Jarka Rozsypalová-Vykoupilová: BABSKÉ RADY ZE ŽIVOTA

Proč je nejlepší uskladnit cibuli v silonkách? Jak pomůže pračka s výrobou domácího másla? S jakou bylinkou je dobré grilovat grep? Jaký sušený květ pomůže přivábit lásku? A je možné, aby počínající nachlazení vyléčil zpěv?

Kniha Babské rady ze života je volným pokračováním předchozích dvou dílů (Babské rady a Babské rady na celý rok), které se staly čtenářskými bestsellery.

Nabízí více než 250 kapitol plných užitečných rad, které vám pomohou s vařením, pečením, úklidem, prací na zahradě i výzdobou domácnosti. Nechybí ani zajímavé tipy pro krásu a zdraví. Rady prověřené časem a generacemi stále překvapují svou aktuálností. Hravě si poradí s tím, jak ušetřit a zpracovat potraviny bez zbytečného plýtvání, naučí vás vyrábět si domácí varianty léčivé kosmetiky i prostředků na úklid nebo najdou využití pro věci, které se zdají být už nepotřebné. Nevěříte? Tak je vyzkoušejte. Babské rady si vždy ví rady!

Ukázka z knihy:

SKLADOVÁNÍ ZELENINY

 Jak originálně uchovat zeleninu, kterou nechceme hned spotřebovat? Zkuste ji jednoduše naložit do slaného nálevu. Sůl je konzervant, proto vám takto uskladněná vydrží překvapivě dlouho. Naložená zelenina je navíc vitamínovou bombou a prospívá zažívání. Osvědčená

kombinace jsou plátky bílé ředkve, ředkvičky a kousky zázvoru. Do džbánku, ve kterém je litr vody, přimíchejte 1 polévkovou lžíci soli a 1 lžičku kurkumy. Mícháme, než se sůl rozpustí a vznikne nálev, který nalijte do sklenice s naskládanou zeleninou. Vše musí být ponořeno

a pozor – sklenici jen zakryjte, nezavírejte! Takto nechte v pokojové teplotě zaležet 2 týdny. Touto úpravou se v syrové zelenině dokonce zvyšuje obsah vitamínů a takto lehce nakyslá zelenina vydrží v lednici celý měsíc. Kombinovat se dá také zelí, mrkev, celer nebo petržel. Záleží na vašich chutích.

SKVRNY OD TRÁVY

 Na skvrny od trávy platí kyselé věci, jako třeba bílý ocet nebo citronová šťáva. Stačí je nanést na skvrny, nechat alespoň 30 minut působit a potom čistou houbičkou na nádobí místo vyčistit. Nepostradatelným pomocníkem je i žlučové mýdlo a stará babská rada praví, že travní skvrny odstraní i mléko, které je zároveň šetrné k barvám, takže na oblečení nezůstanou po čištění vybledlá místa. Oděvy, které mají zelené šmouhy od trávy (nejčastěji v oblasti kolen), ponořte na celou noc do mléka a druhý den opatrně v rukou vyperte. Anebo zkuste kysané zelí: přiložte na skvrnu, nechte působit a prádlo pak vyperte běžným způsobem.

Stále v prodeji:

 

 

 

 

Odkaz na knihy zde ˃˃

 

Váz., formát 147×200 mm, 184 stran, ilustrace a fotografie v textu, cena: 269,-

ISBN 978-80-7686-019-3

EAN 9788076860193