Krátké zprávy z ZOH Peking 2022 – XV.

Krátké zprávy: 19. 2. Peking 2022

 

  • Čeští běžci v závěrečném závodu s hromadným startem na 50 kilometrů, který byl kvůli mrazivému počasí zkrácen na 30 kilometrů – útočili na top30. Nakonec se Petr Knop umístil na 37. a Adam Fellner na 42. místě. „Bylo to dobývání Severního pólu,“ komentoval podmínky trenér českých běžců Vasil Husák a stejně jako Fellner přivítal zkrácení závodu z původní padesátikilometrové vzdálenosti, které si vynutilo extrémní počasí.
  • Slovenští hokejisté poprvé v historii samostatné republiky vybojovali na zimních olympijských hrách bronz! V Pekingu porazili Švédsko v zápase o bronz 4:0 a mají tak svoji první medaili z turnaje pod pěti kruhy. Rozhodla především druhá třetina. V ní nejprve 17letý supertalent Juraj Slafkovský trochu šťastným gólem otevřel skóre, když jeho ránu tečoval švédský obránce a puk doplachtil za záda brankáře Larse Johanssona. Následovala série šancí Slováků, která v přesilové hře vyvrcholila druhým gólem Samuela Takáče, který při přesunu trefil Johanssona, od kterého se ale puk odrazil do brány. Vynikající zákroky naopak ve slovenské bráně předváděl Patrik Rybár.

Ve třetí třetině dokázali Slováci držet čisté konto a svůj výkon korunovali dvěma góly do prázdné branky Švédska. Nejprve se znovu trefil Slafkovský, krátce po něm ještě Pavol Regenda. Konečné skóre je tak 4:0 pro Slováky.

Slovenským hokejistům k historické medaili z olympijských her již pogratulovala i prezidentka Zuzana Čaputová. „Díky, že jste to nevzdali, že jste po dobu celého olympijského turnaje neztratili odhodlání. Vaše houževnatost a vytrvalost přinesly radost z hokeje téměř do každé slovenské domácnosti,“ napsala na sociální sítě Čaputová.

  • Vrut. Salto. Vrut. Vrut. Salto. Vrut. Vrut. Salto.

Je to přesně 20 let, co se rodák ze Šumperka akrobatický lyžař Aleš Valenta roztočil do obrovské vrtule, úspěšně dopadl a o den později se mu na krku houpala zlatá medaile z olympijských her v Salt Lake City. V americkém středisku Deer Valley panovalo 19. února roku 2002 ideální počasí. To byl základ pro to, aby Aleš Valenta mohl vystřihnout abnormálně obtížný skok, který měl v šuplíku jako jediný na světě – double-full, double-full, full. V prvním finálovém kole vsadil na „běžný“ skok na jistotu, ve druhém vytasil trumf – v rychlosti přes 60 kilometrů za hodinu opustil můstek, na tři vteřiny se ve vzduchu roztočil tak, jak to nikdo jiný ještě dlouho poté neuměl. Od rozhodčích dostal 129,98 bodu. Stále neměl jisté zlato, ale: „Skočil jsem to, zbytek mi byl šumák.“

  • Závodu rychlobruslařek s hromadným startem měla Českou republiku reprezentovat Nikola Zdráhalová. Při tréninku se však zranila a do závodu nakonec nenastoupila.
  • Čeští bobisté rozjeli olympijský závod a po 2. jízdách jsou průběžně na 22. místě.
    „Tohle není určitě to, co si představujeme a chceme. Druhá jízda byla malinko lepší,” zhodnotil úvodní den Dominik Dvořák, pilot českého bobu.
  • Juan Antonio Samaranch mladší byl na valném shromáždění v Pekingu zvolen viceprezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Dvaašedesátiletý Španěl byl jediný kandidát na pozici, kterou dosud zastával Číňan Jü Caj-čching, jemuž vypršel mandát.

Ostatními viceprezidenty jsou Ng Ser Miang ze Singapuru, Australan John Coates a Nicole Hoevertszová z Aruby. Samaranch je členem MOV od roku 2001 a viceprezidentem byl už v letech 2016–2020. Nyní se vrací do funkce, v minulém období vedl organizační komisi, která dohlížela na přípravu zimních her v Pekingu.

 

Foto zdroj: FB Český olympijský tým a Slovenský hokej SVK