Formule E a FIA představily závodní vůz GEN 3 EVO schopný zrychlit z 0 na 100 km/h za pouhých 1,82 s

  • Nejnovější GEN3 Evo se stává současným nejrychleji akcelerujícím monopostem FIA na planetě, který je určen pro závody světové třídy na jakékoli trati.
  • Mezi nové inovativní prvky patří pohon všech kol v kritických okamžicích závodu; agresivní, robustnější a aerodynamičtější bodykit pro bližší závodění; a vylepšené závodní pneumatiky Hankook iON se zvýšenou přilnavostí, vyrobené z 35 % z recyklovaných a udržitelných materiálů.
  • S významnými vylepšeními oproti svému předchůdci zůstává GEN3 Evo nejúčinnějším, nejudržitelnějším a nejvýkonnějším elektrickým závodním vozem na světě, schopným dosáhnout rychlosti 321 km/hod.

GEN 3 EVO

Formule E a Mezinárodní automobilová federace (FIA) dnes odhalily novou generaci závodního vozu, nový plně elektrický model GEN3 Evo, který dokáže zrychlit z 0 na 97 km/h za 1,82 s.

Model GEN3 Evo, představený v rámci H.S.H Prince Albert’s Private Car Collection, bude debutovat v 11. sezóně mistrovství světa ABB FIA Formule E, kde někteří z největších světových výrobců a jezdců závodí kolo na kolo na ikonických místech po celém světě.

Nejnovější edice GEN3 Evo, vyvinutá specialisty z Formule E a FIA, představuje významný skok v technologii elektrických závodů se zrychlením z 0 na 100 km/h o 30 % rychlejším než současný vůz F1 a o 36 % rychlejším než vůz GEN3.

Dokáže zrychlit téměř o celou sekundu rychleji než jeho předchůdce – GEN3 – který byl prvním závodním vozem na světě navrženým pro pouliční závody, a nastavuje ještě vyšší standard výkonu, udržitelnosti a efektivity. GEN3 Evo slouží jako impozantní velvyslanec budoucnosti motoristického sportu, ztělesňuje špičkový pokrok a závazek k odpovědnosti za životní prostředí.

 

 

Mezi klíčová technická vylepšení nového závodního vozu GEN3 Evo patří:

  • Nejrychlejší akcelerující monopost FIA – Dokáže zrychlit z 0 na 97 km/hod za 1,82 sekundy (0-100 kph za 1,86 s), o 30 % rychleji než současný vůz F1.
  • Rychlejší, silnější, agilnější – Vylepšení výkonu poskytují odhadovaný nárůst výkonu o 2 % oproti GEN3, což odpovídá o cca 2 sekundy rychlejšímu kvalifikačnímu kolu na okruhu v Monaku, což nabízí závodění světové třídy na jakékoli trati.
  • Štíhlejší a drsnější – Nová agresivní bodykit navržený tak, aby byl silnější, robustnější a aerodynamičtější a přinášel těsnější závodění kolo na kolo.
  • Pohon všech kol (AWD) – Poprvé u vozu Formule E, který je k dispozici během kvalifikačních soubojů, startů závodů a v režimu ATTACK. Tato funkce maximalizuje akceleraci a ovladatelnost, zvyšuje vzrušení z kritických okamžiků závodu a zintenzivňuje soupeření jezdců. Pohon AWD vylepšuje výkon i strategii a poskytuje více vzrušujících závodů pro jezdce i fanoušky.
  • Lepší přilnavost – Optimalizované pneumatiky Hankook iON do každého počasí, které poskytují o 5–10 % vyšší přilnavost, jsou vyrobeny z 35 % z recyklovaných a udržitelných materiálů (+9 % oproti specifikaci GEN3).
  • Tyto novinky jsou speciálně navrženy pro rychlejší a těsnější závodění mezi jezdci, což fanouškům poskytuje ještě více akce na trati a staví na špičkové světové specifikaci vozu GEN3, včetně:
  • Nejrychlejší vůz Formule E: Maximální rychlost 321 km/hod
  • Rekuperační brzdění: Automobily optimalizují rekuperační brzdný výkon 600 kW tak, aby generovaly téměř 50 % energie potřebné pro závod během samotného závodu.
  • Vylepšený výkon díky softwaru: Vylepšení závodního výkonu provedená prostřednictvím softwarového inženýrství.
  • Nejúčinnější formulový vůz všech dob: Elektromotor s účinností přes 90 %, který výrazně překonává 40% účinnost typickou pro spalovací motory.
  • Minimalizace výrobní stopy: První závodní vůz na světě s nulovými emisemi uhlíku v prvním sportu s nulovými emisemi uhlíku .
  • Udržitelný vývoj baterií: Dodavatelé minerálů pro bateriové články vybírají na základě etických a udržitelných těžebních norem, aby byl zajištěn pozitivní nebo neutrální dopad na lidi a planetu.
  • Uvažování o životním cyklu: Uvažování o životním cyklu v průběhu celé konstrukce vozu; druhý život a recyklace bateriových článků; recyklovaná uhlíková vlákna a přírodní materiály, jako je len, integrované do podvozku.
  • Promyšlený dodavatelský řetězec: Všichni dodavatelé dodržují přísné KPI udržitelnosti a do 9. sezóny dosáhli certifikace FIA 3* Environmental Accreditation.
  • Přenos ze závodu na silnici: Týmy a výrobci otevírají týmům a výrobcům specifické oblasti vozu relevantní pro silniční provoz, které jsou určeny pro přímý přenos technologií do automobilového průmyslu.
  • Možnost ultrarychlého nabíjení: Nový technologický vývoj, který je stále ve vývoji, je navržen tak, aby umožňoval vysokorychlostní nabíjení 30 sekund 600 kW pro další energii uprostřed závodu.

V rámci technického plánu mistrovství světa ABB FIA Formule E budou všechny pohonné jednotky pro 11. sezónu nově homologovány, což výrobcům a jejich zákaznickým týmům umožní implementovat klíčové poznatky a optimalizace z GEN3 do svých nových vozů.

 

Jeff Dodds, generální ředitel Formule E:

„GEN3 Evo předznamenává přelomovou kapitolu ve vývoji Formule E a ztělesňuje naši oddanost inovacím a vysokým výkonům dosahovaným udržitelným způsobem. Vůz, který jsem měl tu čest představit v Monaku, se vyznačuje bezprecedentní akcelerací a pokročilým aerodynamickým designem a je připraven zintenzivnit vzrušení z našeho závodění a uchvátit naše jezdce a fanoušky po celém světě skutečně vynikajícími schopnostmi a výkonem.“

Mohammed Ben Sulayem, prezident FIA:

 „FIA a Formule E usilovně pracují na vývojovém procesu tohoto nového závodního vozu GEN3 Evo, který představuje další významný skok vpřed v technologii elektrických závodů. Rád bych poděkoval týmům FIA i Formule E za tvrdou práci, která podtrhuje náš společný závazek posouvat hranice udržitelného motoristického sportu a zároveň poskytovat konkurenceschopné závodění.“

 

Zdroj: ABB FIA Formule E

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024