KORONAVIRUS

Roste výskyt chřipky i covidu

Roste výskyt chřipky i covidu. VoZP připomíná důležitost prevence i očkování. Přepadla vás chřipka, kašel, rýma? Sezona respiračních nemocí se totiž právě rozbíhá. V ordinacích přibývá nejen pacientů s těmito onemocněními, ale roste i počet lidí s covidem-19. Co snižuje riziko nakažení? Vojenská zdravotní pojišťovna připomíná, že i v těchto případech je důležitá prevence.

Read More

Ministerstvo zdravotnictví spolu s odborníky, zaměstnavateli a praktickými lékaři představilo strategii zvýšení proočkovanosti při chřipce a vyzvalo občany k očkování proti chřipce a covid-19

Období podzimu a zimy je každoročně charakterizováno nárůstem počtu akutních respiračních infekcí. Chřipka i covid-19 mohou mít zejména pro osoby vyššího věku a chronicky nemocné závažný průběh vyžadující hospitalizaci. Správné načasování očkování je proto důležité především z hlediska ochrany v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění. Do České republiky jsou v dostatečném počtu nejnovější možné vakcíny proti chřipce, covid-19 i dalším respiračním onemocněním.

Read More

Ukončení povinné izolace neznamená konec covidu-19

Ministerstvo zdravotnictví na základě vyhodnocení zkušeností a poznatků o onemocnění covid-19 přistoupilo ve spolupráci s odborníky ke změně v přístupu při nařizování izolací u osob s prokázaným onemocněním covid-19. Plošné – automatické – nařizování izolací bude ukončeno ke dni účinnosti novely vyhlášky č. 101/2022 Sb., a to 20. dubna 2023.

Read More

Vědci objevili vzácné protilátky, které blokují všechny varianty SARS-CoV-2

Více než deset milionů sekvencí koronaviru SARS-CoV-2 musel prozkoumat mezinárodní tým vědců, aby našel univerzální slabiny koronavirů, které se nemění ani s častými mutacemi a vznikem nových variant. Analýzou vzorků od pacientů se pak podařilo odhalit vzácné protilátky, které blokují všechny dosud známé varianty SARS-CoV-2, ale i ostatní lidské koronaviry, a jsou tak připraveny i na další možné budoucí mutace. Na vývoji protilátek se podíleli vědci z Biologického centra Akademie věd ČR, Českého centra pro fenogenomiku Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Objev byl zveřejněný na konci ledna v časopise Science Immunology.

Read More

Covid-19 ustoupil i ve statistice příčin smrti

V prvním pololetí roku 2022 zemřelo podle předběžných dat 60 tisíc obyvatel Česka. Příčinou jejich smrti byla nejčastěji chronická ischemická choroba srdeční, stejně jako v letech 2018–2020. Pro stejné období roku 2021 přitom statistice příčin smrti vévodil covid-19.

Read More

Cestující z Číny se budou muset před odletem do ČR prokázat testem

Ministerstvo zdravotnictví zavádí od pondělí 16. ledna pro cestující z Čínské lidové republiky do ČR opatření, které jim přináší povinnost předložit při odletu z Číny výsledek PCR testu nebo antigenního testu v případě, že v této zemi pobývali v posledních 14 dnech více jak 12 hodin. Dokument vydaný čínskými orgány nesmí být před odletem starší než 48 hodin. Na základě předchozí soudní judikatury tato povinnost neplatí mj. pro české občany a občany EU s trvalým a přechodným pobytem v ČR a jejich rodinné příslušníky s pobytem v ČR.

Read More

Česká republika společně koordinuje postup ve věci covidu-19 v Čínské lidové republice na úrovni EU

Česká republika nemá přímou linku s Čínskou lidovou republikou, proto postup ve věci covidu-19 společně koordinujeme na úrovni Evropské unie. Podstatou je, aby země, které mají přímé lety, sekvenovaly vzorky cestujících z rizikových oblastí, abychom rychle identifikovali případné rizikové mutace.

Read More

Roadshow v rámci očkovací kampaně pokračuje, tentokrát ve Fakultní nemocnici Bulovka

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dnes v rámci putovní výstavy představil ve Fakultní nemocnici Bulovka společně s jejím ředitelem Janem Kvačkem a náměstkyní pro lékařskou péči Helenou Roháčovou očkovací kampaň s názvem „Očkujeme se pro život beze strachu“. Hostem již třetí zastávky roadshow byla poslankyně Martina Ochodnická, která se nechala naočkovat druhou posilovací dávkou. Nechyběla ani hlavní tvář kampaně, herec Petr Čtvrtníček.

Read More

S podzimem přichází covid i chřipka. Očkujte se proti obojímu, klidně současně

V průběhu letošního podzimu a zimy Ministerstvo zdravotnictví očekává nárůst respiračních infekcí. To přirozeně zvyšuje tlak na poskytovatele primární péče a celkově na zdravotní systém. Chřipka i covid-19 mohou mít závažný průběh vyžadující hospitalizaci. Správné načasování očkování je proto důležité především z hlediska ochrany v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

Read More

Ministr zdravotnictví odstartoval ve FN Ostrava podzimní očkovací kampaň

„Očkujeme se pro život beze strachu.“ Pod tímto heslem ve čtvrtek 6. října odstartovala podzimní část kampaně, která má podpořit zájem lidí o vakcinaci. Dnes se u příležitosti zahájení putovní výstavy, konané v rámci očkovací kampaně po celé republice, nechal ve FN Ostrava proti onemocnění covid-19 přeočkovat druhou posilující dávkou také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. 

Read More