Umělá inteligence a poker: Symbióza nebo zkáza?

Všem hráčům jakýchkoliv videoher už od vzniku tohoto průmyslu bylo slovní spojení umělá inteligence vždy známé. Vždyť proti čemu se hrají strategie, šachy nebo karetní hry? No, proti počítači, tedy umělé inteligenci. Postupem času však počítač začal ovládat také postavy, které měly hráči na jeho cestě hrou pomoci. Jedná se třeba o tzv. companiony v RPG titulech, kde se jednotlivé postavy na základě umělé inteligence kryjí, střílejí, případně jsou hráči jinak k ruce. Takto byla umělá inteligence vnímána asi do roku 2015, kdy se její schopnosti rapidně zlepšily, a bylo tedy nasnadě, že ji k tréninku kromě šachistů budou třeba moci využívat i hráči pokeru.

Téma umělé inteligence ve světe pokeru není nic nového, neboť už před rokem 2017 probíhaly pokusy, kdy vědci postavili umělou inteligenci proti živým hráčům. V článku se zaměřujeme hlavně na současný stav věci, takže pokud má kdokoliv zájem o starší studie, na internetu se dají dohledat, navíc se některé hry nacházejí také na Youtube. Pro plné pochopení her je samozřejmě dobré znát pravidla pokeru, jež se rovněž dají snadno vyhledat, plus není na škodu chápat, jak funguje umělá inteligence. Její pomoc sice pak při hře v kamenném či online kasinu využít nelze, během přípravy si ji však někteří hráči pochvaluji. A na ty se nyní podíváme.

 

 

Skvělý tréninkový parťák

Pozitivně pozitivní reakce na umělou inteligenci ve světě pokeru měli respondenti studie organizované Legal U.S. Poker Sites. Pravdou je, že se dotazovali pouze zkušených hráčů z generace Z a mileniálů, nicméně výsledky rozhodně stojí za pozornost. Hned 93% hráčů se totiž vyjádřilo tak, že vítá možnost využít umělé inteligence, neboť kupříkladu ChatGPT je schopen na základě dat z probíhající hry vyhodnotit nejlepší postup. Počítač se samozřejmě učí jinak než člověk, na to je vždy třeba brát ohled.

K čemu je to však hráčům dobré? Právě k vytváření a vylepšování vlastní strategie, což respondenti potvrdili. 40% z nich uvedlo, že zkušenosti s umělou inteligencí jim pomohly hře lépe porozumět, dalších 45% pak bylo toho názoru, že je hraní proti umělé inteligenci motivuje ke zlepšení vlastní hry.

Důraz někteří respondenti dávali na to, že opravdu nepoužívají umělou inteligenci k podvádění, ale právě k simulování různých situací, na něž mohou během hraní narazit, a učí se, jak je řešit. Také si trénují, jak určité strategie fungují, a vůbec oceňují umělou inteligencí jako skvělého tréninkového parťáka. Očividně jsou tedy na světě hráči, kteří spatřují v umělé inteligenci takřka jen pozitiva a jsou za ní vděční. Nicméně je tady i druhá strana, jež se domnívá, že poker vinou této technologie ztrácí své kouzlo.

Kam se poděla zábava?

Jedním z nejhlasitějších kritiků zapojení umělé inteligence do světa pokeru je úspěšný hráč Doug Polk, který se vyjádřil způsobem, že nové technologie zabíjí zábavu, kterou člověk při pokeru zažívá. Co je zábavného na tom prostě do počítače zadat karty, jež má člověk v ruce, a nechat si napovědět nejlepší postup? V takovém případě prostě nechápe, proč lidé hrají, když vlastně nepřemýšlí oni, ale počítače. Podobný názor sdílí kupříkladu muzikanti, do jejichž pole působnosti se umělá inteligence také postupně propracovává a je schopná i skládat hudbu.

Další kritika softwaru jako ChatGPT pak pochází kupříkladu z Redditu, kde hráči zveřejňují své zkušenosti. V příspěvku se zmíní o situaci, v níž se octli, a co jim umělá inteligence poradila, přičemž nezřídka se stává, že daný hráč prohraje a komentátoři velice rychle identifikují, v čem ChatGPT udělal chybu, respektive co počítač nevzal v potaz. Případně se na Redditu shodují v tom, že k naučení základů pokeru může být umělá inteligence opravdu výborná, ale co se týče profesionální her, rozhodně by od ní dali ruce pryč.

Symbióza nebo zkáza?

Zatímco v Česku se tomuto tématu věnuje třeba Martin Schmid, vůbec prvním programem, který vědci vyvinuli pro účely pokeru byl PioSolver. Následoval Pluribus, přičemž oba softwary zaznamenaly značný úspěch ve hrách proti reálným hráčům. Je zde samozřejmě riziko, že někdo použije umělou inteligenci k podvádění, leč například úspěšný hráč Seth Davis při účasti na Světové pokerové sérii vyhrál hru díky strategii, kterou se naučil od umělé inteligence. Dá se tedy říci, že Seth Davis je reprezentantem vztahu, kdy poker a umělá inteligence fungují v symbióze, neboť Davis díky ní použil nejvhodnější strategii, přičemž během samotné hry však počítač zapojen nebyl.

Také někteří ostatní hráči argumentují tím, že v profesionální sféře je taková konkurence, že prostě chtějí využít veškeré možnosti, jak se zlepšovat, tudíž včetně umělé inteligence. Dle Douga Polka jde však o cestu do pekel, jelikož tímto přístupem poker ztratí duši, tedy lidský faktor. Uvidíme, jak se situace bude dál vyvíjet, jedno je však jisté – umělá inteligence má v dnešním pokeru významnou roli a nezdá se, že se to brzy změní.