajíc, který bude rozdávat čokoládová vajíčka za koledu, za přání a nebo za to, že lidé […]

Read More

Praha chystá další novou tramvajovou trať Nádraží Modřany – Komořany

Rada hl. m. Prahy (RHMP) na dnešním jednání schválila zahájení projektové přípravy další nové tramvajové tratě Nádraží Modřany – Komořany. Úkolem Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) je pro tuto investiční akci zajistit projektovou dokumentaci včetně EIA, následně pravomocné společné povolení a stavbu zrealizovat. Trať je v souladu se Strategií rozvoje tramvajových tratí i platným územním plánem hl. m. Prahy. Odhad celkových nákladů na přípravu a realizaci nové tramvajové tratě Nádraží Modřany – Komořany činí 700 milionů korun. DPP předpokládá zahájení její výstavby v roce 2027.

Read More

Rekonstrukce stropní desky nad vestibulem stanice Florenc C vstupuje do nejnáročnější fáze

Rekonstrukce stropu nad vestibulem stanice metra Florenc C, kterou Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahájil téměř přesně před dvěma lety, nyní vstupuje do nejsložitější fáze. Nejprve bude nutné vybourat stávající monolitickou betonovou desku pod křižovatkou ulic Ke Štvanici a Křižíkova, následně na to vybudovat nosní stropní ocelovou konstrukci a nad ni vybetonovat novou desku. Bourací práce budou probíhat formou postupného odřezávání kvádrů, jejichž hmotnost bude v rozmezí 22 až 30 tun. Při jejich manipulaci je DPP nucen z bezpečnostních důvodů přerušit provoz metra na lince C, obdobně jako tento víkend od 9. do 10. března 2024, od zahájení do skončení provozu, a to v úseku I. P. Pavlova – Nádraží Holešovice. Ve vyloučeném úseku DPP zavede náhradní autobusovou dopravu XC.

Read More

Nové tramvaje pro Prahu odhaleny: v hlavním městě začnou za necelé dva roky jezdit první vozy Škoda ForCity Plus Praha 52T  

Hlavní město České republiky se může těšit až na 200 moderních, 100% nízkopodlažních tramvají Škoda ForCity Plus Praha 52T. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) podepsal s vítězem veřejné zakázky, se Škoda Group (konkrétně se společností Škoda Transportation), osmiletou smlouvu na nákup 40 tramvají a opci na dodávku dalších až 160 vozů. Celková hodnota zakázky je bezmála 16,602 miliardy korun a jedná se o jednu z největších investic do nových tramvají v novodobé historii DPP. Prvních 20 nových tramvají by mělo do Prahy dorazit v prosinci 2025, dalších 20 vozů o rok později, do konce prosince 2026.

Read More

Provoz PID během vánočních a novoročních svátků

Během letošních vánočních a novoročních svátků a prázdnin bude tradičně upraven provoz Pražské integrované dopravy. Na Štědrý den bude Pražská integrovaná doprava jezdit podle sobotních jízdních řádů s ukončením denního provozu tramvají a autobusů cca v 18:00. Metro pojede až do půlnoci, večer ale v prodloužených intervalech. Od 25. do 26. prosince 2023 a 1. ledna 2024 bude PID v provozu podle nedělních jízdních řádů. O pracovních dnech, tj. 27.–29. prosince 2023 a 2. ledna 2024, bude jezdit PID podle prázdninových jízdních řádů. Na Silvestra bude PID jezdit podle nedělních jízdních řádů s úpravou provozu ve večerním období a s prodlouženým provozem metra.

Read More

Legendární T3 podpoří první společný nábor žáků Střední průmyslové školy dopravní a zaměstnanců DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a Střední průmyslová škola dopravní (SPŠD) vypraví první společnou náborovou tramvaj T3 s designem, jenž má podpořit zájem uchazečů o studium oborů, které škola nabízí pro nadcházející přijímací řízení a zároveň upozornit na možnost uplatnění středoškoláků po absolvování studia v zaměstnaneckých pozicích DPP. Souprava tramvají bude prioritně nasazována na linku č. 10 a 16, které propojují tři školní pracoviště SPŠD, a to budovy školy v Motole a na Vinohradech pro výuku teorie, a bývalou vozovnu v Košířích, kde probíhá odborný výcvik auto oborů.

Read More

Větší kapacita nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova

 Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od dnešního dne s rozšiřováním nástupiště tramvajové zastávky Biskupcova také ve směru na Želivského, tj. do centra. V koordinaci s dalšími městskými společnostmi zde DPP provede stejné úpravy jako zrealizoval letos v srpnu na nástupišti stejné zastávky směr Ohrada, tj. z centra. Stavební práce budou probíhat paralelně s činnostmi Pražské vodohospodářské společnosti (PVS), tj. ve stávajícím záboru. Provoz MHD zůstane během stavby zachován beze změny. Díky rozšíření stávajícího úzkého a nevyhovujícího nástupiště se podstatně zvýší jeho kapacita, bezpečnost cestujících, zrychlí se jejich odbavení a komfort při vyčkávání na spoj. Počet jízdních pruhů pro automobily se v místě rozšíření zastávky sníží ze dvou na jeden.

Read More

DPP vybral dodavatele nových tramvají pro Prahu

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes na základě jednomyslného doporučení hodnotící komise vybral dodavatele nových tramvají pro Prahu. Vítězem veřejné zakázky na nákup až 200 jednosměrných článkových tramvají se stala společnost Škoda Transportation se 100% nízkopodlažním vozidlem s pracovním názvem Škoda ForCity Plus, jejíž nabídka byla na základě deseti hodnotících kritérií vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější. Celková nabídková cena vítěze za celý předmět veřejné zakázky činila 16,602 miliard korun, přičemž jednotková cena tramvaje je 82,5 milionů korun.

Read More

Novou tramvajovou trať na Václavském náměstí postaví společnost Eurovia CS

 Vítězem veřejné zakázky Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) na zhotovitele výstavby nové tramvajové tratě na Václavském náměstí se stala společnost Eurovia CS. Nabídková cena vítěze činila 1,239 miliardy korun a nabízený termín realizace stavby 1 095 dní, což jsou přesně tři roky. DPP v této veřejné zakázce obdržel nabídky od šesti subjektů, které tvořilo 15 společností ze čtyř zemí. DPP v následujících dnech uzavře smlouvu s vítězem tendru, samotné zahájení výstavby tratě předpokládá na jaře příštího roku.

Read More