Praha v čase vánočním – Tradice a řemesla od adventu do Hromnic


Vánoce patří spolu s Velikonocemi a Letnicemi v křesťanské tradici k nejvýznamnějším svátkům liturgického roku. Současná podoba oslav vánočních svátků se začala utvářet během druhé poloviny 19. století. Přestože některé zvyklosti slavení Vánoc byly známy už ve středověku a mnohé z nich jsou památkou na dobu předkřesťanskou. Postupně se z Vánoc staly nejkrásnější a nejoblíbenější rodinné svátky.

Výstava Muzea hlavního města Prahy přibližuje prostřednictvím muzejních sbírkových předmětů tradice a slavení vánočních svátků na území Prahy v 19. století a první polovině 20. století. Atmosféru města i náladu v rodinném kruhu v předvánočním i povánočním čase, oslavy svátku sv. Mikuláše, sv. tří králů a svátek Hromnic, tradici slavení Nového roku. V neposlední řadě zábavu a volný čas Pražanů v zimních měsících vykreslují nejen dobové obrazy a fotografie, ale též vzpomínky mnohých pamětníků. Zachycují i specifické ranní mše k poctě Panny Marie, tzv. roráty. Představeny jsou tradiční pražské vánoční trhy. Lidé mířili nejen za vánoční náladou, ale také za nákupem betlémů, sladkostí, postav čertů a Mikulášů, dárků a dalšího zboží.

Dominujícím prvkem výstavy je interiér vánočně laděného salonu pražské měšťanské rodiny z konce 19. století. Přibližuje podobu oslav Vánoc v kruhu rodinném, zvyk zdobení vánočního stromku a vánoční obdarovávání. Bohatost měšťanského prostředí navíc dokresluje štědrovečerní herna. Dětem nabídne možnost pohrát si s hračkami, které pražské děti dostávaly v minulém století.

Poznání Vánoc přiblíží také interiér provoněné měšťanské kuchyně, která představí vánoční jídelníček. Prostřednictvím doprovodných programů i pekařské řemeslo – pečení vánočního, novoročního a masopustního pečiva.

Místo:
Zámecký areál Ctěnice

Termín:
26. 11. 2017 – 4. 2. 2018

Praha v čase vánočním

 



Booking.com