Poslední jízda salonního vozu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este

V neděli 19. května 2024 se uskuteční poslední jízda salonního vozu AZA 1-0086 arcivévody Františka Ferdinanda d´Este ze sbírky NTM. Vůz bude zařazen do parního vlaku NTM, který vyjede do Benešova na akci na zámku Konopiště.

Vlak bude tažen lokomotivou 464.102 „Ušatá“

V čele vlaku Národního technického muzea bude parní lokomotiva 464.102 „Ušatá“

Podrobnosti o jízdě a informace o vstupenkách do vlaku budou upřesněny na webových stránkách Národního technického muzea

Lokomotiva „Ušatá“ Foto: Cysnews

 

 

 

V čele vlaku Národního technického muzea bude parní lokomotiva 464.102 „Ušatá“. Základ soupravy tvoří osobní vůz se služebním oddílem řady BDa z roku 1974, vozy řady Bai z let 1973-74, lehátkový vůz s bufetovým oddílem BRcm z roku 1984 a rychlíkový vůz s kupé I. a II. třídy řady ABa z roku 1973. Vlak bude na nádraží v Benešově u Prahy vystaven (10.15–16.10). Do salonního vozu bude možné nahlédnout z pódia.

Vstupenky do vlaku zakoupíte ZDE:

Do vlaků NTM neplatí tarif žádného z železničních dopravců.

Do Benešova u Prahy se vlak z Prahy vydá po oblíbené cestě tzv. Posázavským pacifikem.

TRASA TAM:

Praha Masarykovo nádraží (7.00) – Praha Braník – Vrané n. Vltavou – Jílové u Prahy – Týnec n. Sázavou – Čerčany – Benešov u Prahy (10.15)

TRASA ZPĚT:

Benešov u Prahy (16.10) – Čerčany – Strančice – Praha Vršovice – Praha Hlavní nádraží (17.37)

Program na zámku Konopiště

V neděli 19. 5. 2024 budou probíhat mimořádné prohlídky na státním zámku Konopiště. Prohlídky pod názvem Cestování v čase povedou z velké části prostory západního křídla, kam se běžně nechodí. Zaměří se na dobu kolem roku 1900. Správa zámku vystaví i tematické sbírkové předměty arcivévody Františka Ferdinanda d’Este jako je jeho jízdní řád, ale i další cestovatelské propriety, lékárničku na cesty, mapy nebo dobové fotografie a pohlednice. Doprava z nádraží na zámek bude zajištěna

Více informací naleznete ZDE 

Výstava Habsburkové na kolejích

V císařském salónku na železničním nádraží v Benešově bude zahájena panelová výstava Habsburkové na kolejích, která vzešla ze spolupráce Národního technického muzea, Národního památkového ústavu a Správy železnic. Výstava si klade za cíl prezentovat fenomén železnice z pohledu císařského dvora (v širším pohledu i cestování elit v průběhu 19. a 20. století). Návštěvníkovi představí skladbu císařského dvorního vlaku či salonní vozy Františka Ferdinanda d´Este, ale i celou řadu dalších souvisejících témat, které jsou spojeny se životem Františka Ferdinanda d´Este ( a jeho rodiny) na Konopišti a Chlumu u Třeboně.

Foto: Cysnews

Salonní vůz AZA 1-0086 arcivévody Františka Ferdinanda d´Este

Salonní vůz AZA 1-0086 ze sbírek Národního technického muzea byl postaven v roce 1909 pro arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este ve smíchovské továrně Ringhoffer. Vnitřní uspořádání a vybavení vozu vycházelo z přímých požadavků arcivévody, naopak vnější vzhled byl inspirován rychlíkovými vozy c. a k. Státních drah. Arcivévoda používal vůz k  soukromým rodinným a polooficiálním cestám, měl ho použít i k  absolvování části cesty do Sarajeva v červnu 1914, ale kvůli zadřenému ložisku nápravy k tomu nedošlo.

Více informací naleznete ZDE

Zdroj: Národní technické muzeum

 

Kalendář parních vlaků 2024