Rekonstrukce historického osvětlovadla na Dražického náměstí v Praze 1

V úterý   8.6.2021  ve  večerních  hodinách  proběhlo  slavnostní  rozsvícení čtyřramenného  kandelábru  na  Dražickém  náměstí.  Tento  kandelábr  prošel v roce  2020–2021  rozsáhlou rekonstrukcí  z důvodu  poškození  v roce  2020. Kandelábr  má  ve  správě  Galerie  hlavního  města  Prahy,  která  restaurování zajistila. Galerie  hlavního  města  Prahy  v letošním  roce  dokončila  rekonstrukci  jednoho  ze  tří  historických kandelábrů v Praze. Historický kandelábr prošel kompletním restaurováním v roce 2014 a stejně jako předchozí dva kandelábry na Hradčanském a Loretánském náměstí, i tento nejmenší čtyřramenný kandelábr  z Dražického  náměstí  byl  připojen  na  plyn. 

Lucerny s plynovým osvětlením

Před  čtyřmi  roky  tak  rozšířil  počet  luceren s plynovým osvětlením, které v uličkách a náměstích Hradčan, Malé Strany a Starého Města vytvářejí tajuplnou atmosféru. V lednu 2020 byl restaurovaný kandelábr nešťastně sražen technickým vozem a části dříku historického litinového tělesa byly nenávratně zničeny. Poškození se ale vyhnuly dvě ramena s bohatým dekorem s draky a rostlinnými motivy, všechny čtyři karyatidy i bronzové vrcholové poupě. Z nepoškozených částí byly odformovány modely, podle kterých se ve slévárně v Blansku odlily nové komponenty. Pro odlití centrálních částí poškozených kusů musela být zhotovena nová modelová zařízení, podle kterých byly následně díly odlity. Poškozené kusy jsou uloženy v depozitáři GHMP.

 

Rozmach plynového osvětlení v Praze

Rozmach plynového osvětlení v Praze souvisel se zprovozněním první pražské obecní  plynárny  na Žižkově  v roce  1867.  Ta  převzala  veškeré  veřejné  plynové  osvětlení  v Praze  a  zajistila  pro  ně dostatečnou  výrobu  plynu.  Na  náměstích  a  před  významnými  budovami  se  stavěly  mohutnější kandelábry a pylony svíce lampami. Tyto kandelábry a jejich části již také byly skutečnými sochařskými a  architektonickými  skvosty (tento  trend  trval  prakticky  do  konce  19.  století,  pak  se  již  pouliční kandelábry a výložníky začaly zjednodušovat a místo zdobené odlévané litiny nastupovaly prvky svítidel z hladké oceli).

Kandelábry, pylony, ale i samotné výložníky byly velice ozdobné. Víceramenné kandelábry plynového veřejného osvětlení vznikaly vletech 1867–1868 a byly společnou prací sochaře Eduarda Veselého a architekta Aleše Linsbauera, u nichž si je objednala Pražská obecní plynárna.  Většinou  se  v literatuře  uvádí,  že  litinová  tělesa  pražských  kandelábrů  byla  odlévána v Hanavských železárnách v Komárově, kterým se přisuzují i dřevěné modely karyatid uložené v Muzeu hlavního města Prahy. Podle údajů ze zápisů městské rady, publikovaných v knize Dějiny Prahy z roku 1903, se však kandelábry odlévaly v Salmovských slévárnách v Blansku.

Původně byly lucerny osazeny plynovými motýlovými hořáky, které byly později nahrazeny žárovými punčoškami.  V Praze,  na  různých  významných  místech,  bylo  ve  vrcholném  období,  v roce  1882, umístěno celkem 16 kandelábrů osmiramenných, 11 čtyřramenných, 55 tříramenných a 557 kandelábrů jednoduchých.  Do  roku  1985  byly  veškeré  kandelábry  a  lucerny  zrušeny  a  odvezeny  do  sběru. Ponechány  byly  pouze  dva  osmiramenné  kandelábry  na  Hradčanech  a  jeden  čtyřramenný  na Dražického náměstí, které byly elektrifikovány. Všechny tři dochované kandelábry, které jsou vynikajícím příkladem uměleckého řemesla a technickou památkou  z druhé  poloviny  19. století, spravuje Galerie hlavního města Prahy.

První  z uvedených osvětlovacích těles stojí na Hradčanském náměstí. Osmiramenný kandelábr byl Galerií hlavního města Prahy  kompletně  restaurován  a  převeden  na  plynové  osvětlení  v roce  2006.  Druhý,  rovněž osmiramenný kandelábr na Loretánském náměstí prošel stejnou obnovou, restaurováním a plynofikací vletech 2011 a 2012.

Čtyřramenný kandelábr na Dražického náměstí

Kandelábr na Dražického náměstí se čtyřmi lucernami je z dochovaných památek nejmenší. Je osazen na  válcovém  žulovém  podstavci  s kruhovou profilovanou  římsou,  jehož  přední  část  je  ozdobena historickým erbem města Prahy. Vlastní litinový sokl zdobí čtveřice ženských postav v antikizujícím rouchu,  provedených  ve  vysokém  reliéfu.  Postavy  jsou  zády  připoutány  ke  kanelovanému  sloupu s korintskou hlavicí,  na  jehož  vrcholu  jsou  čtyři  protáhlé  voluty  s ženskými  hlavami  zakončeny poupětem. Osvětlovací  lucerny  jsou  připevněny  na  čtyřech  ramenech  podepřených  bohatě ornamentálně zdobenými esovkami. Na horní hraně těchto ramen je umístěna čtveřice draků. Od vrcholu luceren vedou řetězy ke špici sloupu.

 

Rekonstrukce historického litinového tělesa

Rekonstrukci historického litinového tělesa prováděli zkušení restaurátoři Petr Douda a Ivan Houska z Pasířství  Houska  &  Douda,  kteří  jej  v roce  2013–2014  restaurovali  a  mají  bohaté  zkušenosti  s restaurováním předchozích kandelábrů. Nové komponenty, repliky ramen a středového sloupu odlily slévárny REX s.r.o. v Blansku.  Firma ELTODO  a.s.  dodala  čtyři  repliky  luceren  s moderní  plynovou  technologií.  Kamenný  podstavec restaurovali a znovu osazovali Jana Křemenáková a David Hroník, odborní restaurátoři GHMP.

 

Přívod plynu zajistila Pražská plynárenská distribuce a.s. Společnost Technologie hlavního města Prahy a.s. dokončila připojení k distribučním soustavám plynu i elektřiny a převzala provoz svítidla do své správy.