Milan Design Week 2021: LASVIT si na světové výstavě hraje s perspektivami v reálném i virtuálním světě

 LASVIT, přední česká sklářská a designérská společnost se vrací na milánský týden designu. Milan Design Week je nejvýznamnější světová událost, kde se představují ty nejlepší projekty v oblasti designu. LASVIT do italského Milána přivezl dva nové designové koncepty – A:Live a Fireborn. Oba koncepty návštěvníkům představí, jak světlo vytváří prostor a prostor utváří pocity.  Hra s perspektivami prostřednictvím designových konceptů A:Live a Fireborn

Společnost LASVIT vystavuje své koncepty netradičně v prostředí Českého centra situované v prostorách Generálního konzulátu ČR v Miláně. Název letošní expozice, která se bude odehrávat ve virtuálním i reálném světě, je Perspectives. Prostřednictvím virtuálního a reálného zážitku představí LASVIT koncept modulární kinetické instalace nesoucí název A:Live. A:Live navrhl designér LASVIT design týmu Stefan Mihailovič.

 

Návštěvníci se s instalací A:Live mohou seznámit prostřednictvím virtuální prohlídky v tzv. dream house. Dream house je vlastně sen architekta, který ve svých snech přeměnil bývalou sklárnu na svůj vysněný dům. Ve virtuální tour návštěvníci spatří surrealistický domov, který byl „oživen“ kinetickým pohybem nového designového konceptu z dílny společnosti LASVIT. Designový projekt A:Live má za cíl ukázat, jak LASVIT pracuje s prostorem a světlem. Cílem společnosti je inspirovat nejenom designéry a architekty, ale i umělce, kteří se společností LASVIT spolupracují na různých projektech po celém světě. Inspirovat má A:Live ale každého, kdo do těchto proměněných prostor vstoupí. Virtuální tour je v Miláně doplněna o další dimenzi zážitku – přímo v místě výstavy Perspectives a speciálně pro tento designový svátek LASVIT vytvořil pop-up knihu, kde je celá instalace představena reálně ve 3D.

 

Fireborn

 

Život nikdy nestojí na místě, nikdy nestagnuje. Naopak, je v neustálém pohybu. Stejně i my, lidé, se neustále pohybujeme a měníme. A jak se měníme i my, mění se i instalace A:Live. Pomocí jednoduchých pohybů vytváří složité a zdánlivě živé kompozice,“ říká designér LASVIT design týmu Stefan Mihailovič. Tento kinetický skleněný koncept i skulptura samotná byly navrženy speciálně pro prostory hospitality, privátních rezidencí nebo luxusních jachet. Pouhou změnou skleněných komponent lze dosáhnout různých estetických záměrů. V závislosti na prostoru, ve kterém je A:Live umístěn, do něj lze přidávat různé komponenty a motory. S komponenty si lze doslova hrát, a to skrze přidání koulí, tyčí a dalších jiných. Stejný princip s mírnou změnou tak vyústí ve zcela jinou skulpturu. Designový koncept A:Live tak působí jako živý organismus.

 

Kromě konceptu A:Live je součástí zážitkové expozice dream house také designový koncept Fireborn. Tento koncept navrhla designérka LASVIT design týmu Jana Růžičková. Všechno sklo se rodí ze čtyř živlů – oheň, voda, země a vzduchu, ale pouze oheň umožňuje jejich spojení do výsledného produktu. Jana Růžičková inspiraci čerpá z prostředí české sklárny. Jak název napovídá, myšlenka vzešla z kreativního prostředí sklárny, která je pro LASVIT zdrojem inspirace a zároveň ztělesněním 700leté tradice českého sklářství.

„Fireborn je óda na poetiku a syrovou krásu sklářského řemesla. Přebíráme estetiku české sklárny se všemi jejími geometrickými nepravidelnostmi, skleněnými střepy, horkým vzduchem a různými vzedmutými tělesy a přenášíme tuto originální atmosféru do těch nejvznešenějších interiérů na světě,“ říká Jana Růžičková, designérka LASVIT design týmu.

Sklo v konceptu Fireborn se skládá z ručně ražených masivních pásů vysoce kvalitního optického skla, z nichž každý je originální. Hrany skla jsou ručně broušené, matované a následně leštěné. Sklo může být čiré, světle kouřové nebo světle jantarové. LASVIT vytvořil kombinaci, kdy je tento základ z jedné strany pokoven různými poloprůhlednými vrstvami. A protože je každá složka jiná a jinak orientovaná vůči železné konstrukci, jeví se z různých pohledu zcela odlišně. Kovová struktura instalace Fireborn je geometricky pravidelná a vytváří perfektní kostru pro organické, broušené a opískované skleněné střepy, kterým dává patřičně vyniknout. Kov i sklo mají speciální povlak, díky kterému vypadají, jako by byly spojeny ohněm.

 

„V rámci milánského týdne designu a naší expozice Perspectives si chceme „hrát“ s vnímáním perspektivy. Návštěvníkům ukazujeme, že z typicky 2D knihy dokážeme vytvořit 3D pop-up knihu a spojit ji s virtuální prohlídkou, což návštěvníkům vytvoří nevšední zážitek. V Miláně spojujeme reálný svět s tím virtuálním a naší výstavě tak přidáváme další rozměr. To prezentuje i instalace A:Live, která se nejen mění svým pohybem, ale každým pohybem ji vnímáme v jiném úhlu pohledu či jiné perspektivě,“ říká Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti LASVIT. „Jedním z našich cílů je doslova povznést každého člověka tím, že vytváříme dechberoucí prostorové zážitky, které se „dotknou na duši“ každého člověka, který se v daném prostoru ocitne. Chceme, aby naše instalace a celkově prostor vytvářely pro naše klienty originální prostory, které nejen vyvolají blahé pocity, ale doopravdy „pohladí na duši“, dodává Leon Jakimič.

 

Nová stolní lampa Spacey  

Souběžně s expozicí Perspektivy v Českém centru LASVIT představí své produkty také v showroomu Minotticucine. K vidění zde jsou nové verze ikonické kolekce Cipher, která vznikla ve spolupráci s designérským duem Yabu Pushelberg a dnes patří k nejprodávanějším kolekcím vůbec. Jedním z hlavních lákadel ale bude svítidlo Spacey od designéra Lukáše Nováka, které čerpá z tradiční výrobní techniky vyvinuté před 200 lety v Novém Boru, nynějším sídle LASVITu. Tato technika se nazývá „lithyalin“ a stala se velmi populární především v 19. století. Lukáš Novák, mladý designér, který se sám narodil v Novém Boru, však lithyalinu dává novou podobu a tradiční techniku ​​aktualizuje tak, aby reflektovala kosmický věk 21. století. Pro zachycení krásy vesmíru si Lukáš Novák vybral tvar koule se slovy, že „koule je dokonalý tvar ve vesmíru“. Na výstavě bude k vidění také zbrusu nová stolní lampa Spacey.

O společnosti LASVIT

LASVIT je globálním lídrem v oblasti vytváření odvážných, jedinečných prostorových a světelných zážitků, které jsou navrženy tak, aby doslova povznesly pocity a estetiku všech. Společnost LASVIT, kterou založil Leon Jakimič, je lídrem světového designérského průmyslu. Vedle osobitého stylu a vytříbeného vkusu LASVIT vyniká svým nekonečným optimismem a touhou propojit design s uměním za využití tradičních i moderních metod a technologií.

LASVIT je moderním a progresivním tvůrcem nových prostorových konceptů. Svébytně rozvíjí dlouholetou tradici českého sklářství, kdy pod jednou střechou propojuje mimořádné designérské, umělecké a řemeslné talenty. Stává se tak centrem kreativního umění světového významu. Výsledkem jsou dechberoucí instalace vytvořené na míru po celém světě, stejně jako nepřehlédnutelné kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla.

Neformální a neotřelý přístup společnosti LASVIT zaujal i světový designový průmysl. LASVIT získal řadu ocenění, mezi nejprestižnějšími je tzv. „Oscar designu“ na světové výstavě Salone del Mobile.

V průběhu let LASVIT přilákal renomované designéry a umělce, kteří si přáli spolupracovat s odvážnou, nekonvenční českou společností. Ve spojení s tak významnými osobnostmi, jako jsou The Campana Brothers, Kengo Kuma, Yabu Pushelberg, Nendo nebo Ross Lovegrove LASVIT zrealizoval ty nejnezapomenutelnější skleněné kolekce, které vznikly na základě uměleckých kvalit jednotlivých designérů v kombinaci s precizním řemeslným uměním českých sklářů.

Společnost LASVIT má jedinou misi a cíl: doslova povznést každého vytvářením dechberoucích a úchvatných prostorových zážitků, které pohladí duši každého člověka, který se v prostoru ocitne.

 

LASVIT. Lift Everyone.

#LasvitDesign