Zhodnocení čtvrtého dne vystoupení našich atletů na MS v Doha

Tak jak se říká, jsou roky hubené a roky hojné, stejně i na MS v atletice jsou pro českou výpravu dny hubené a dny hojné. Tím hojným dnem se stal den čtvrtý, tedy pondělí. Všechny naše čtyři atletky ve svých disciplínách postoupily.

Kvalifikace oštěpu – skupina A

Kvalifikace oštěpu probíhala ve dvou skupinách a české trio bylo rozděleno rovnoměrně do obou skupin. Ve skupině A se představila Irena Šedivá, která po návratu ze studia v zahraničí nyní dlouhodobě spolupracuje s Janem Železným a její forma kulminovala právě na tomto mistrovství a postoupila z 12. místa hodem 60,90 m. Možná pro širokou veřejnost je tato atletka neznámá, avšak objevila se již na ME v Amsterdamu v roce 2016 a její forma a výkonnost jde stále vzhůru. Ve druhé skupině tedy B se představily dvě naše nejlepší oštěpařky.

Ladu Vondrovou, povzbuzovala Irena Šedivá rozběh na 400 m, postup do smf MS 2019 foto: Iva Roháčková

Kvalifikace oštěpu – skupina B

Barbora Špotáková a Nikol Ogrodníková. Barbora Špotáková zde poprvé na velkém mezinárodním šampionátu na pozici oštěpařské dvojky. Tato šampionka nám po ne příliš přesvědčivých úvodních dvou hodech v kvalifikaci předvedla posledním hodem, jak se bojuje o finále. Současná česká oštěpařská jednička Nikol Ogrodníková měla podobný průběh kvalifikace, kdy po dvou nezdařených hodech našla v sobě sílu a odhodlání a ve třetím pokusu si zajistila postup do finále.

Tedy všechny tři naše oštěpařky postoupily do finálových bojů. Zde můžeme sledovat zajímavou situaci, kdy každá jednotlivá závodnice má jiného trenéra, byť jsou z jednoho oddílu. V žádném případě zde nechceme hodnotit úspěšnost jednotlivých trenérů, ale i to odpovídá o současném stavu české atletiky. Je velmi potěšující, že ve 12-ti členném finále se objeví tři české zkušené oštěpařky. Mohlo by se zde konstatovat, že po naší úspěšné vítězce a mistryni světa máme do budoucna její následovnice, ale zřejmě v této sestavě tomu tak nebude, protože další dvě atletky již dávno opustily kategorie juniorek a mají za sebou bohaté sportovní kariéry.

Irena Šedivá foto: Iva Roháčková
Irena Šedivá foto: Iva Roháčková

Lada Vondrová

Naopak, juniorskou kategorii zastupuje naše čtvrtkařka Lada Vondrová, která během včerejšího kvalifikačního kola postoupila do semifinále. Ona je tou novou generací českých atletek, která je vkladem do budoucna. Mohlo by se zde konstatovat, že se jedná o senzační postup, ale ten, kdo dlouhodobě sleduje výkonnostní postup této atletky, jistě nebyl překvapen, protože již na MČR porazila všechny rivalky. Zatím je její kariéra v začátku, a ještě bude muset udělat mnoho práce, aby se o ní dalo napsat, že tou pravou českou atletickou hvězdou.

This slideshow requires JavaScript.

Česká atletika

Zde na tomto místě můžeme vzpomenout na úžasné finále v ženské tyčce, kdy stejně velkým talentem pro českou atletiku z dob nedávno minulých byla Rebeka Šilhanová. Šestá tyčkařka juniorského mistrovství světa a účastnice ME v Amsterdamu v současné době výkonnostně stagnuje. A mnoho dalších talentů, kteří měli velké ambice, aby českou atletiku posunuli dále a máme i mistry světa a ti se pak v seniorské kategorii těžko prosazují. Je otázka, zda to není chyba systému, který není schopen dlouhodobě s těmito talenty pracovat.

Nemohu zde nevzpomenout dálkařku, která skákala v juniorské kategorii daleko za 6 m, také z neznámých důvodů zmizela z atletického nebe. Nechci uvádět jméno, jen zmíním, že se jedná o dálkařku a sprinterku ze severní Moravy.

České atletice přejeme za nás vždy jen to nejlepší a hledáme možnosti, jakým způsobem pomoci mladým atletům v jejich náročném sportu. Nemohu zde nevzpomenout problém, který nastal u mladé české oštěpařky Nikol Tabačkové, když se nemohla zúčastnit ME ve své kategorii z důvodu administrativního pochybení.  

Dnes budeme držet ve finále palce našim oštěpařkám a věřit v medailové umístění.

Mistrovství světa v atletice 2019 Doha – Startovní listiny českých atletů a výsledky