V návaznosti na vývoj poptávky po cestování po zavedení omezení v souvislosti s pandemií Covid, upravuje RegioJet dočasně provoz některých svých vlakových a autobusových spojů.

Jde o dočasná omezení, která souvisejí zejména s přerušením výuky na školách a s dalšími omezeními, které se výrazně projevují do poptávky po cestování. Stejnjě jako na jaře – ihned, jakmile budou opatření ukončena a poptávka bude opět růst, RegioJet spoje obnoví. RegioJet průběžně vývoj poptávky sleduje a bude rozsah spojů upravovat podle toho, jak budou zůstávat nebo naopak končit jednotlivá omezení.

V případě vlaků se jedná o menší omezení – zejména o provoz spojů jedoucích v okrajových částech dne – a to jak na trase Praha – Ostravsko a zpět tak na jižní lince Praha – Brno – Vídeň. Provoz většiny spojů ale zůstává zatím zachován:

Od středy 14. 10. je provoz upraven následovně:

Na trase Praha – Ostravsko a zpět nejedou dva páry spojů – jedná se o první ranní a poslední večerní spoj RJ 1000, RJ 1001, RJ 1019. Spoj RJ 1018 Havířov – Praha zůstává v provozu v neděli; nejede v pondělí – sobotu. Nejede také noční spoj RJ 1021 / 1020 Praha – Košice, který doposud jezdil 2x týdně. Ostatní spoje na trase Praha – Ostravsko – Košice jezdí stejně jako doposud.

Na trase Praha – Brno – Vídeň a zpět ranní spoj RJ 1031 jede nově pouze v úseku Brno – Vídeň (v úseku Praha – Brno nejede) a podobně večerní spoj RJ 1036 zůstává v provozu na úseku Vídeň – Brno; na trase Brno – Praha nejede. Naopak spoje RJ 1037 a RJ 1030 jedou nově pouze v úseku Praha – Brno a zpět.

U spojů na trase Praha – Bratislava a zpět se nic nemění – všechny ostatní vlakové spoje zůstávají v provozu stejně jako doposud.

Kromě vlakových spojů dochází k omezení také v provozu autobusových spojů RegioJet:

  • Praha – Český Krumlov – v pracovní dny jezdí spoje cca každé 2 hodiny, v pátek a neděli ve špičkové časy pak každou hodinu.
  • Praha – Karlovy Vary – Cheb – spoje jezdí cca každé 2-3 hodiny, v pátek a neděli ve špičkové časy pak každou hodinu.
  • Liberec – snížení počtu spojů přibližně o 30 %
  • Praha – Most / Chomutov – snížení počtu spojů přibližně o 50 %
  • Brno – Olomouc – Ostrava – v provozu zůstává 1 pár Ostrava-Brno.
  • Plzeň – snížení počtu spojů o přibližně 40 %

Omezení provozu vlakových spojů na lince R8 Brno – Ostrava – Bohumín a zpět

U mezinárodní linky Praha – Londýn a zpět je do konce listopadu provoz naplánován tak, že spoje jezdí 1x týdně s odjezdy z Prahy / Londýna v pátek / neděli. Zrušeny jsou autobusové spoje z Brna a Ostravy do Vídně. Další mezinárodní linky zůstávají v provozu stejně jako doposud.

V návaznosti na pokles poptávky po cestování po zavedení opatření ze strany vlády ČR a v koordinaci s objednatelem – ministrestvem dopravy ČR, omezí na dobu 3 týdnů RegioJet provoz některých vlakových spojů na trase R8 Brno – Přerov – Ostrava – Bohumín. V mimošpičkových časech tak bude na lince dvouhodinový provoz vlakových spojů.

V termínu od pondělí 19. 10. do 7. 11. nepojedou následující vlakové spoje na lince R8:

Zrušené spoje směru Bohumín – Brno

1106, 1110, 1114, 1120, 1130

Zrušené spoje směru Brno – Bohumín

1109, 1113, 1117, 1127, 1131

Ostatní spoje jedou podle platného jízdního řádu s tím, že do 22. 10. probíhá v úseku Brno – Přerov výluka a vlaky jsou v úseku Brno-Královo Pole – Kojetín – (Hulín) nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.
Další postup při obnovování spojů bude RegioJet koordinovat s ministerstvem dopravy v návaznosti na úpravu omezení spojených s pandemií Covid 19.