Získají obří včely v Zoo Ostrava titul Dřevěná stavba roku 2023?

Anketu Dřevěná stavba roku každoročně vyhlašuje Nadace dřevo pro život.Ostravská zoologická zahrada se do ní zapojila už několikrát s různými dřevěnými expozicemi a herními prvky. V roce 2017 získali titul obří brouci, letos zoo do soutěže přihlásila obří včely. O tom, zda zoo získá další ocenění, můžete rozhodnout i Vy!

Zoo Ostrava se rozhodla přihlásit do 13. ročníku ankety Dřevěná stavba roku obří modely včel, které jsou v areálu k vidění na Včelí stezce – naučné expozici o včelách a pro včely.

 

Včelí stezka byla v zoo vybudována v roce 2013 jako místo prezentující interaktivní formou život včel a jejich význam pro lidstvo, zároveň upozorňuje na ohrožení, kterým včely v současnosti čelí. Prostor je postupně doplňován o další prvky, jako jsou ukázky různých typů úlů či pomůcek pro včelaře, ale také upravován pro včely samotné. Součástí je například bohatá výsadba nektarodárných rostlin jako důležitý zdroj potravy nejen pro včely.

Modely včel v nadživotní velikosti byly na Včelí stezku instalovány v létě 2020.

 

Představují jednotlivé obyvatele včelího úlu – matku, dělnici a trubce. Tito tři včelí obři jsou opravdu nepřehlédnutelní a přitahují pozornost malých i velkých návštěvníků. Věříme, že pomůžou u lidí vzbudit zájem i o živé včely a jejich současné problémy, a tak i zájem těmto tvorům pomoci. Na informačních cedulkách najdou zájemci řadu jednoduchých kroků – výsev květnaté louky, výsadba keřů, instalace hmyzího hotelu i jednodušších příbytků pro samotářské včely, nepoužívání chemických postřiků a umělých hnojiv na zahrádce a další náměty.

Hlasujte pro obří včely v Zoo Otrava a vyhrajte romantickou dovolenou ve srubu! Hlasovat můžete do středy 22. března na HLASOVAT ZDE
                    
 Foto  autorka Monika Vlčková a archiv Zoo Ostrava.