Dvě místa s výhledem na město Ústí nad Labem: hrad Střekov a Větruše

Vydali jsme se do Ústí nad Labem odkud vyjížděl zvláštní vlak Národního technického muzea v čele s parní lokomotivou „Ušatá“ u příležitosti zahájení turistické sezony v Žatci. Nemohli jsme si odjezd vlaku nechat ujít a proto jsme nejprve strávili nějaký čas na hlavním nádraží. Poté jsme se vydali na hrad Střekov odkud se nám naskýtaly nádherné výhledy na město a jeho nejbližší okolí.  

Lanovka z Větruše do OC Forum

 

Lanovka na Větruši

Lanovkou na Větruši

Rozhodli jsme se ještě pro jeden pohled na město a vyjeli jsme lanovkou z obchodního centra Forum na Větruši. Dolní stanice lanové dráhy se nachází v prvním patře OC Forum. Navedou vás k němu cedule se symbolem lanovky uvnitř nákupního centra.

Lanovka má dvě stanice, dolní v OC Forum a horní Větruše, přičemž obě jsou bezbariérově přístupné. Šikmá délka lanové dráhy činí 330 m, vodorovná délka 327 m, převýšení je 50 metrů. Na lanovce jsou v kyvadlovém provozu dvě kabiny pro maximálně 10 sedících a 5 stojících cestujících, doba jízdy je 1,8 min a přepravní kapacita jedním směrem 390 osob za hodinu. Lanovka je dlouhá 330 metrů, dvě kyvadlově jezdící kabiny pro 15 osob vzdálenost překonají za dvě minuty. Jedná se o nejdelší lanovku bez podpěrných sloupů v Česku.

 

Lanovka na Větruši

 

Větruše

 

Vystoupili jsme v horní stanici a prohlédli jsme si hotel s restaurací a rozhlednou Větruše. Poté jsme se zastavili na vyhlídkové plošině, odkud jsme měli krásný výhled na celé město a okolí a viděli jsme odtud i hrad Střekov.

V sousedství parkoviště je přírodní bludiště ze zelených tújí. Rozprostírá se na ploše 1240 m2. V jeho sousedství ve žlutém osmibokém domku najdete zrcadlové bludiště, ve kterém je umístěno 26 zrcadel, z nichž 12 je různě zakřivených.

Od turistického rozcestníku u parkoviště se můžete vydat několika pěšími i cyklistickými trasami. Červená turistická značka vede podél trasy naučné stezky Větruše – Vrkoč.

Větruše

Větruše (dříve též Ferdinandova výšina) se nachází na kopci Ořechovka, jenž se tyčí nad údolím řeky Labe, Tvoří jednu z významných dominant města a je oblíbeným výletním cílem. Nachází se zde zámeček s rozhlednou, restaurací a hotelem. Budova v dnešním historizujícím stylu se secesními prvky vznikla přestavbou původně empírové restaurace ústeckým horským spolkem v letech 1896 až 1897. Patří tak mezi nejstarší stavby tohoto typu, které se na přelomu 19. a 20. století zvlášť v severních Čechách stavěly. Byla navržena architektem Alwinem Köhlerem. Po první světové válce byla rozšířena o jižní ubytovací křídlo. O další přístavbě se uvažovalo v 80. letech, kdy byl vypracován návrh architekta Zdeňka Vávry, avšak nebyl realizován a zámeček dále chátral. V roce 2002 byl zachráněn od úplného zániku rekonstrukcí financovanou městem Ústí nad Labem a v roce 2012 byla otevřena přístavba hotelu podle ústeckého Archatelieru 2000 architektů Jana a Jany Kallmünzerových.

Zdroj: Wikipedie

 

Poté, co jsme se vrátili lanovkou do OC Forum vydali jsme se na prohlídku centra města.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem je římskokatolický arciděkanský kostel v centru města Ústí nad Labem a jeho věž je dominantou města. Byl postaven kolem roku 1318 německými kolonisty a po zničení husity obnovován v letech asi 1450–1530. Dnešní podoba kostela pochází z konce 19. století, kdy byl přestavěn v novogotickém stylu. Při bombardování města v roce 1945 byl vážně poškozen, od té doby má výrazně vychýlenou průčelní věž. V kostele se nachází zvon Zuzana, který je s dolním průměrem 165 cm největším zvonem okresu Ústí nad Labem.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Kostel sv. Vojtěcha

V sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie nás zaujal kostel sv. Vojtěcha. Jedná se o románský kostel s bývalým dominikánským klášterem byl postaven na místě hradu. První písemná zmínka pochází z roku 1186. Kostel byl v letech 1715-1730 podle plánu Octavia Broggia barokně přestavěn. Po 2. světové válce sloužil jako skladiště. Interiér kostela je po opravě v 70. letech 20. století bez výzdoby.

Prošli jsme ulice centra města a vrátili jsme se na hlavní železniční nádraží, odkud jsme se vydali na zpáteční cestu domů.

Foto: Cysnews

 

Hrad Střekov – romantický hrad s nádhernými výhledy a zajímavou historií