František Novotný: OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Nová kniha Františka Novotného nám přináší, jak sám autor říká, hořkosladké rozhovory s jeho přítelem Luďkem Munzarem. Nesnaží se být životopisem, ale zachycením společných, příjemně strávených chvil. V pořadí čtrnáctá kniha, je také úkrokem od autorovy klasické tvorby. Na rozdíl od předchozích knížek, které jsou sbírkami básní a fejetonů, se tady autor vydal nevyšlapanou cestou.

Inspirován zájmem o rozhlasové pořady, v nichž mu po mnoho let byl partnerem herec Luděk Munzar, se rozhodl zachytit atmosféru jejich setkávání, nikoli ve studiu u rozhlasového mikrofonu, ale v modřanské cukrárně, kde se stovky dílů Okouzlení slovem a Setkání s Karlem Čapkem rodily.

Jak to udělat, aby se podařilo uchovat atmosféru rozhovorů, jejichž obrysy zachytily Františkovy poznámky na všem, na co se dá psát?

Jak zařídit, aby působily na čtenáře svou bezprostředností, aby bylo zřejmé, že jsou jiné než jejich vypulírovaná podoba v rozhlasovém vysílání? Nebyla to lehká práce ani pro autora, ani pro jeho editora. Leccos se muselo oželet, leccos se muselo upravit, protože záznamy nebyly kompletní – a přepis rozhlasových pořadů jsme odmítli, to by vznikla úplně jiná kniha. Rozpětí témat, která se nad kávou proberou, sahá od profánnosti všedních situací až po snové obrazy české krajiny.