Mladí lidé mají letos smůlu. Stát půjčky na podporu bydlení neposkytne

O oblíbené půjčky od státu na bydlení pro mladé byl v roce 2022 obrovský zájem. Rozpočet pro tento účel stanovený byl vyčerpán již v polovině dubna. I přes obrovský zájem v letošním roce program otevřený nebude. Jaký je k tomu důvod a jaké jiné možnosti mají mladí lidé, když chtějí bydlet ve vlastním?

V minulém roce měli lidé do 40 let věku možnost požádat o státní půjčku z programu Vlastní bydlení. Připraveno bylo tehdy 700 milionů korun, ale už k 20. dubnu 2022 bylo žádostí za více než 713 milionů korun. Příjem žádostí musel být tedy pozastaven. Ač bylo v plánu program znovu spustit na podzim téhož roku, už k tomu nedošlo a půjčku na bydlení pro mladé nebude možné čerpat ani v roce 2023, protože z rozpočtu Státního fondu podpory investic nebude podporováno vlastnické bydlení fyzických osob.

Jaké jsou parametry státní půjčky pro mladé?

Poskytnutý úvěr mohl být využit pouze na pořízení nebo modernizaci obydlí při splnění několika podmínek. Tou hlavní byla maximální věková hranice. Žádat mohli manžele nebo registrovaní partneři, kde alespoň jeden z nich byl ke dni podání žádosti mladší 40 let. Šanci měli i jednotlivci do 40 let pečující o dítě do 15 let ke dni podání žádosti. Žadatelé také nesměli již vlastnit nebo spoluvlastnit žádnou jinou nemovitost, dokonce ani družstevní bydlení. Nemovitost, kterou si pořídili za peníze od státu, musela mít číslo popisné a sloužit k trvalému bydlení. Financovat bylo možné i rekonstrukci vlastní nemovitosti. Opět měli smůlu ti, kdo vlastní družstevní byt.

Na pořízení rodinného domu bylo možné získat maximálně 3,5 milionu korun, nejvíce ale 90 % z pořizovací ceny či skutečných nákladů na výstavbu. V případě bytu to bylo maximálně 3 miliony korun a na modernizace bydlení od 50 000 Kč do 750 000 Kč. Splatnost půjčky při modernizace 10 let od uzavření smlouvy a na pořízení nemovitosti 30 let. Velkým lákadlem pak byla úroková sazba, která se odvozuje od základní referenční sazby EU pro Českou republiku. Ta byla velmi nízká, ale v současnosti se pohybuje kolem 7 procent a už tak výhodná rozhodně není.

Stát chce podporovat nájemní bydlení

Proč došlo k ukončení tak úspěšného programu? Státní fond podpory investic zveřejnil, že finanční zdroje ze státního rozpočtu se teď budou směřovat na podporu výstavby domů s nájemními byty a nebude už podporováno individuální vlastnické bydlení. V nejbližší době se tak na této skutečnosti nic nezmění, a kdyby někdy v budoucnu došlo k obnovení programu, je hodně pravděpodobné, že bude vymezen jen na určitou skupinu žadatelů.

Získají mladí vlastní bydlení?

I přes poměrně velkorysou dotaci stačila státní půjčka na pořízení nemovitosti jen těžko. Ceny rodinných bytů i domů vyletěly v posledních letech strmě nahoru, a tak si lidé museli vypomáhat ještě nějakým úvěrem. To je ostatně možnost, která se jim nabízí i nyní. Úrokové sazby u hypoték nabízí v současné době některé banky i nižší, než byly v tomto programu. Problémem je, že mladší ročníky mají potíže na ni dosáhnout. Pro banky není jejich bonita neboli úvěruschopnost, často dostatečná. Lidé nemají našetřeno tolik, kolik by potřebovali pro získání hypotéky. Řešením může být úvěr ze stavebního spoření, kde není vyžadována zástava nemovitosti, ale tam je zase podmínkou spořit alespoň dva roky a mít našetřenou určitou částku.

Poslední možností jsou pak nebankovní úvěry. Ty ovšem nejsou obvykle tak vysoké, i když existují i nebankovní půjčky na bydlení nebo rekonstrukci. Jejich vyřízení bývá jednodušší a rychlejší než výše zmíněné možnosti, ale počítejte s tím, že mohou být dražší. To ovšem vyvažuje fakt, že na ně dosáhne mnohem více žadatelů bez zbytečných průtahů. Myslete na to, že možná budete v tomto případě potřebovat spoludlužníka či ručitele. Což pro vás je i výhoda, protože často pak získáte nižší úroky, než kdybyste žádali samostatně.

Tip: I když už neběží program na státní půjčky pro mladé, stále je tu dotační program na podporu energeticky úsporného bydlení Nová zelená úsporám. Ten čekají od září výrazné změny, kdy se zpřístupní více domácnostem, získají více peněz, nově například i prostředky na výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla, což je také hodně velká investice, od které si mladý člověk rád trochu vypomůže. Nemůžete sice získat přímo nové bydlení, ale aspoň máte možnost vylepšit to stávající a do budoucna výrazně ušetřit za energie.

Je nájemní bydlení budoucnost?

Program státních půjček na podporu bydlení pro mladé měl velký smysl a pomáhal řešit situaci s bydlením. Existovaly samozřejmě i nedostatky, zejména to, že byl neadresný a jeho výše nebyla dostatečná. Přesto byl nesmírně oblíbený a chybějící peníze mohli mladí lidé získat druhým úvěrem nebo například z úspor. I dnes své bydlení mohou vyřešit půjčkou, ovšem už za náročnějších podmínek než dřív.