Prohlídka Adventní čas na zámku Slatiňany navodila vánoční atmosféru a přinesla jedno překvapení

Vydali jsme se na zámek Slatiňany na prohlídku s názvem Adventní čas na zámku. Přišli jsme na nádherně vánočně vyzdobené nádvoří, kde jsme se zastavili u Betlému. Poté, co jsme vstoupili do vnitřních prostor dýchla na nás vánoční atmosféra, byť jsme zámek navštívili již v čase povánočním. Během prohlídky jsme měli možnost zažít, jak trávila Štědrý den a Štědrý večer v roce 1901 rodina Františka Josefa z Auerspergu.

Adventní čas na zámku Slatiňany

 

 

Vánoce knížecí rodiny Auspergů

 

Adventní čas na zámku Slatiňany

Netradiční prohlídka začala v zámecké kuchyni. A není divu, vždyť kuchař a zámecký personál měl od rána plné ruce práce, aby nachystal všechny pokrmy na štědrovečerní tabuli. Po vstupu do místnosti jsme měli pocit, že příprava pokrmů a cukroví je v plném proudu a personál si jen na chviličku odskočil. Od sympatického průvodce jsme se dozvěděli, jaké pokrmy se na Štědrý den na zámku podávaly a také nám vysvětlil jak, proč a kde vznikl adventní věnec.

zámek Slatiňany kuchyně

 

Kuchyně, kotelna a vánoční výzdoba knížecí rodiny Auspergů

Nejen kuchaři si museli ráno přivstat: Bylo třeba se také postarat, aby v prostorách zámku bylo teplo. Poté, co jsme opustili zámeckou kuchyni a prošli místností určenou na mytí nádobí na nás čekalo totiž skutečné překvapení: Ocitli jsme se v prostorách kam při prohlídce zámku návštěvník nevstoupí – totiž v zámecké kotelně.  Průvodce nám vysvětlil, jak kotelna fungovala. Poté jsme již procházeli do dalších vánočně vyzdobených místností hostinských a společenských prostor, které nám přiblížily život knížecí rodiny Auspergů. Během prohlídky jsme se mohli zastavit u fotografií členů rodiny. V jídelně nás zaujal svátečně prostřený stůl i víno připravené u příručního stolečku. Dozvěděli jsme se jak se prostíral stůl, kde nechybělo ani jedno místo navíc buď pro náhodného příchozího nebo na památku člena rodiny, který během roku zemřel. Zde jsme již viděli ozdobený vánoční stromeček a průvodce vyprávěl o historii vánočního stromečku. Tato tradice se do Čech rozšířila z Německa kde se vánoční stromky zdobily ve městech v 16. století.Ozdobený vánoční stromeček se v našich zemích poprvé objevil v roce 1812 v rodině intendanta Stavovského divala Liebicha.

Vánoční stromek

První vánoční stromek v Českých zemích byl ozdoben v roce 1812 v Praze. Zajímavostí bylo zavěšování stromku u stropu, jednak z důvodu úspory místa a protože stromek býval zdoben sladkostmi a ovocem, důvod zavěšení u stropu byl také praktický – děti na sladkosti nedosáhly a nestihly stromeček předčasně „odzdobit“.  Připomněli jsme si některé známé i méně známé štědrovečerní zvyky.

 

Než přišel Ježíšek …

Z jídelny jsme vstoupili do menší místnosti, kde děti netrpělivě čekali až komorník oznámí, že slyšel ze sváteční síně zvláštní hluk, což znamenalo, že již přišel Ježíšek a děti se dočkaly dárků. I my jsme plni očekávání vstoupili do sváteční místnosti. Kromě velkého nádherně ozdobeného stromečku jsme nemohli přehlédnout ani Betlém a zaujal nás také zámek z perníku. Pod stromečkem děti nalezly hračky. Chlapci obvykle dostávali koně. Nejprve houpací, později šlechtický syn dostal koně živého a mezi vhodné dárky také patřila jezdecká výbava a potřeby pro péči o koně. Děvčata nacházela pod vánočním stromečkem  panenky.

Ložnice poslední místo prohlídky

Prohlídku jsme zakončili  v ložnici, kam se děti i dospělí po svátečních zážitcích uložili ke spánku a poté jsme sestoupili do stejné vstupní haly, kde naše prohlídka začala. Zde nás zaujala dopisní schránka na stolku . František Josef z Auerspergu byl člověk, který vítal technický pokrok. Nechal přivést nový vodovod, udělat rozvody do sedmi koupelen a k deseti záchodům, v roce 1890 zavést elektrickou energii, vystavět systém ústředního topení, vybavit moderní kuchyní, výtahem na dopravu jídel na zámku byl také již telefon. Ač byl František Josef milovníkem koní, již v roce 1906 používal k dopravě automobil.

Prohlídku jsme zakončili v příjemné kavárně Café Klein nedaleko zámku.

Café Klein

Prohlídkové okruhy a zámecká zahrada

Prohlídku věnovanou adventnímu času na zámku ve Slatiňanech můžete absolvovat již jen do 7. ledna 2024 Prohlídky začínají v 10:00, v 11:00 , ve 13:00  ve 14:00 a v 15:00 hodin. Ale zámek nabízí řadu zajímavých prohlídkových okruhů po celý rok. V části zámku jsou také prezentovány umělecké sbírky s tématikou koní. A za návštěvu rozhodně stojí projít se také zámeckou zahradou.Zámek Slatiňany se objevil také na filmovém plátně – v jeho prostorách se natáčel také film Služka.

Více informací naleznete ZDE

Zámek Slatiňany

Zámek Slatiňany patří mezi 20 národních kulturních památek Pardubického kraje a je nejvýznamnější budovou města Slatiňany v okrese Chrudim. Spolu s přilehlým rozsáhlým parkem a zahradou se nachází na západní straně města, od jehož centra je oddělen tokem Chrudimky. Zámek má trojkřídlý půdorys v podobě k severu otevřeného písmene U, od severozápadní strany vybíhá k západu dodatečně přistavěné další křídlo. Největších architektonických změn zaznamenal v 19. století, kdy byla majiteli knížecí rodina Auerspergů. Předchůdkyní zámku byla středověká tvrz, poprvé připomínaná roku 1371 v držení Zbyňka Otháje ze Slatiňan. Jejími pozůstatky jsou gotické sklepy pod západním křídlem a nádvořím zámku. Karel z Auerspergu, který nechal počátkem 19. století sjednotit vzhled zámku v klasicistním stylu a upraveno bylo také okolí. Nejprve byl zbourán hospodářský dvůr (před 1796) jižně od zámku, který ustoupil nově založenému parku, a v dosahu zámku vznikly nové úřednické domy a stáje pro koně. Za dalšího držitele, Karlova prasynovce Vincenta Karla z Auerspergu, došlo (stejně jako na zámku Žleby) koncem 50. let 19. století k novogotické úpravě, provedené Benediktem Škvorem a jeho žákem Františkem Schmoranzem st. Přestavby probíhaly až do konce 19. století i za dalšího z Auerspergů, Františka Josefa.

Další informace o zámku

Krytá chodba z roku 1861 spojila zámek s panskou oratoří v sousedním kostele sv. Martina, přestavěném roku 1892. Zámek byl zařízen ve velmi moderním duchu, aby splňoval ty nejvyšší nároky na bydlení – koupelny, toalety, vodovod (1887), ústřední topení (1887 horkovzdušné, 1924 teplovodní), elektřina (konec 80. let 19. století), telefon (1891), kuchyně, výtah na dopravu jídel a další.

V letech 1894 až 1898 získal zámecký areál zhruba nynější podobu vybudováním nových a velkolepých knížecích koníren a Kočičího hrádku (miniatury gotického hradu při okraji zámeckého parku). Tyto stavby doplnily již existující soubor objektů Švýcárny, dětského hospodářství (roubené domy v parku pro výuku šlechtických dětí), altánů, vyhlídek, střelnice a Tyrolského domu ve Slavické oboře – lovecké komponované krajině.

 Zdroj: Wikipedie

 

Od hřebčína ve Slatiňanech rekreačním lesem ke dvěma rozhlednám a třem rybníkům