Vybrané zážitky z České republiky ve virtuální realitě. Na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 jimi bude naši zemi prezentovat CzechTourism

Virtualizovanou prezentaci celkem čtyř vybraných oblastí Česka a produktů cestovního ruchu bude mít už brzy k dispozici Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism. Připravuje ji vývojová kancelář pro virtuální realitu Virtuplex, která vyhrála výběrové řízení pro tuto zakázku a obstála tak v konkurenci dalších sedmi subjektů. Aplikace zavede uživatele do Mariánských Lázní, hlavního sálu Žofína, na vesnickou zábavu z mikroregionu Slovácka a do Prachovských skal. Cílem projektu je vytvořit nástroj pro prezentaci České republiky v zahraničí za pomocí VR a AR technologií a využít jej primárně jako podpůrný prostředek pro jednání agentury CzechTourism v zahraničí. Testovací provoz aplikace bude zahájen 10. září 2021 na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

 

Hlavní důraz VR aplikace je kladen na zážitky, které na klienta prostřednictvím této technologie udělají tak velký dojem, že si je zapamatuje, a bude o nich chtít dál vyprávět. Bezprostředně po nasazení brýlí se ocitne ve sledu čtyř navazujících příběhů, jichž se stane součástí. Provázet ho bude vypravěč, hudební doprovod a scény promyšlené do posledních detailů. Příběhem provede uživatele zvukový záznam, který nahradí přítomnost virtuálního avatara – coby průvodce. Díky tomu se bude moci každý plně soustředit na jednotlivé zážitky a nebýt ničím rozptylován. Abstraktnější průvodce také poskytuje oproti konkrétnímu charakteru možnost větší modifikace a není vázán například pohybem rtů, které by musely být specifické pro každou jazykovou mutaci.

 

„Zaměřujeme se na  krásu naší země a české legendy, které jsou přímo propojené s prezentovanými zážitky tak, aby jednotlivé lokace působily komplexněji a zároveň probudily zájem o jejich hlubší prozkoumání skrze případnou návštěvu destinace,” vysvětluje spoluzakladatel Virtuplexu Pavel Novák.

 

Aplikace ukáže čtyři pilíře produktů – lázeňství, kongresovou turistiku, kulturu a volnočasové aktivity

 

V prvním ze zážitků z oblasti lázeňství se klient přenese do hotelu Nové Lázně v Mariánských Lázních. Za doprovodu romantické pohádkové opery Rusalka od Antonína Dvořáka se virtuálně vykoupe v tamním bazénu, napije se z pítka a ochutná lázeňskou oplatku. Následuje přesun do panoramat Prahy. Klient uvidí Hradčany, Národní divadlo i palác Žofín, do jehož sálu se přemístí za zvuku Smetanovy Vltavy. Následuje třetí scéna, která se odehrává na taneční zábavě v mikroregionu Slovácka. Cílem zážitku je zdůraznit české tradice, které tvoří zejména taneční a hudební čísla spojená s dobovými kroji. Poslední scéna vezme uživatele do Prachovských skal, kde je vyzkoušena jeho odvaha při pokusu o překonávání lávky mezi skalami. Jeho úkolem je posbírat virtuální turistické známky zavěšené v okolí lávky.

Každá scéna tedy vyžaduje uživatelovi interakci s virtuálním prostředím. V Mariánských lázních například napustí bazén, v Žofíně si zahraje na klavír se skladatelem Bedřichem Smetanou, na vesnické zábavě si zatančí dobový tanec a v Prachovských skalách přejde lávku mezi skalami.

„Cílem je na EXPO 2020 v Dubaji představit Českou republiku jako moderní destinaci. Jsem rád, že zde poprvé ukážeme Českou republiku na místo v brožurách ve virtuální realitě,” řekl Jan Herget ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

 

O Virtuplexu

 

Česká společnost Virtuplex provozuje největší komerčně dostupnou halu pro virtuální realitu na světě, která pomáhá využívat virtuální realitu v podnikání. Díky špičkové technologii a know-how je zde možné nasimulovat budoucí podobu obchodních, výrobních či kancelářských prostor, ještě dříve, než vzniknou. Vytvořit zde lze i prostor pro virtuální obchodní jednání s účastníky z celého světa nebo platformu pro školení a trénink zaměstnanců.