Na letošní sezonu určitě potřebujete dioptrické brýle  s trendy obroučkami v pastelových barvách

 Pastelové barvy a jemné kovové obroučky u dioptrických brýlí rozjasní letošní sezonu. Trendy zůstávají klasické klidné odstíny a tóny světle růžové, levandulové, bleděmodré či mátové.

 

Věhlasný Institut PANTONE jako každoročně zvolil aktuální paletu pro jaro-léto 2023.

Tradičně odborníci představili 15 odstínů: 10 trendových a 5 základních. Hlavní barvou sezony bude odstín 18-1750 Viva Magenta. Tato krásná a živá barva tlumené červené kombinuje teplé a studené tóny a má symbolizovat spojení mezi minulostí a budoucností. I přesto, že hlavní barvy letošního roku jsou jásavé a pestré, zůstávají trendy i klidné odstíny a pastelové tóny.

V letošní sezoně tak opět bodují i klasické světlé a pastelové barvy, jsou decentní a elegantní. Dioptrické brýle v těchto jemných barvách oživí každý outfit. Obroučky ve světlém odstínu levandule, pudrově růžové, bleděmodré, mátové či světle žluté se perfektně sladí s ostatními barvami a snadno je lze kombinovat.

„Nová kolekce Ocoolar také nyní přichází s řadou obrub v pastelových barvách, které příjemně naladí do sezonní nálady. Objeví se v ní klasické, ale i odvážné kočičí tvary s kovovými obroučkami. Pastelové barvy ztělesňují optimismus a ženskost,“ říká Veronika Valentová, regionální manažer Orange Optik.

 

Aby se brýle co nejpříjemněji nosily, je při výběru brýlových obrub potřeba brát zřetel nejen na jejich typ a barvu, ale také myslet na materiál, který se liší mnoha vlastnostmi.  Oblíbené a moderní jsou jemné obroučky z tenkého kovu. Zákazníci mohou vybírat, stejně jako v loňském roce, z pastelových barev, ale i zlaté či klasické černé. V nabídkách optik jsou letos obroučky v mnoha tvarech, hranaté, kulaté, stále oblíbené kočičí či extravagantní, v atypických formátech.

 

Brýlové obruby se standardně vyrábí ze dvou základních materiálů, a to z plastu nebo z kovu.

Oba tyto materiály musí splňovat různé vlastnosti, díky kterým má obruba určitou životnost, je zdravotně nezávadná nebo má nízkou hmotnost a další.

Kovové obruby jsou zpracované letováním pomocí letovacího zařízení nebo odléváním. Nejčastěji se můžeme setkat s materiály ze slitin různých kovů např. železo, hliník, titan, měď, zlato, beryllium, hořčík, … Všechny kovové díly brýlových obrub kromě titanových jsou povrchově upravovány pomocí galvanizace, která zabraňuje vzniku alergických reakcí,“ vysvětluje Veronika Valentová, regionální manažer Orange Optik.

 

Nerezová ocel je jedním z nejvhodnějších materiálů pro výrobu brýlových obrub. Její vlastnosti umožňují vyrobit lehké, tenké, ale pevné prvky. Obruby jsou zároveň ohebné a pohodlné díky možnosti přizpůsobení se dle tvaru obličeje. Obruby vyrobené z tohoto materiálu jsou hypoalergenní, nekorodují vlivem potu ani kosmetiky. Ocel je materiál levnější a dostupnější než titan.

Titan je o 48 % lehčí než tradiční kovové slitiny.

Titanové obruby jsou velmi pevné, vysoce odolné vůči mechanickému tlaku, ale zároveň jsou pružné a snadno se přizpůsobují obličeji. Jedná se o jediný plně hypoalergenní kov. Obruby nekorodují vlivem potu, kosmetiky nebo klimatických účinků. Titanové obruby jsou dražší vzhledem k drahé surovině a vysoké ceně zařízení na jeho zpracování a úpravu.

 U plastových obrouček je nejčastější metodou výroby vstřikování roztaveného (zkapalněného) materiálu pod vysokým tlakem do ocelových forem (polyamid, celulóza, guma). Polyamid neboli silon je termoplastický materiál používaný právě pro výrobu brýlových obrub. Výzkum v oblasti plastových materiálů vedl k vývoji vysoce kvalitního silonu (nylonu). V dnešní době se však používá jeho modifikace, tzv. grilamid, který je lehký, pružný, odolný vůči chemickým prostředkům, nezpůsobuje alergii, neobsahuje žádná změkčovadla a je odolný vůči UV záření.

 

„Brýlové obruby mohou být také často tvořeny kombinací plastových a kovových komponentů, kdy dochází k aplikaci kovu na plast a opačně. Nebo se používají přírodní materiály dřevo, želvovina, kůže a další. Vzniká tím inovativní design, který je často zpracován ručně, proto může být i cena těchto brýlových obrub vyšší,“ objasňuje Veronika Valentová, regionální manažer Orange Optik.


Orange Optik je ryze českou sítí očních optik po celé České republice. Vzájemnou důvěrou, společnými silami a díky všem našim zákazníkům se nám podařilo vybudovat stabilní a přirozeně se rozvíjející společnost, která aktuálně provozuje své optiky na více než 50 místech po celé České republice.