Pozvánka na přednášku Zoo Ostrava: Jak v Himálaji – Beseda o jecích a lidech

Následující středu proběhne v Zoo Ostrava přednáška, která představí otužilé tibetské kopytníky žijící v nadmořské výšce kolem 5500 metrů. Březnová přednáška z cyklu Zajímavosti ze světa zoologie je součástí festivalu ProTibet. Začátek je v 16 hodin.

Cesty po Tibetu

Při svých cestách do tibetských komunit v Indii se členové MOSTu ProTibet nepotkávají jen s podporovanými Tibeťany. Na náhorních plošinách ještě dnes žijí nomádi se svými stády koz či jaků. Tradiční způsob života však mizí díky jednodušším příjmům z turistiky, nepříznivým klimatickým změnám a zásahům čínských úřadů. Budou se jaci i nadále toulat po širých pláních, nebo skončí v ohradách jako výhodný artikl na produkci masa? Jak se
žije jakům a lidem v Himálaji se dozvíte na středeční přednášce v Zoo Ostrava.

Jaci

Jaci jsou díky vysoce výhřevné a tepelně izolující srsti velmi dobře adaptováni na život ve vysokohorském prostředí až do nadmořské výšky kolem 5500 m. K jejich domestikaci došlo právě v Tibetu mezi 3. až 1. tisíciletím př. n. l. Od poloviny 20. stol. jsou v malém množství chováni jaci domácí i ve švýcarských a rakouských Alpách a jako raritu je nalezneme u soukromých chovatelů i v České republice.

Název přednášky: JAK V HIMÁLAJI – BESEDA O JACÍCH A LIDECH

Přednášející: JANA ĎÁSKOVÁ, MOST PROTIBET, O.P.S.

Termín: STŘEDA 6. BŘEZNA 2024 OD 16:00 HOD.

Místo konání: PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL U VSTUPU DO ZOO

Vstup na přednášku, jejíž realizaci podpořil Moravskoslezský kraj, je zdarma.