Technické dědictví : Vagonka & Tatra


Technické dědictví přinese program zaměřený na techniku a technické dovednosti.

Termín konání akce :

  1. září 2018 od 9:00 hodin

Místo konání akce :

LETIŠTĚ LEOŠE JANÁČKA, Ostrava – Mošnov

Program

V  letošním roce, roce výročí vzniku republiky a dalších významných událostí dějin našeho státu. Oslavíme i světový rekord z roku 1938 v délce letu výrobku Vagonka Studénka, a to letadla T 101.1 (OK-TAO).Piloti 17. května 1938 opustili pražské letiště a po 4340 km a necelých 27 hodinách v kokpitu dosedli s letadlem na letiště v súdánském Chartúmu.

Technické dědictví : Let z Prahy do Chartúmu

„Toto výroční chceme pojmout jako oslavu práce našich předků. Rádi bychom na akci, kterou jsme nazvali Technické dědictví, ukázali nejen, co vyrobili naši předchůdci, ale i to, jak je jejich odkaz rozvíjen.“ přibližuje projekt ředitelka organizace SAK Studénka Hana Maiwaelderová.

Technické dědictví: Let z Prahy do Chartúmu

Jelikož je podtitul akce Tatra & Vagonka, budou prezentovány výhradně výrobky vyrobené v těchto továrnách.

Tatra

Tatra předvede své nejnovější nákladní vozy. „Již teď víme, že se nám na akci podaří zajistit vozy Tatra Phoenix EURO 6 Modelová řada 2018 8×8 (naše nejmodernější Tatra), Tatra T-815-7 6×6 (hasičský speciál) nebo Tatra Phoenix EURO 6 UDS (univerzální dokončovací stroj, pozn. redakce) a Tatra T 815-7 8×8 (tankový tahač).“ prozradil manažer marketingu Tatra Petr Žabka.K vidění budou i odkazy minulosti – veteráni osobních automobilů této značky.

Studénka Vagonka

bude zastoupena jejími nástupnickými firmami, které ve Studénce po jejím rozpadu vznikly, a i nadále vyrábějí produkty do železničního průmyslu.

Akce se uskuteční v prostorách letiště Leoše Janáčka v Ostravě dne 1.9.2018 od 9:00 do 18:00 hod. Využívány budou prostory letištní plochy mezi vlakovým a letištním terminálem, kde v tento den bude prezentováno zmíněné letadlo, do jehož kokpitu se návštěvníci budou moci posadit. Zpřístupněn bude  letištní hangár, kde bude umístěna expozice tatrovky včetně odkazu na legendárního konstruktéra podvozku – pana Ledwinky, který by letos oslavil 140 let.



 

Speciální historické vozy

V rámci akce ČD Nostalgie budou v tento den jezdit speciální historické vozy a vozové jednotky vyrobené ve Vagónce nebo v kopřivnické Tatře. Návštěvníci se svezou tzv. ‚Hurvínkem‘, který bude jezdit na trase Studénka – Mošnov a Štramberk – Mošnov. Na pravidelné trase Mošnov – Ostrava hl. n. bude jezdit historická pantografická jednotka EM475.1045 vyrobená ve Studénce a v prostoru vlakového terminálu bude k prohlídce připraven statický exponát M120.417 známý jako „Věžák“. Současnou výrobu bude zastupovat na pravidelných linkách z Ostravy souprava RegioPanter.

Doprovodný program

Pro návštěvníky bude připraven zajímavý program zaměřený na techniku a technické dovednosti. K dispozici budou například stavebnice Merkur nebo Makedo, ze kterých bude možné postavit vlakový vůz, resp. letadlo. Děti, ale samozřejmě i dospělí, si můžou vyzkoušet trenažéry, vyfotit se ve fotokoutku, usadit se do kokpitu letadla nebo si zakoupit různé upomínkové předměty k této akci.

Vstupné je zdarma. Zpoplatněné budou pouze jízdy vlaky.