Historie sportu

Kniha Dana Zátopková 100 byla pokřtěna

Přátelé a kamarádi, celkem padesát, vyprávěli či napsali své vzpomínky na Danu Zátopkovou a jejího manžela Emila.

Read More

Věra Čáslavská, sedminásobná zlatá olympijská vítězka, by dnes oslavila 79 let.  V Tokiu jí otevřeli výstavu  

V Českém centru v Tokiu začíná výstava věnovaná Věře Čáslavské. Slavná česká sportovkyně a několikanásobná olympijská medailistka měla s Japonskem a Japonci velmi blízké vztahy. A v zemi vycházejícího slunce ji pamatují a obdivují dodnes. Výstava ukazuje Věru Čáslavskou nejen ve sportovním kontextu, ale zaměřuje se i na politiku. Lidé se například dozví, jak sportovkyně protestovala proti invazi vojsk Varšavské smlouvy, nebo jak kvůli politické situaci mohla vykonávat jen roli trenérky.

Read More

Medailista ze světového šampionátu 1973 a vůbec první král bílé stopy Rudolf Höhnl slaví 75. narozeniny

Rudolf Höhnl v roce 1973 ovládl v Bischofshofenu závěrečný závod Turné čtyř můstků, o rok později pak skončil třetí na MS ve Falunu. Třikrát startoval na olympiádě, ale formu tam nikdy neprodal. Tenhle generační parťák Jiřího Rašky byl ale u toho, když český skok na lyžích byl fenoménem. Ve středu 21. dubna oslavil 75. narozeniny.

Read More

Dnes slaví Jaroslav Starosta, medailista z mistrovství Evropy a olympionik, 84. veslařskou sezonu

Dnes 21. dubna slaví 84. narozeniny Jaroslav Starosta. Bývalý československý reprezentant největších úspěchů stříbro a bronz z mistrovství Evropy dosáhl jako člen čtyřky s kormidelníkem, ve které startoval také Václav Kozák. V posádce čtyřky bez kormidelníka mu jen těsně unikl cenný kov z OH 1960 v Římě.

Read More

V 96 letech zemřel bronzový olympijský medailista ve sportovní gymnastice Zdeněk Růžička

Ve věku 96 let zemřel v Brně bývalý sportovní gymnasta Zdeněk Růžička, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 vybojoval dva bronzy na kruzích a v prostných. Startoval i na OH 1952 v Helsinkách a 1956 v Melbourne. Gymnastice zasvětil Růžička celý svůj život. Zprávu o jeho úmrtí po těžké nemoci ČTK potvrdil […]

Read More

Olympijský vítěz veslař Václav Kozák by dnes oslavil 84 let, zemřel před 17 roky

Olympijský vítěz ve veslování Václav Kozák, by dnes oslavil 84 narozeniny (14. dubna 1937 ve Vrbnu nad Lesy). Vybojoval olympijské zlato v roce 1960 v Římě na dvojskifu spolu s Pavlem Schmidtem, na skifu se stal mistrem Evropy v roce 1973. Skonal ve věku nedožitých 66 let v březnu 2004 v domě s pečovatelskou službou v Terezíně, […]

Read More

Kormidelník Jiří Pták slaví životní jubileum 75 let 

Legendární kormidelník, účastník šesti olympijských her a devítinásobný vítěz hlavního závodu Primátorek Jiří Pták slaví 24. března 75. narozeniny.

Read More

Rok co odešla Dana Zátopková do sportovního nebe

Legendární atletka Dana Zátopková zemřela 13. března 2020 ve věku 97 let ve spánku v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Její ostatky byly uloženy na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm, kde už odpočívá také Emil.

Read More