Hobby řetězové pily: Jakou vybrat, aby podpořila nadšení z práce?

 Někdo rád ve volném čase pečuje o zahradu, někdo se mění v nadšeného kutila. I když zaměstnání může být zároveň koníčkem, není nad seberealizaci na vlastní zahradě, v dílně, čistě pro potěšení. Jakou řetězovou pilu z hobby kategorie vybrat, aby v nadšení podpořila? Ivo Žirovnický, zástupce značky Fieldmann přiblíží možnosti.

 

Klasikou pro hobby použití je řetězová pila elektrická. Hodí se na občasné řezání na zahradě u domu, ale díky absenci palivových výparů se uplatní i v dílně,“ říká Ivo Žirovnický, zástupce značky Fieldmann a dodává: „Výkon elektrických pil se zpravidla pohybuje od 1600 do 2500 W, což nás ale při hobby použití vůbec neomezuje. Pár polínek do krbu, prořezání keřů v zahradě a drobné kutilské počiny v dílně zvládnou i stroje s výkonem na dolní hranici uvedeného rozpětí“.

Pro větší množství připravovaného dřeva na topení však zvolte pilu silnější, s příkonem kolem 2400 W.

 U elektrické pily oceníte neomezený zdroj energie. Není potřeba doplňovat palivo ani dobíjet baterii. Snadná je jak obsluha, tak údržba. Nemusíte totiž seřizovat karburátor, myslet na výměnu filtru nebo svíček. Stačí udržovat pilu čistou s ostrým řetězem a občas doplnit olej pro mazání. Elektrická pila je tichá, lehká, snadno se s ní manipuluje. Pokud tedy neplánujeme opouštět prostor v dosahu elektrické sítě, je tento typ pily pro hobby využití ideální.

Akumulátor rozhýbe i jiné stroje

Akumulátorové pily jsou stále oblíbenější. Baterie jim zajišťuje nezávislost na připojení do elektrické sítě, takže s nimi můžete řezat, případně kácet menší stromy, i na vzdáleném konci zahrady. Pro rychlé ořezání keře nebo zkrácení prken na nový plot nemusíte natahovat prodlužovačku, čímž si ušetříte zbytečnou práci. Baterie, která pilu pohání, může později snadno oživit i širokou škálu dalších strojů, stačí vybrat pilu z aku programu Fieldmann s jednou kompatibilní baterií.

Výdrž baterie, která může práci limitovat, řeší pořízení dvojice akumulátorů. Zatímco jeden používáte, druhý můžete nabíjet,“ radí Ivo Žirovnický.

A jak je to u benzínu…

Zatímco „lesáci“ potřebují výkonnou pilu s dlouhou lištou, pro hobby využití stačí pila menší, s lištou kolem 40 cm.

Velkou výhodou menší pily je lehkost, srovnatelná u značky Fieldmann s elektrickými stroji,“ doplňuje Ivo Žirovnický a dodává: „I s pilou osazenou motorem o objemu kolem 50 cm3 můžete pokácet a nařezat slabší strom.

Benzínová pila je dobrou volbou i pro častější používání, nehodí se však kvůli benzínovým zplodinám pro práci v uzavřených prostorách. Nevýhodou může být také hlučnost a složitější údržba, případně obsluha. To však řeší některá vylepšení moderních pil, například startování nezahřáté pily Fieldmann usnadňuje systém C.D.I.

3x tip na pily FIELDMANN

Benzínová pila s důrazem na pohodlí při práci

Pohodlí při delší práci je důležité. I proto je novinka Fieldmann, řetězová pila Fieldmann FZP 5316-B navržena s ohledem na ergonomii a pohodlí při práci. Výborně vyvážená konstrukce snižuje únavu a zajišťuje jistý úchop pro maximální kontrolu na strojem a tím pádem i bezpečnost. Benzínová řetězová pila Fieldmann FZP 5316-B je důkladným pomocníkem pro prořezávání větví, přípravu dřeva na zimu nebo kácení menších stromů. Lišta pily dlouhá 405 mm umožňuje i hrubé řezání, ale zároveň neztrácí možnost jemnějších prací.

Palivová nádrž o objemu 550 ml je velká tak akorát: Nemusíte brzy přerušovat práci na doplnění benzínu, ale přitom není tak těžká, aby práce byla po chvíli příliš namáhavá. Dvoutaktní jednoválcový motor o obsahu 53 cm³ nabízí výkon 2,0 kW a vyznačuje se jednoduchým startovacím systémem easy start. Součástí balení je i láhev na míchání paliva.

Technické parametry pily Fieldmann FZP 5316-B:

  • Benzínová motorová pila
  • 2-taktní 53cc, jednoválec chlazený vzduchem
  • 2,0 kW/ 11 000 ot./min; RYCHLOST ŘETĚZU: 21M/S
  • 405 mm lišta a řetěz (rozteč: 0,325”, rozchod: 0,058”)
  • Palivová nádrž: 550 ml; Olejová nádrž: 260 ml
  • Funkce: EASY STARTER
  • Doporučená cena: 2799 Kč

I základní model elektrické pily má výborné parametry

Moderní, malá lehká pila Fieldmann FZP 2105-E je základním modelem v řadě elektrických řetězových pil Fieldmann. Za dostupnou cenu představuje pracanta vhodného na všechny běžně prováděné činnosti okolo domu, jako prořezávání stromů a keřů nebo zpracování větví, ale i na přípravu menšího množství palivového dřeva. Pila je velmi snadno ovladatelná, což podporuje také protiskluzová úprava madla.

Motor o příkonu 1800 W a pilová lišta 14″ s optimální délkou 355 mm jsou předpokladem velmi dobrého výkonu a plynulého řezu. Menší rozměry a podélný tvar umožňují dostat se i do hůře přístupných míst. Hmotnost pily s lištou a řetězem činí jen 5 kg. Řetěz je mazán automaticky. Samozřejmostí modelu jsou bezpečnostní prvky jako zubová opěrka, bezpečnostní řetězová brzda, která chrání před zpětným rázem, a bezpečnostní spojka řetězu, která po uvolnění spínače okamžitě řetěz zastaví.

Technické parametry pily Fieldmann FZP 2105-E:

  • Elektrická řetězová pila
  • Příkon 1800 W
  • Délka pilové lišty 14″/355 mm
  • Dělení řetězu 3/8´
  • Šíře řetězové drážky 1,3 mm
  • Bezpečnostní brzda řetězu
  • Automatická olejová pumpa
  • Kapacita olejové nádrže 220 ml
  • Hmotnost 5 kg s lištou a řetězem
  • Doporučená cena: 1499 Kč

 S kompatibilní baterií do dalších strojů

Velmi obratná a dokonale mobilní. To jsou největší klady akumulátorové pily Fieldmann FZP 70805-0. S takovou pilou nemusíte hledat nejbližší zásuvku nebo uhánět s kanystrem na benzinovou pumpu. Díky dvojici akumulátorů se můžete volně pohybovat po dílně nebo zahradě.

Promyšlený systém FAST POWER 20 V zaručuje kompatibilitu baterií ze všech výrobků této řady – až skončíte s řezáním použijete akumulátor o kapacitě 2Ah nebo 4Ah do jiného stroje z rodiny FAST POWER 20 V a můžete pokračovat v práci.

Díky bezuhlíkovému motoru s dlouhou životností má pila FZP 70805-0 prakticky nulové nároky na údržbu. Bezpečnost při práci je značky Fieldmann prioritou, stroj je proto vybaven obouručním spínáním, které brání náhodnému startu a navrch i elektronickou brzdou chodu – jedná se tedy o nejvyšší stupeň bezpečnosti ve své třídě. Díky komfortním měkčeným zónám se pila dobře drží a v ruce neklouže.

Technické parametry pily Fieldmann FZP 70805-0:

  • Akumulátorová řetězová pila
  • Aku program FAST POWER 20 V
    2 × 20 V Li-Ion baterie (není součástí balení)
  • Délka lišty 30 cm
  • Bezuhlíkový motor
    Elektronická brzda
  • Měkčená ergonomická rukojeť
  • Hmotnost 3,9 kg
  • Obouruční spínání
    Doporučená cena: 3.999 Kč bez baterie a nabíječky

O značce FIELDMANN

Česká, kvalitní, spolehlivá a dnes již dobře zavedená a zákazníky vyhledávaná – to je značka FIELDMANN, která vznikla v roce 2010. I když název zní cizojazyčně, kořeny značky FIELDMANN jsou ryze české. Vedení i celé zázemí značky se nacházejí v samotném srdci České republiky. Dalo by se vlastně říci, že jde o produkty vyráběné srdcem. A nejde tu jen o zeměpisný význam. Produkty napříč celou nabídkou spojuje snaha o porozumění zákazníkovi a tím pádem důraz na funkčnost, kvalitu, bezpečnost, ergonomii a snadné použití či ovládání, využití současných technologií, ale také hezký design. Jednou ze zásad značky, které se její tvůrci i vývojáři od počátku drží, je cenová dostupnost výrobků. Svým zákazníkům pak Fieldmann přirozeně nabízí i kvalitní, dobře dostupný zákaznický servis.

 

Svou nabídkou pokryje značka FIELDMANN většinu potřeb spojených s péčí o zahradu a okolí domu, ale také o byt, dílnu či garáž. Na výběr jsou jak základní modely jednotlivých typů výrobků, tak prémiové produkty, v obou případech vždy se skvělým poměrem ceny a výkonu. Výkonná benzinová sekačka, plotostřih, AKU šroubovák, teleskopický žebřík, svářečka nebo šavlová pila? To všechno u značky FIELDMANN najdete. Bohatá nabídka zahrnuje také například techniku pro čerpání vody, dřevěný i kovový zahradní nábytek, grily či autopříslušenství. V posledních letech se značně rozšířila i nabídka AKU přístrojů. Program AKU FAST POWER 20V dnes zahrnuje komplexní škálu pomocníků pro dílnu i zahradu.