Životní úspěch Hany Matelové. Vyhrála turnaj v Tunisu

Česká reprezentantka ve finále v sedmisetové bitvě porazila Xiaoxin Yang z Monaka

Na podobný úspěch český stolní tenis pár let čekal.

V roce 2016 vyhrál Tomáš Konečný turnaj světového okruhu ve dvouhře, nyní se něco podobného povedlo Haně Matelové. Česká reprezentantka přešla na turnaji WTT Contender v Tunisu přes tři hráčky elitní světové pětatřicítky, a nakonec to byla právě ona, kdo ve finále zvedl s radostí ruce nad hlavu.

Ve čtvrtfinále si poradila s vítězkou prestižního TOP 16 Němkou Ninou Mittelhamovou, v semifinále vyřadila evropskou jedničku Rakušanku Sofii Polcanovou a ve finále v dramatické sedmisetové bitvě přehrála vítězku letošního Czech Open a 32. hráčku světového žebříčku Xiaoxin Yang z Monaka.

Bylo to finále se vším všudy.

Matelová do něj vstoupila o poznání s větším nasazením a vyhrála v koncovkách úvodní dva sety. Na životní úspěch bylo zaděláno, jenže pak zvedla monacká hráčka varovný prst. Dokázala ve třetím setu odvrátit tři setboly za stavu 7:10 a české reprezentantce nepomohl ani oddechový čas. Pak Yang set zakončila nechytatelným prasátkem.

Matelová se ovšem nezalekla zlepšené hry své soupeřky.

Ve výměnách byla dostatečně důsledná a nebála se pouštět do rychlých útoků. Opět šla do vedení a byla krůček od triumfu. Následoval další zvrat a nečekaně hladký set v poměru 11:2 pro monackou hráčku. Rozhodující dějství však začala lépe Matelová a její soupeřka jen smutně přihlížela, jak si jde česká hráčka sebevědomě za vítězstvím. Vítězstvím naprosto zaslouženým a nesmírně cenným.

Je to životní výsledek, životní zápas. To finále bylo úžasné. Já se moc často nechválím, ale tohle jsem zvládla. I ten stav ve třetím setu, kdy jsem vedla 10:7 a chvíli se mi honilo hlavou, že to byl možná klíčový moment. Ale ustála jsem to. Sedmý set mi prostě vyšel. Dala jsem jí tam prasátko a pořád jsem držela vedení o čtyři balony. Ona znejistěla, udělala lehké chyby. No, je to neskutečné, já to pořád ještě nechápu, chce se mi smát a plakat zároveň,“ poslala česká hráčka zprávu z letiště, kam vyrazila hned po finálovém zápase. Už zítra ji totiž čekají klubové povinnosti ve francouzské lize.

Nezapomněla připojit pár postřehů z cesty do finále.

„S Ninou Mittelhamovou jsem měla štěstí. To říkám na rovinu. Odvracela jsem mečbol a musím říct, že už se viděla, jak jedu na letiště. Ale zvládla jsem to a v pátém setu to bylo těžké. Vedla jsem, pak ona dotahovala, ale zase jsem to zvládla. Zápas se Sofií Polcanovou, no, my jsme spolu hrály dobrý zápas už vloni na olympijské kvalifikaci družstev, kdy ona vyhrála 3:1. Tady byl klíčový moment 1:0 a 10:8 pro ni. Vyrovnala jsem na na 1:1 a pak už jsem byla lepší hráčka. Byl to neskutečný výkon, prostě krása.“

Nezapomněla při vší té explozi emocí poděkovat svým fanouškům, kteří ji zasypali gratulacemi. „Moc všem děkuji, nestíhám ani všem odepisovat, protože se právě přesouvám do Francie. Asi mi přijde vhod, že se v noci posouvá čas a já budu mít o hodinu víc na odpočinek,“ dodala s úsměvem.

 

zdroj :