Prožijte vánoční svátky s Národním divadlem

Podivný rok 2020 se blíží ke svému konci a těžko se hledají slova, která by ho dokázala popsat pozitivním způsobem. Prozatím pro vás nemůžeme hrát, ale pilně se připravujeme, abychom vám, jakmile to bude možné, přinesli co nejkvalitnější umělecké zážitky. Svým blízkým je ostatně můžete přiblížit vánočním předplatným či dárkovou poukázkou.

Také proto hledáme neustále možnosti, jak své diváky nejen nyní, v čase adventním, potěšit. Málokterý divák si dovede představit Vánoce bez baletu Louskáček – Vánoční příběh, který se za dlouhé roky na našem repertoáru stal legendou. Nebojte, neochudíme Vás o něj, ačkoli navštívit naše krásné Národní divadlo možné ještě nebude. Díky spolupráci s Českou televizí se na něj můžete těšit již v pondělí 21. prosince 2020.

Užijte si balet Louskáček – Vánoční příběh z tepla svého domova

Spolu s Českou televizí si Balet ND připravil neobyčejný zážitek: 21. prosince ve 20 hodin na programu ČT art bude totiž odvysílán přímý přenos baletu Louskáček – Vánoční příběh z Národního divadla. Společný dárek Národního divadla a České televize je navíc symbolickým vyjádřením toho, že dávat radost je smysluplné a důležité ve šťastných i těžkých dobách. Tanečníci sice „naživo“ vystoupí před prázdným hledištěm Národního divadla, ale s vědomím, že krása a poselství tohoto Čajkovského baletu překročí hranice jeviště a umožní divákům zažít opravdové vánoční kouzlo.

Balet ND bude tento přímý přenos paralelně streamovat na svém oficiálním YouTube kanále: Balet Národního divadla / Czech National Ballet. Záznam události pak bude možné zhlédnout také v iVysílání ČT a na oficiálním YouTube kanále Baletu ND až do 27. prosince 2020. 

Ale i ostatní soubory si pro vás připravily či připravují řadu zajímavých programů. A mnoho dalšího  připravuje Národní divadlo do nového roku.

Adventní kalendář Opery

Netradiční projekt, na němž se podíleli jak sólisté, tak i členové orchestrů a sborů Opery Národního divadla a Státní opery, běží v současné době na sociálních sítích. Natáčelo se na různých místech historických budov naší první operní scény v Praze. Adventní kalendář je plný nejen koled a písní s adventní a vánoční tematikou, ale i dalších hudebních skvostů.

Umělci tímto činem chtějí povzbudit své příznivce i všechny, kteří hudbu v tomto období vnímají jako jeden z pilířů svobody ducha. „Jsem velmi hrdý na všechny naše sólisty i členy obou uměleckých souborů za spolupráci na díle, které jistě bude v této adventní době každodenním milým dárkem,“ řekl Per Boye Hansen, umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery.

Hudební „bonbonky“ jsou nachystány  na Facebooku a YouTube Opery Národního divadla každý den až do 25. prosince 2020.

Nejlepší vánoční dárky nabízí Činohra

Sháníte divadelní dárek pod stromeček a lámete si hlavu, jak to zařídit, když se nehraje? V Činohře pro vás máme řešení: pořiďte si knihu o divadle, jaká vychází jednou za třicet let! Dramaturgyně a publicistka Alena Zemančíková právě vydala monografii Zpětné zakreslení cesty, jež pojednává o Činohře ND od 17. listopadu 1989 do roku 2015, kdy se s ní rozloučil umělecký šéf Michal Dočekal.

Šéfdramaturgyně Činohry Marta Ljubková zve k četbě jedinečné novinky slovy: „Kniha zaplňuje prázdné místo v dějinách Činohry ND – doposud jsme neměli publikaci, která by zhodnotila porevoluční léta největšího domácího činoherního souboru. Zemančíková pracuje s dobovými dokumenty, záznamy, fotografiemi, recenzemi, s materiály veřejnými i méně známými a vytváří text napínavý a čtivý. Mnohé pobouří a leckdo se bude v knize hledat marně, ale tak je to s Národním divadlem vždycky – je to divadlo všech a nikdo není spokojen.“.

 

Laterna magika adventní

Laterna magika nachystala pro své fanoušky překvapení na druhou a třetí adventní neděli, kdy měla možnost připojit se k projektu „Advent sám sobě ponechán“. Dva večery, inspirované inscenací Zahrada a motivem růstu a pohybu, oživily foyer Nové scény projekcemi, v nichž rostliny a květy od prvních šlahounků pokrývají postupně rozsáhlé plochy a pohybují se jako pod dechem skutečného větru.

Autorské ilustrace Terezy Bartůňkové animované Erikem Bartošem tak poprvé opustily divadelní sál. Stejně důležitou součástí happeningu byl tanec, na uklidňující hudbu Jana Šikla tančily ve vlastní improvizaci členky souboru Laterny magiky Pavlína Červíčková, Tamara Kšírová, Tereza Kučerová a Natálie Paulasová. Přilákaly pozornost desítek chodců, a tak se alespoň několika z nás splnilo přání znovu tančit před publikem, ačkoli odděleni sklem.

Laterna Magika

Na závěr slova ředitele Národního divadla, prof. MgA. Jana Buriana: „Vážení a milí přátelé, přeji vám ze srdce, abyste prožili vánoční svátky obklopeni radostí, rodinou i přáteli. Přeji vám pevné zdraví po celý příští rok a společně se všemi umělci a zaměstnanci Národního divadla se již nemohu dočkat setkání s vámi tváří v tvář.“

 

Více informací naleznete ZDE