Mezinárodní den památky obětí holokaustu

Mezinárodní den památky obětí holokaustu připadá na 27. ledna. Byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005 na jeho 42. plenárním zasedání.

27. ledna, si připomínáme oběti šoa a doufáme, že náš hlas a pietní setkání napomohou tomu, aby se podobné zločiny nemohly opakovat.

Připomínáme si naše nejbližší, naše sousedy, tisíce Pražanů, desetitisíce Čechů, miliony Evropanů. Tyto zmizelé nenajdeme na hřbitově, jako většinu zemřelých, neodpočívají na obvyklých pietních místech. Jak říkal Primo Levi, byli zašlápnuti jako hmyz, jako neřád, kterého je nutné se zbavit, aby byl svět „čistý“. Aby po nich nezůstalo vůbec nic. Majetek, socha, obraz, kniha ani obyčejná fotografie, vše mělo zmizet beze zbytku, bez vzpomínky.

V celé republice připomínají pamětní desky, pomníčky, památník v Pinkasově synagoze, v Letech u Písku i v Hodoníně desetitisíce zavražděných a umučených. Stovky Stolpersteine, Kameny zmizelých, mosazné destičky v chodnících, připomínají tragické osudy konkrétních obětí. Při procházení městem se před námi náhle objeví v chodníku zvláštní dlažební kostka, a my si uvědomíme, že tady někdo bydlel, byl to náš soused, jeho rodina, člověk, a aniž se čímkoli provinil, byl zavražděn. Mnozí chodci projdou a nevšimnou si, stejně jako v minulosti mnozí nechtěli vidět, jak jejich bližní kráčejí ulicemi na své poslední cestě.

Připomínáme si dnes strašnou minulost, ale současně s obavami vnímáme bující nenávist, která zamořuje veřejný prostor. Mnozí se snaží naplnit své životy nenávistí vůči jiným a touto nenávistí nakazit jiné.

Děkuji všem, kteří si dnes společně s námi připomenou hrůzy šoa, smutný osud obětí a vzpomenou na dobu, kdy hrůzný systém beztrestně ničil životy tisíců a milionů.

Prosím, netolerujte ve svém okolí projevy antisemitismu, rasismu nebo projevy nenávisti. Vnímejte je vždy a jako nenápadnou cestu ke zlu a zločinům proti lidskosti.
Děkuji.

František Bányai
Předseda Židovské obce v Praze


Tento den má připomínat utrpení přibližně šesti milionů židovských obětí, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších nevinných obětí v době holokaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně, jelikož 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

Návrh na vyhlášení tohoto dne byl podán Izraelem, Spojenými státy, Austrálií, Kanadou a Ruskem. Podpořilo jej 91 členských zemí.

zdroj : wikipedia.org

titulní foto : Autor: Bundesarchiv, B 285 Bild-04413 / Stanislaw Mucha / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5337694