Zahrádkářské práce v listopadu II – množení trvalek a keřů

Než se vrhneme do předvánočních příprav uvnitř domu, je třeba se před úderem prvních mrazů dostatečně postarat o odpočívající zahrádku. Zatímco některé práce sice můžeme nechat na jaro, jiné jsou právě teď nezbytné. Jejich provedení vám zajistí krásnější zahrádku v příští sezóně a také klidné svědomí, že jste letos nic nezanedbali. Jaké zahrádkářské práce je tedy zapotřebí udělat, než nám okenice pomaluje mráz?

Zimní množení trvalek

Během klidového zimního období můžeme množit trvalky, a to zejména víceleté rostliny s tlustými kořeny, mezi které patří třeba plamenky, mák východní, prvosenky nebo sasanovky japonské. Tyto rostliny množíme kořenovými řízky.

Trvalky vyhrabeme ke kořenům, ze kterých odstraníme hlínu. Ostře pak odřízneme několik silných kořenů, ze kterých následně nařežeme cca 5 až 10 cm dlouhé kousky (čím tenčí kořen, tím delší). Až je budeme vysazovat, musíme dbát na směr růstu kořene. Abychom to nespletli, je dobré označit si horní konec kořenové části rovným seříznutím, dolní konec pak šikmým.

Takto vzniklé řízky trvalek vsadíme do květináčů s výsevným substrátem. Řízky zalijeme a dáme do skleníku nebo na okenní parapet. Jakmile se zjara objeví nad zemí výhonky, zasaďte rostlinky do záhonu.

Množení keřů

Ve dnech, kdy ještě nemrzne, si můžeme namnožit také keře. Vezmeme si nůžky a nastříháme cca 15 až 20 cm dlouhé dřevnaté kousky keře. Ideální jsou k tomu ještě mladé jednoleté výhony. Proto abychom řízek zasadili kořenem dolů, postupujeme podobně jako u množení trvalek. Horní konec řízku seřízněte rovně, dolní šikmo.

Byt Dům Zahrada

Pokud nemrzne, můžete takto vzniklé řízky rovnou zapíchnout do záhonu. Pokud se vám do toho ještě nechce, uschovejte zatím řízky, než přijde jaro, a to nejlépe v květináčích s pískem. Ty by měly být na chladném místě. Dávejte pozor, aby půda u řízků byla stále tak akorát vlhká. Na konečné místo se řízky vysazují až na podzim následující rok.