Praha 5 chystá novou svatební síň v romantickém prostředí parku Sacré Coeur na Smíchově

Rada městské části Praha 5 schválila vítěze otevřené architektonické soutěže na novou svatební síň. Ta vyroste v horní části parku Sacré Coeur v místě, které je územním plánem určené pro veřejnou vybavenost. Nový svatební pavilon chce radnice využívat i pro další společenské a kulturní akce, s využitím pro širokou veřejnost.

 

„Park Sacré Coeur je oázou zeleně a klidu nad rušnou křižovatkou u nákupního centra a dlouhodobě se snažíme tuto oázu zvelebovat. Před nedávnem jsme vybrali zhotovitele altánku, který bude lákat i k večerním návštěvám parku. Novou obřadní síň si obyvatelé Prahy 5 už zasloužili a věřím, že si užijí svůj svatební den v tomto malebném prostředí,“ říká místostarosta pro kulturu Lukáš Herold (ODS).

 

Odborná porota vybírala ve dvoukolové soutěži z 19 návrhů, do druhého kola postoupilo 5 finalistů.

Zvítězil návrh architekta Václava Škardy, jehož pavilon byl vysoce hodnocený zejména za kvalitní usazení v parku. Objekt má lapidární podélnou kompozici, jež umísťuje síň k severu, do klidové partie parku, naopak kavárna má jižní a jihovýchodní výhledy na mírném terénním vyvýšení. Osa přístupové cesty směřuje do proskleného foyer s průhledem na Prahu. Návrh zaujal porotu i ohleduplností vůči okolním stromům a zeleni.

„Odborná porota hodnotila architektonicko-urbanistické a krajinářské řešení, provozně-funkční řešení a efektivnost konstrukce a energetického konceptu. Zásadní pro nás bylo citlivé začlenění stavby do organismu parku a také jistá udržitelnost z hlediska provozních nákladů“, vysvětluje členka poroty a předsedkyně Výboru pro územní rozvoj Prahy 5 Zuzana Hamanová (STAN) a dodává: „Věřím, že vítězný projekt přináší řešení, které jsme od soutěže očekávali.“

Vítěze soutěže nyní čeká dopracování návrhu stavby a příprava dokumentace pro vydání společného územního rozhodnutí a stavebního povolení. Investorem stavby bude městská část a první snoubenci by mohli být v romantickém prostředí parku Sacré Coeur oddáni v roce 2025.