Jaro a jezírkový vysavač

Jak připravit jezírko na letní sezónu? Jezírko je samozřejmě nutné vyčistit a opět mu dodat život a vzhled. V článku vám prozradíme, jak pracovat s jezírkovým vysavače, abyste byli s výsledkem spokojeni.

Jaro se blíží a zahrada se začne za chvíli probouzet k životu. Ten, kdo vlastní zahradní jezírko, ví, že k údržbě jarní zahrady patří i příprava jezírka na nastávající sezónu. Velkým pomocníkem pro odstraňování kalů, spadaného listí a dalších nečistot nám nejlépe poslouží jezírkový vysavač.

V čem se liší domácí vysavač od toho jezírkového?

Vysavač je zařízení, které zná každý a používá se v každé domácnosti. Jezírkový vysavač se liší hlavně tím, že se do něj nasávají nečistoty spolu s vodou. Vysávání jezírka je řešením, jak se zbavit nečistot z nejhlubších zákoutí. Nejen bahno a drobné organické nečistoty, ale také listí a vše, co se nahromadilo na dně jezírka. Někteří majitelé jezírek používají radikální metody, kdy vypustí veškerou vodu a teprve poté se pustí do čištění nádrže. Mnohem lepší a méně invazivní způsob je použití jezírkového vysavače.

 

Tento vysavač vypadá jako vysavač průmyslový, má velkou nádobu na nečistoty a trubky a trysky k odstraňování kalu ze dna. Pomocí vysavače můžete rychle a účinně vyčistit dno jezírka, aniž byste museli odčerpávat vodu. Navíc nemusíte vůbec chodit do vody. Zakoupením vysavače s dlouhou hadicí můžete pracovat bezpečně ze břehu.

 

Vysavače pracují tak, že vytvářejí podtlak, který nasává tyto kaly a další nečistoty. Proto se těmto zařízením říká vysavače. Lze je také použít například k čištění bazénů a teras.

 

Vysavač na jezírka – jaký vybrat?

 

Jak jistě tušíte, jedná se o poměrně velké množství typů zařízení, což se promítá do nutnosti rozhodovat se na základě jednotlivých výkonnostních parametrů. Čemu bychom tedy měli věnovat zvláštní pozornost?

Základním aspektem při výběru vysavače je objem vašeho jezírka.

Jezírkové vysavače dělíme do tří skupin, a to na jednokomorové, dvoukomorové a profesionální.

 

  • jednokomorové používáme do malých jezírek, které mají objem 10 – 15 m³. Nevýhodou jednokomorového vysavače je, že nedokáže nasávat a zároveň vypouštět vodu.
  • dvoukomorové používáme pro větší jezírka. Výhodou je možnost nepřetžitého provozu, kdy když se jedna komora naplní, automaticky se přepne na komoru druhou a první se mezitím vypouští. Tím ušetříme čas.
  • profesionální vysavače jsou opravdu pro profesionály, kteří se čištěním jezírek živí a tyto vysavače jsou konstruovány na velké vodní plochy.

Donedávna bylo odbahnění dna i malého jezírka náročné. Dnes již však naštěstí existuje široká škála dostupných vysavačů pro jezírka. Ve skutečnosti by se jim mělo říkat odkalovače.

Nejenže zefektivňují čištění dna, ale díky jejich teleskopickým násadám, jak již bylo shora řečeno, můžeme na dno jezírka dosáhnout i ze břehu, aniž bychom museli vstupovat do vody.