Pojeďte parním vlakem na Krajské dožínky


Parním vlakem s lokomotivou „Babička“ na Krajské dožínky

Termín :

1. září 2018

Krajské dožínky Bílý Kostel nad Nisou

Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje je tradičně vyhlašováno v rámi Krajských dožínek. Letos proběhnou v sobotu 1. 9. 2018.Po celý den bude otevřena tržnice regionálních potravin s ukázkami tradičních řemesel. Chybět nebude dožínkový průvod a v rámci kulturního programu vystoupí místní folklórní soubory a hvězdy hudebního šoubyznysu.

Program

10:00 Jizera a Jizerka – folklórní soubory

11:00 Eva a Vašek – české hity 50., 60. a 70. let

12:30 Bohoslužba a poděkování za úrodu

13:00 Dožínkový průvod

13:15 Slavnostní zahájení dožínek v Lib. kraji

13:30 Předání ocenění Výrobek roku LK

14:30 Maya – místní taneční skupina seniorek

15:30 Janek Ledecký – pop rock

16:30 Vyhodnocení soutěže Dožínkový koláč

17:00 Big O´Band + Dasha – jazz, rock, pop

19:30 SEVEN – pop

21:00 DJ Honza Žíla



A mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou bude kyvadlově jezdit historický parní vlak

Jízdní řád parního vlaku

Krajské dožínky PLAKÁT

Více informací naleznete ZDE

Plakát

Bílý Kostel nad Nisou

(německy Weißkirchen a. d. Neiße) je obec a vesnice na severu Čech, v okrese Liberec, v Libereckém kraji. Leží 3 km západně od Chrastavy, 11 km severozápadně od Liberce a 7 km jihovýchodně od Hrádku nad Nisou. Vsí pod ještědsko-kozákovským hřbetem protéká Lužická Nisa.

Vesnici založili v údolí řeky Nisy ve 13. století němečtí kolonisté, přistěhovaní do oblasti na pozvání přemyslovskými panovníky. Sami tehdejší obyvatelé nazývali svou ves Heinrichsdorf, tedy Jindřichov, patrně podle tehdejšího majitele panství Jindřicha z Donína. V záznamech se však také objevuje latinský název Henrici Villa. Když byl ve 14. století postaven v obci kostelík se zdaleka viditelnou bílou omítkou, objevil se v historických materiálech také další latinský název Alba Ecclesia, tedy Bílý Kostel (německy nejprve Weysskirch, pak Weisskirchen). Obživu obyvatelům zajišťovala hornická činnost, těžily se zde kovové rudy a byla zde huť na tavení stříbra.

Největší rozvoj obce nastal, když byla obcí roku 1859 postavena liberecko-žitavská železnice a roku 1867 bylo přímo v obci dostavěno nádraží. V této době vzniklo v obci několik textilních továren a papírna.

Zdroj: Wikipedie