Chci se smát bez bolesti, říká Kristýna Junková

Dnešní rozhovor vznikl pro pomoc jednoho dívčího úsměvu bez bolesti. V dnešní době stále slyšíme a čteme příběhy lidí poznamenaných nemocí covid. Vypadá to,  jako by ze světa vymizely ostatní příběhy. Dnes si budu vyprávět s Kristýnou Junkovou, která nyní prožívá nelehké období a my všichni jí můžeme podpořit.

 

Kristýnu znám z mnoha pracovních setkání. Milá, štíhlá usměvavá fotografka, kterou zdobí v ústech rovnátka. Nikdo z nás netuší, že rovnátka její život provází již 18let. Kristýna trpí genetickou ztrátou kořenů a dalšími zdravotními problémy. Od každodenních bolestí může pomoci operace implantace zubů, ta ale není hrazena zdravotní pojišťovnou. Proto vznikl projekt „Život bez rovnátek … aneb 18 let s rovnátky“, každá i ta nejmenší finanční částka pomůže.

S přáteli, herečkou a zpěvačkou Michaelou Horkou a Jaroslavem Boudou, jednatelem a produkčním pěvecké soutěže Hlas Česka, Moravy i Slezka

 

Kristýno, tvůj život na zubařském křesle začal velmi brzy, a to, když ti vypadaly mléčné zuby. Hned v začátcích lékaři věděli, jak vážné onemocnění máš?

—> Co si tak matně vybavuji, tak původně se měl řešit jen předkus a mezera mezi prvními řezáky. Až posléze první RTG snímek odhalil, že zuby nemají standardní kořeny. Časem se zjistil i zastavený vývoj čelisti. Přišla jsem celkem o tři zuby z nedostatku místa.

 

Zubního lékaře se bojí nejen malé děti, jaké byly tvé pocity z častých návštěv a kolik času jsi po ordinacích prožila?

—> Řekla bych, že jsem tam proseděla v součtu desítky hodin, ne-li stovky. Obešla spousty lékařů. A pocity samozřejmě korespondují s pocity jiných dětí, či dospívajících. Avšak zubní lékař už “navždy” byl vyměněn za orthodontistu. Nejvíce ze všeho mě však poznamenala ta nejistota lékařů. Neboť, když jste dítě a při návštěvách zubařského křesla se z vás stane exponát, na klidu vám to zcela nepřidá. A pak samozřejmě zlost a posměch vrstevníků udělá své. Na druhou stranu, člověka to v mnohém posílilo. Ale byly časy, kdy pro mě téma “zuby” bylo naprosté tabu! V dětském věku bylo těžké si sám sobě přiznat a smířit se s faktem, že nikdy nebudete mít své vlastní zuby, jako mají děti… Že zkrátka, rovnátka nemáte jen na ty 2 roky.

 

 

V 19 letech jsi absolvovala genetické testy co odhalily?

—> Na genetické testy jsem byla poslána právě pro zjištění příčiny ztráty kořenů zubů. Výsledek vlastně pro mě, jako pro lajka, nemá nějaké specifické pojmenování. Spíše bych citovala slova lékaře z lékařské zprávy. “Podle nálezu z genetiky, kdy DNA mutace MTHFR C677T má primární vliv na větší tendenci k trombofilii, ale může mít vliv na vývoj neutrální trubice tedy i na zubů (neuroektoderm). Zánik jejích kořenů je jistý a naprogramovaný.” Co více k tomu říci, možná jen dodat velmi častou hlášku lékařů “Slečno, Vy tam máte všechno v p*deli” 😀

 

 

V roce 2012 jsi absolvovala bimaxilární ortognátní operaci čelisti a poté měla následovat další operace, ale ta se neuskutečnila, z jakého důvodu?

—> Měla jsem příslib úhrady zákroku od ředitele tehdejší zdravotní pojišťovny Metal-Aliance. Díky němu jsem i navštěvovala česko-americkou kliniku GHC. Po absolvování ortognátní operace (červen 2012) mi lékaři z GHC sestavovali operační plán. K mé smůle došlo v říjnu téhož roku ke sloučení pojišťoven Metal Aliance s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Nové vedení však nepřevzalo závazky ke svým novým pojištěncům. Dle lékařských tabulek se zkrátka implantace zubů řadí do kosmetických zákroků, na něž se nevztahuje zdravotní pojištění. Od té chvíle jsem pojišťovnu zkoušela oslovit ještě min. dvakrát. Bohužel vždy zcela bez výsledku. Nechtěli se se mnou bavit. Poslední pokus o pomoc pojišťovny jsem absolvovala asi dva roky zpět. I tehdy to skončilo fiaskem. Rozhodla jsem se proto požádat o pomoc lidi. Protože věřím, že když se spojíme, zvládneme cokoliv.

  

Jsi velice štíhlá, máš upravený jídelníček, aby každé sousto nebylo bolestivé?

—> Štíhlost bude spíš genetickou výbavou, rychlé spalování to jistí. Ale samozřejmě jsem omezená ve výběru potravin. Nemohu jíst žádné tvrdé potraviny, abych si zuby nevylomila, už takto se mi kývají ze strany na stranu i přes fixaci rovnátek. Takže, kousnutí např. do jablka či topinky je pro mě zcela nereálné. Z výběru mas preferuji, kvůli měkkosti, kuřecí maso či ryby, plus samozřejmě mleté maso. Problém nastává i u sladkostí, konzumaci velmi eliminuji, zuby mi potom nepříjemně trnou. Vyhýbám se i chlazeným nápojům, zuby při kontaktu trnou a bolí. Největší problém však nastává, když se mi zasekne čelistní kloub, tedy nemohu otevřít ústa. Když se mi nedaří čelistní kloub stabilizovat a vrátit zpět, oteče kloubní pouzdro a je příjemnější být alespoň jeden den na tekuté či kašovité stravě.

 

Nyní máš před sebou důležitou a nákladnou operaci, na kterou hledáš finanční prostředky. O jakou operaci se jedná?

—> První operace se týká sejmutí dlah a šroubků z čelistí, které tam mám z dob po ortognátní operaci, aby bylo možné posléze zavést implantáty. Jediný tento zákrok by měl být hrazen ze zdravotního pojištění. Po zahojení bude následovat CT snímek, kde zjistíme přesný stav kosti v horní čelisti. Tedy pak druhým krokem bude operace doplnění kosti. Posledním a zároveň nejnáročnějším úkonem bude samotná implantace obou čelistí. Jelikož i teď mám stálé špatný skus, kterým si poškozují už tak zničené kloubní hlavice čelistí, je náročné najít správný postup.

 

Pokud se vybere vyšší částka a já věřím, že se tak stane, máš v plánu založit nadaci.

—> Děkuji, věříme tomu všichni, kteří mi nějakým způsobem pomáhají. Ať už je to samotná finanční podpora nebo sdílení a šíření mého příběhu do světa. A jestli se ptáš na založení nadace, tak odpovídám, ANO. V podstatě již na ní pomalu pracujeme. Protože, až to vše bude za mnou, ráda bych se věnovala pomoci těm, které taky potkala nějaká anomálie spojená se zuby. Ale prve bych chtěla upřesnit fakt, že peníze, které by se vybraly navíc či bych je nevyužila v rámci svých zákroků, věnuji dál na pomoc potřebným.

V závěru bych chtěla poděkovat všem, kteří mě již jakkoliv podpořili či podpoří. Vaši podpory si nesmírně vážím a s největší pokorou za ní děkuji. A já věřím, že se tu třeba opět setkáme, ať už v průběhu zákroků či po úspěšné léčbě. A usmívejte se, nic to nestojí.

Kristýnu Junkovou můžete podpořit na ZNESNÁZE21

 

Kristýno, děkuji za rozhovor a doufám, že i náš článek pomůže k tvému úsměvu bez bolesti

Foto: archiv Kristýna Junková

Zdroj: Life4you.cz