První den atletického Mistrovství světa na přelomu září a října v katarském Dohá přinesl pět startů českých atletů.

Již první den ukázal, že tento šampionát nebude pro české atlety žní postupů a finálových umístění a bude to především boj kvalifikací a v rozbězích o možný postup do dalších kol.Před zahájením šampionátu 15. září došlo k výměně na pozici šéftrenéra a po deseti letech vystřídal Tomáše Dvořáka Jan Netscher. Tomáš Dvořák se tohoto Mistrovství světa nezúčastňuje ani jako divák.

Boj v rozbězích a kvalifikacích

První se ukázala na atletickém oválu mílařka Diana Mezulianiková, která byla donominována na pozvání IAAF. Tuto atletku jsme v minulých letech prostřednictvím našeho portálu www.cysnews.cz sponzorovali.

V rozběhu se Diana velmi snažila udržet kontakt s celým běžeckým polem i když většinu času trávila na chvostu startovního pole, přesto v závěru i přes malý incident se soupeřkou srdnatě bojovala o co nejlepší čas. Bohužel nestačilo to na postup, a tak vypadla v rozběhu z dalších bojů na 800 m trati.

Diana Mezulianiková
Diana Mezulianiková Foto : Iva Roháčková

Na stadioně se představily také dvě atletky v technických disciplínách, a to ve skoku o tyči Romana Maláčová a Kateřina Šafránková v kladivu.

Romana Maláčová v kvalifikaci v podstatě předvedla maximum ze své výkonnosti a její cesta byla ukončena třemi neúspěšnými pokusy na výšce 450 cm. Tuto výšku zdolalo velké množství tyčkařek, a tak pro Romanu zůstaly brány finále uzavřeny. Zde je na místě otázka proč Český atletický svaz nenominoval také naši nejúspěšnější juniorskou tyčkařku Amálii Švábíkovou, která by zde získala jistě mnoho dobrých zkušeností a bylo by to vkladem do budoucnosti.

Kateřina Šafránková srdnatě bojovala a vždy usměvavá atletka se bohužel nedokázala přiblížit ke svému letošnímu maximu, které by mohlo stačit na postup do finále.

Postup do semifinále

Předposledním atletem, který se představil v pátečním zahajovacím dni byl Vít Müller. Tento atlet na 400 m překážek přes všechny předpoklady překvapil a postoupil do semifinále. Přímý postup si zajistil čtvrtou příčkou v rozběhu a byl to pro českého diváka překvapivý a milý zážitek.

This slideshow requires JavaScript.

Poslední atletkou, která se představila na rozhraní pátku a soboty byla maratonská běžkyně Marcela Joglová. Z důvodu vysokých teplot maraton startoval o půlnoci místního času a běžci byli v cíli hluboko v sobotní noci. K tomuto závodu nemůžeme podat žádné informace, protože jsme jej nesledovali. Výsledný čas 2 hod 52:22.

Mistrovství světa v atletice 2019 Doha – Časový pořad

Další disciplíny

Kromě českých atletů jsme mohli sledovat mnoho krásných výkonů na 100 m trati, v dálce, v trojskoku. Tyto jmenované disciplíny byly v dřívější době ozdobou české atletiky a nemůžeme nevzpomenout na řadu českých trojskokanů, kteří mají své osobní rekordy za 17 m hranicí a také na mnoho českých dálkařů, jejichž osobní rekordy jsou za hranicí 8 m. Zde je v současné době pouze Radek Juška, který z důvodu zranění Mistrovství světa vynechává.

Můžeme se na tomto místě zeptat, proč česká dálka a český trojskok v současné době zaostává za světovou i evropskou špičkou, kromě výše zmíněného Radka Jušky. Kde jsou trenéři těchto skokanských disciplín, kde je velká konkurence, která dříve přinášela vrcholné výkony? A nemůžeme s vymlouvat na jinou dobu a jiné možnosti. Kontinuálně by měly dřívější úspěchy přinášet generaci dalších a dalších kvalitních skokanů. To v současné době v české atletice chybí.

titulní foto : Iva Roháčková Dohá

 

Mistrovství světa v atletice 2019 Doha – Startovní listiny českých atletů a výsledky