Olympijský vítěz veslař Václav Kozák by dnes oslavil 84 let, zemřel před 17 roky

Olympijský vítěz ve veslování Václav Kozák, by dnes oslavil 84 narozeniny (14. dubna 1937 ve Vrbnu nad Lesy). Vybojoval olympijské zlato v roce 1960 v Římě na dvojskifu spolu s Pavlem Schmidtem, na skifu se stal mistrem Evropy v roce 1973. Skonal ve věku nedožitých 66 let v březnu 2004 v domě s pečovatelskou službou v Terezíně, kde bývalý veslař v posledních letech žil.  

Nejdříve cyklistika až potom veslování

Nejdříve ho nadchla cyklistika, veslování propadl na učňovské škole v Roudnici nad Labem a brzy získal titul juniorského mistra Československa.

Zprvu ho nadchla cyklistika. V roce 1952, v době olympijského vítězství třeboňské čtyřky, se jako učeň roudnického podniku Agrostroj nechal zlákat na veslování do klubu ČAC Roudnice nad Labem. Renomovaný trenér a bývalý úspěšný reprezentant František Vrba si svého svěřence pro jeho talent a píli rychle oblíbil. Václav se v roce 1955 stal juniorským mistrem republiky na skifu. Pak nastoupil na vojnu do Dukly Terezín a v roce 1957 začal sbírat i seniorské tituly mistra republiky (během své kariéry jich na různých lodích nashromáždil patnáct). Brzy následovaly mezinárodní úspěchy.

Václav Kozák olympijský vítěz

Na dvojskifu s Pavlem Schmidtem získal dvě medaile na mistrovství Evropy, jejich neslavnější triumf však přišel na olympijských hrách 1960 v Římě! Dodnes má české veslování jen tři olympijská zlata, o druhý triumf se v Helsinkách 1952 postarala čtyřka s kormidelníkem Karel Mejta, Jiří Havlis, Jan Jindra, Stanislav Lusk a Miroslav Koranda. Třetí zlato získala na skifu v Londýně 2012 Miroslava Topinková Knapková.

Po třech letech od olympijského prvenství začal Kozák znovu jezdit na skifu a v roce 1963 se v Kodani stal mistrem Evropy. Jeho výsledky mu v roce 1984 vynesly vítězství v anketě československých oddílů o nejlepšího veslaře století.

Po ukončení své sportovní kariéry – trenér

Po ukončení své sportovní kariéry pracoval jako voják z povolání a trenér v pražské Dukle. V roce 1991 byl z armády propuštěn a penzionován v hodnosti podplukovníka. Opustil však také svou rodinu a jeho náklonnost k alkoholu ho přivedla až mezi bezdomovce. V roce 2000 se dostal zásluhou České nadace sportovní reprezentace a Českého klubu olympioniků do ústavu sociální péče v Terezíně, kde dříve na řece Ohři trénoval. V Terezíně také v roce 2004 zemřel.  

„Ztratil jsem rodinu, přišel jsem o dva krásné a chytré syny, přespávám v podkroví dvou paneláků. Ublížil jsem si ale sám. Kdyby se toho dožili máma a táta, dali by mně přes držku,“ řekl Kozák v roce 1996 v televizním rozhovoru. „Beru plný invalidní důchod za opotřebenou páteř, nikdo mě nezaměstná,“ posteskl si tehdy.

V terezínském domě s pečovatelskou službou žil od roku 2000.

Nejlepší sportovní úspěchy

 

Zdroj: Wikipedie

Foto: Jana Holzknechtová, album V. Hvězdy