Film Bohemian Rhapsody – koncertní smršť i osobní zpověď

Nenechte si ujít hluboký  zážitek při sledování filmu Bohemian Rhapsody

 



 

Bohemian Rhapsody

Film přibližuje začátky a vzestup rockové skupiny Queen. Zaměřuje se na jejich hudbu ale především na osobnost Freddieho Mercuryho.  Přibližuje i jeho rodinu, tolerantní matku, která má pro svého syna pochopení  a přísného, zásadového otce, jenž se nedovede smířit s tím, jakým směrem se Freddie ubírá. Ten vzdoroval životním stereotypům a stal se výraznou osobností v oblasti hudby Za to zaplatil určitým stupněm osamění. Poté co v sobě objevil homosexuální orientaci, vztah jeho životní lásky Mary Austenové se změnil. Mary mu zůstala po celý život oporou, ale jelikož toužila po normálním životě, našla si svého partnera. Freddie tuto její volbu dokázal pochopit a akceptovat. Jeho osamělost zachycují velmi dobře scény, kdy on a Mary žijí každý sám ve svém bytě,  v protějším domě. Freddie jí večer telefonuje a svoji přítomnost si dávají najevo  rozsvěcením lampičky.  Freddie společnost Mary postrádá a  hledá únik v extravagantních a hlučných večírcích, jelikož členové skupiny sice drží pospolu jako „jedna rodina“, ale každý z nich má svoji skutečnou rodinu.  

Vznik alba -A Night at the Opera

Diváci se stávají svědky jednání s producenty, a prožívají s hlavními protagonisty období nahrávání přelomové desky A Night at the Opera. V době odloučení od okolního světa ve venkovském studiu  společný cíl a práce na albu členy skupiny stmelily. Podařilo se jim obohatit nahrávky spontánními a nevšedními nápady. Film vás zároveň vtáhne do atmosféry turné po USA. Na koncertech je patrná jedinečná Freddieho schopnost komunikovat s diváky.

Velmi dobře je zachyceno období, kdy Freddie po podpisu smlouvy na sólové album žije sám se svým asistentem. Jeho rozhodnutí zapříčiní přerušení styků s ostatními členy skupiny, tedy rozpad kapely. V této době pořádá výstřední večírky a neudržuje kontakt ani s producenty ani se členy skupiny Queen. Teprve návštěva Mary mu otevře oči, požádá o zprostředkování schůzky s ostatními členy kapely. Omluví se jim za svoje chování a přizná, že udělal chybu. Oznámí jim, že onemocněl AIDS a že mu zbývá málo času, a proto se chce věnovat tomu, co považuje za nejdůležitější. Nastíní přátelům z kapely i  svoji pragmatickou představu o zbytku života. Pochopení kamarádů se stalo pro něho impulzem k návratu. 

Koncert Live Aid v roce 1985

Po několikaleté odmlce se začal intenzivně připravovat na vystoupení na jedinečném koncertu Live Aid v roce 1985. Před koncertem navštívil rodiče a vyprávěl jim, že bude vystupovat zdarma na charitativním koncertě, jehož výtěžek je určen na pomoc africkým zemím. Zásadový otec konečně svého syna pochopil a celá rodina dojatě sledovala jeho vystoupení v televizi.  Na koncert přijela také Mary s partnerem a Freddieho partner Jim Hutton. Ten pracoval  kdysi jako číšník na jednom z večírků, kterých se Freddie účastnil Freddie ho tehdy velmi urazil. Vzápětí si uvědomil  svoje nadřazené chování a nabídl mu, že ho obslouží jako hosta a přinese mu pivo. Během rozhovoru se sice oba sblížili, ale Jim se nakonec rozloučil s výzvou, aby za ním přišel teprve tehdy  až se naučí mít rád také sám sebe. Trvalo nějaký čas než ho Freddie skutečně vyhledal.

Návrat skupiny a jejich vystoupení na tomto jedinečném koncertě tvoří finále filmu, který nemá hluchá místa a divák je po celou dobu vtažen do děje a nezačne se ani na chvilku nudit.

 

Velká Británie / USA, 2018, 134 min

Režie:

Bryan Singer

Scénář:

Anthony McCarten

Kamera:

Newton Thomas Sigel

Hudba:

John Ottman

Hrají:

Rami Malek, Lucy Boynton, Joseph Mazzello, Mike Myers, Ben Hardy, Aidan Gillen, Gwilym Lee, Tom Hollander, Allen Leech, Jess Radomska, Aaron McCusker, Michelle Duncan, Max Bennett, Ace Bhatti

 

Distributor filmu: webová stránka distributora