Vinař roku již po devatenácté

Na pražském Žofíně byly slavnostně vyhlášeny výsledky již 19. ročníku prestižní soutěže Vinař roku 2021. Organizátorem soutěže je společnost Český archiv vín s.r.o.

Soutěž je otevřena pro všechna vína vyrobená z hroznů révy vinné v České republice. Minimální množství vína jednotlivých soutěžních vzorků je stanoveno na 500 lahví, které musí být připraveno k uvedení na trh v den vyhlášení výsledků. Do letošního ročníku soutěže svá vína přihlásilo 51 vinařů z Čech a Moravy. To je přesně stejný počet jako v roce minulém. Co do počtu vzorků se číslo zastavilo na čísle 496. Od omezení maximálního počtu vzorků, které může jeden vinař přihlásit je to nejvíce v historii. Oproti loňskému ročníku je to nárůst přibližně o 11 %.

Cenu Vinařské asociace ČR za přínos českému a moravskému vinařství získal poprvé sommelier – Ivo Dvořák.

Vicepresident Asociace sommeliérů ČR Ivo Dvořák, patří každoročně k oporám týmu, který hodnotí kvalitu našich vín. Jeho odborné znalosti a prezentační schopnosti jsou nepostradatelné. V rámci galavečera byly také vyhlášeny výsledky klání o absolutně nejlepší bílé a červené víno v soutěži. Národním Šampionem bílých vín pro rok 2021 je Rulandské bílé výběr z hroznů 2017 z Nového vinařství. Národním Šampionem červených vín pro rok 2021 se stalo Rulandské modré výběr z hroznů 2018 od Pavla Bindera z Rakvic, který obhájil loňské vítězství. Ročník 2018 je jeden z nejlepších v Rakvicích za posledních70-80 let.Vinaři přihlašovali minimálně pět různých vín a každá kolekce musela obsahovat vína nejméně tří soutěžních kategorií. Kolekce vín soutěžící o titul Vinař roku 2017 procházejí dvoukolovým hodnocením. V prvním kole téměř 100 degustátorů stanovilo vítěze v jednotlivých soutěžních kategoriích. Dále pak dle výsledků hodnocení z prvního kola bylo stanoveno pořadí kolekcí pěti nejlépe bodovaných vín (ze všech přihlášených vzorků) jednotlivých producentů. Nominaci a postup do druhého kola si zajistilo osm kolekcí vín s nejlepším průměrným bodovým ohodnocením, přičemž průměrná známka nesmí být nižší než 80 bodů.

Ivo Dvořák

„Letošní ročník soutěže je opět ve znamení vysoké kvality všech přihlášených vzorků. Navíc můžeme hovořit o mimořádně vyrovnaném ročníku. Těsně za hranou finále zůstalo letos hned několik vinařů, které dělily od finále jen dvě desetiny bodu. Je téměř neuvěřitelné, že na osmém místě se umístila dvě vinařství s absolutně stejným bodovým hodnocením své kolekce vín.  Poprvé tedy odborné komise poslaly do finále devět vinařů“, vysvětluje Petr Marek, organizátor a ředitel soutěže.

Mezi postupující do finálového kola patřila: Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s., Ing. Miroslav Volařík, Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice, Znovín Znojmo a.s., Sonberk a.s., Zámecké vinařství Bzenec, s.r.o., THAYA vinařství, spol. s.r.o Hnanice, Rodinné vinařství Skoupil Velké Bílovice, ZD Němčičky. Finálové kolo soutěže proběhlo 16. 8. 2021 během zasedání finálové komise. Ta se již tradičně opírá o špičkové degustátory, mezi nimiž najdeme i držitele titulu Masters of Wine (Mistr vína). I přes omezení cestování se podařilo zajistit kvalitní mezinárodní tým hodnotitelů. Hodnotit naše vína dorazil pan John Umberto Salvi MW (Francie) člen organizačního výboru soutěže, Wojciech Bonkowski (Polsko). Ty doplnila paní Christine Collins (Francie) ředitelka světové soutěže Les Mondial de Vins Blanc ve Štrasburku a její manžel Dave Collins, Ivo Dvořák, Michal Šetka, Josef Valihrach, trojnásobný Vinař roku České republiky a Luboš Bárta. Ve finálovém kole jsou vína hodnocena nezávisle na bodování v kole prvním.

Zlatým vinařem roku České republiky pro rok 2021 se stalo Zámecké vinařství Bzenec, které zvítězilo i v roce 2016.

Vinařství v zámeckém areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje je sedminásobným vítězem Salonu vín ČR.  Obhospodařuje 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské. Klíčovými a strategickými odrůdami jsou Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský

Titul Stříbrný Vinař roku 2021 získal Mikrosvín Mikulov, sesterská společnost Zámeckého vinařství Bzenec. Mikrosvín Mikulov pracuje s výměrou 520 ha vlastních vinic, přičemž jen část, a to především z oblasti Mikulovska, zpracovává samotný Mikrosvín pro svoji potřebu. Všechna vína jsou výhradně z vlastní suroviny, kterou sklízí na dvanácti viničních tratích v katastrech obcí Mikulov, Dolní Dunajovice, Perná, Březí a Dobré Pole. Absolutní špičkou mezi našimi vinicemi jsou tratě Železná, Goldhamer a Purmice.

Bronzovým Vinařem roku 2021 je Vinařství Sonnberk z Popic. Vinařství bylo založeno v roce 2003.Sonberské vinice se rozkládají na asi 40 hektarech sprašové půdy. Hrozny se sklízí výhradně ručně, výsledkem je 50 až 150 tisíc lahví vína podle kvality daného ročníku Vinařství sídlí od roku 2008 v architektonicky ceněné budově navržené architektem Josefem Pleskotem, je to první ukázka moderní české vinařské architektury.

Pořadí na dalších místech: 4. Ing. Miroslav Volařík, 5. THAYA vinařství, spol. s.r.o., 6. Vinselekt Michlovský a.s., 7. Znovín Znojmo a.s., 8. Rodinné vinařství Skoupil Velké Bílovice, 9. ZD Němčičky

Nejúspěšnějším rodinným vinařstvím v soutěži se stalo Rodinné vinařství Petr Skoupil z Velkých Bílovic. Vinařství bylo založeno v roce 1992 současným majitelem Petrem Skoupilem. Rodinné vinařství je také díky tomu, že do vinařství nastoupili i dva synové. Ing. Petr Skoupil ml., který je ředitelem vinařství. Nejmladší syn František Skoupil je hlavním technologem, který přináší do vinařství nové trendy. V současné době vinařství obhospodařuje 25 hektarů vlastních vinic, další hrozny nakupují od místních pěstitelů. Produkce vinařství dosahuje 140000 litrů (cca 187000 lahví) vína. Od roku 2010 je vinařství v multifunkčním komplexu, kde na jednom místě naleznete moderní vinařství, restauraci s kapacitou 110 osob a ubytování pro 45 osob.

Petr Marek, organizátor soutěže na závěr zhodnotil naše vína: „Je neuvěřitelné, jak se kvalita našich vín posouvá směrem vzhůru! Když jsme tuto soutěž před 19 lety zakládali, zahraniční hodnotitelé neváhali naše vína ocenit 70 body ze sta! A dnes? Bodové hodnocení často překračuje hranici 90 bodů – to je světová extra třída! Za vším je vytrvalá práce našich vinařů, kteří dokázali kulturu i kvalitu vína povznést tam, kde je dnes.“

Galavečerem provázela moderátorka Radiožurnálu Hanka Shánělová.

Hudební doprovod obstarala folkrocková hudební skupina Fleret z Vizovic, která letos vystupuje již 38. rokem. Angličan John Salvi MW, který žije již 35 let v Bordeaux, po vyhlášení výsledků představil a podpisoval své memoáry “The Count of Wine”. (Hrabě vína). Po svém italském dědečkovi je John Salvi hrabě, titul ale neužívá. Mezi jeho italské předky patří slavný barokní malíř Giovanni Salvi, známý pod jménem Sassoferrato, žák Perugina. Vnuk Sassoferrata Nicolo navrhl fontánu di Trevi v Římě. Titul MW, který se smí uvádět za jménem držitele titulu je nejvyšší kvalifikací v oboru vína. Samotný institut IWM byl založen v roce 1955 v Londýně a téměř tři desetiletí bylo toto studium určeno výhradně pro britské občany zabývající se „vědou, uměním a obchodem v oblasti vína“, než se brány v roce1987 otevřely zahraničním zájemcům. Podmínkou pro přijetí na tříleté studium zakončené zkouškou MW, kterou každoročně absolvuje zhruba pouhých 10 % uchazečů, je prokázání adekvátních znalostí v oboru. O náročnosti vypovídá, že zkouška trvá 4 dny, První českou nositelkou titulu MW je Lenka Sedláčková, která žije v Londýně

Jaromír a Věra Hamplovi