Projekt Turistika beze stop chce unikátním způsobem ukázat nově vytipované trasy a připomínat lidem, jak se na svých výletech chovat udržitelně

Více než dva miliony turistů v loňském roce zamířilo na Pražský hrad. Necelé dva miliony jich pak vyjelo lanovkou na Petřín a téměř půl milionu turistů v loňském roce zavítalo do  Adršpašských skal a udělali z něj nejvíce navštěvovaný přírodní cíl. Jsou místa, která táhnou víc než jiná. A statistiky ukazují, že jsou vytěžovaná čím dál tím více. Na takových místech se tvoří zástupy, je přelidněno. Lidé přicházejí o zážitek z turistiky a mnohdy dochází i k nevratnému poškození přírodních i kulturních památek. Nový projekt Turistika beze stop si klade za cíl edukovat návštěvníky k udržitelnému způsobu turistiky a snaží se také unikátním způsobem ukázat nově vytipované trasy.

Společnost E.ON, která mimo jiné už šestnáct let pořádá v České republice soutěž E.ON Energy Globe oceňující ekologické a udržitelné projekty, spojila síly s dalšími subjekty z oboru cestovního ruchu nebo ochrany přírody a připravila projekt Turistika beze stop. Díky němu chce lidem ukázat fakt, že i turistika se dá provozovat udržitelně a opírá se o tři hlavní pilíře. Manifest udržitelné turistiky, nově vytipované trasy s ekologickým nebo udržitelným cílem a podtextem a doprovodné aktivity včetně přehledných webových stránek.

Manifest udržitelné turistiky nabádá, jak se chovat v přírodě

Společnost E.ON ve spolupráci s šestnácti odborníky napříč různými obory vypracovala Manifest udržitelné turistiky, který v deseti bodech dává návod turistům, jak se chovat na svých výletech tak, aby lokality, kam míří, zbytečně nezatěžovali. Manifest byl slavnostně podepsán a prodiskutován minulý týden a na jeho tvorbě se podíleli například influencer Lukáš Hejlík, zástupkyně agentury CzechTourism Tereza Kadlecová, Martina Pásková z Ministerstva životního prostředí, Ondřej Vítek z Agentury ochrany přírody a krajiny nebo Pavel Přílepek z Klubu českých turistů. Manifest turisty nabádá k tomu, aby například cestovali odpovědně, nezanechávali za sebou v přírodě stopu, měnili cokoliv jen k lepšímu a podobně. Jeho celé znění mohou lidé najít na webových stránkách www.eon.cz/turistika-beze-stop/ a od konce tohoto týdne pak také na webu www.turistikabezestop.cz.

Nové trasy zavedou turisty na méně frekventovaná místa

Vedle toho E.ON dohromady s Klubem českých turistů a agenturou CzechTourism vytipoval nové trasy, které mohou veřejnosti poskytnout alternativu k vytíženým místům. Celkem osmnáct nových tras je vhodných pro rodiny, každá trasa má nějaký ekologický cíl, který sleduje a ve spolupráci s influencerem Lukášem Hejlíkem byla doplněná i o udržitelný gastrotip, který se na té trase přímo nachází. Záměrem bylo vytipovat lokality ve všech krajích České republiky a pro zviditelnění tyto trasy najdou zájemci v aplikaci mapy.cz nebo o nich natočí speciální medailonky internetová televize DVTV. Před letními prázdninami takto vznikne devět tras. Na podzim pak přibude dalších devět. První takový díl bude ukazovat zajímavé stezky kolem Vranova nad Dyjí na jižní Moravě a diváci ho uvidí už 1. května v podvečer. Každý týden pak DVTV přidá další díl, kterými budou provázet přímo moderátoři televize. V rámci medailonků pak diváci uvidí i rozhovory s hosty-představiteli zajímavých míst přímo na trase.

Středem projektu bude web

Všechny informace o projektu, popisy a odkazy na trasy i videa najdou diváci na webu www.turistikabezestop.cz, který na konci tohoto týdne spustíme. (Do té doby web funguje z adresy www.eon.cz/turistika-beze-stop/). Přímo na vybraných trasách pak E.ON plánuje umístit další aktivity. Například na každou trasu chtějí organizátoři umístit kešku a pamětní knihu s QR kódem, kde v rámci herního programu Technikiáda děti naleznou otázky z oblasti energetiky. Čtyři trasy se pak dočkají i virtuálního průvodce pro děti Geofun.

Celý projekt bude také doprovázet marketingová kampaň, jejímž hlavním motivem bude motto:

„V přírodě se chovám jako zvíře“.

Celý projekt E.ON nechápe jako jednorázovou záležitost, ale naopak jako dlouholetou podporu. Plánuje například i to, že v dalších letech výběr tras rozšíří i o trasy vhodné pro cyklisty.