Ocenění nejlepších handicapovaných sportovců 2018

Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) ocenil v rezidenci pražského primátora desítku nejhodnotnějších výkonů roku 2018. Mezi oceněnými nechybí medailisté z paralympijských her v Rio de Janeiro, vč. jediného zlatého medailisty, plavce Arnošta Petráčka, či bronzového medailisty, stolního tenisty Jiřího Suchánka. Ocenění předali primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib, který nad slavnostním večerem převzal záštitu, hudebník Ivan Hlas a paralympijský vítěz v pětiboji z Barcelony 1992 Vojtěch Vašíček.                                                                                                

V roce 2018 se 78 sportovců Českého svazu tělesně postižených sportovců zúčastnilo 24 mezinárodních soutěží na nichž získalo 22 medailí (5 zlatých, 10 stříbrných a 7 bronzových).                 

 „Oceňujeme dnes sportovce, ale poděkování patří také členům realizačního týmu – trenérům, asistentům, fyzioterapeutům, kteří se starají o to, aby sportovci mohli předvést ty nejlepší výkonyřekla Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců. „Ke všem hendikepovaným sportovcům, k těm elitním i těm kteří sportují pro radost z pohybu, pociťuji velký respekt. Díky činnosti ČSTPS a sportovních klubů mohou všichni vidět, že sportu se může věnovat každý z nás,“ doplnil Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Bylo oceněno 10 nejlepších sportovních výkonů, ocenění byla předáno dle abecedního pořadí sportů.                                                            

                                                                                                                    

 Ve florbale vozíčkářů patří národní tým mezi nejlepší, což dokazuje 2. místo v konkurenci dvanácti týmů na mezinárodním turnaji ve Švýcarsku Swiss Wheely Open 2018, Turnaj lze označit za neoficiální mistrovství světa. Stříbrnou medaili obhájili na letošním turnaji ve Švédsku.                                                                                                                                                  

Sílu týmu potvrzují reprezentanti v orientačním závodě, kdy v soutěži štafet vybojovala česká smíšená štafeta ve složení Pavel Dudík, Bohuslav Hůlka a Jana Kosťová na Mistrovství světa v lotyšském Daugavpils stříbro.                                                                                                

Para plavání je nejrozvinutějším sportem díky dlouhodobé koncepční práci KONTAKTu bB – Plavecké akademie bez bariér. Novou plaveckou generaci zastupuje Vendula Dušková, která z mistrovství Evropy v Dublinu přivezla tři české rekordy ozdobené stříbrem z prsařské stovky a potvrdila kvalifikační limity na Mistrovství světa. Mezi ostřílené plavce patří Arnošt Petráček, světový rekordman a jediný český zlatý medailista z paralympijských her v Riu de Janeiru 2016. Z Dublinu přivezl 2 zlaté medaile za 50m znak a 50 m volný způsob. Petr Andrýsek, nyní nejstarší člen KONTAKTního týmu, získal na ME v Dublinu bronzovou medaili v závodě na 100 m prsa.. Dominika Míčková přijela z ME v Dublinu se stříbrnou medaili, když zaplavala nový český rekord na 50 m prsa.                                                                                                                                                   

Stolní tenista Jiří Suchánek bronzovou medailí z mistrovství světa 2018 v soutěži jednotlivců potvrdil, že patří ke světové špičce. Zbyněk Švehla je prvním Evropanem, který dokončil nejtěžší triatlonový závod světa – Havajský Ironman. V roce 2017 se stal se prvním vozíčkářem v historii, který dokázal vystoupat na sopku Mauna Kea na handbiku. V roce 2018 se umístil druhý v klasifikační třídě H4 v lucemburském závodě Železných mužů.

„Ocenění si zaslouží ti nejlepší stejně jako široká členská základna, ze které se reprezentanti rekrutují, protože v rámci přípravy a domácích soutěží fungují společně.“ Sdělila Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců. „Poděkování patří primátoru hl. m. Prahy Zdeňku Hřibovi, který nad slavnostním večerem převzal záštitu. Velmi si ceníme také obnovené finanční podpory z MŠMT, díky které došlo v roce 2017 k nastartování a rozvoji činnostní jednotlivých sportovních klubů“ dodala Kučírková.

This slideshow requires JavaScript.

O ČSTPS:  

                                                                                                                                         

Na území ČR se konala sportovní soutěž tělesně postižených v Rehabilitačním ústavu Kladruby již v roce 1948 před hrami ve Stoke Mandeville, které jsou považovány za kolébku paralympijského sportu. Historii vzniku ČSTPS lze vysledovat již v 60. letech 20. století, kdy v roce 1961 Sekce defektních sportovců při UV ČSTV nahradila Komisi pro řízení TV a sportu defektních sportovců při UV ČSTV.V současné době sdružuje ČSTPS 54 klubů a provozuje 17 sportovních odvětví tělesně postižených, z toho 11 paralympijských. Sporty řídí sportovně technické komise (STK) a v některých případech převzaly funkci STK národní federace sportů Společně se sportovními kluby v roce 2018 ČSTPS uspořádal více než 100 akcí pro handicapované sportovce Členská základna nyní čítá 1396 členů

 

Jaromír a Věra Hamplovi