Čeští florbalisté odjíždí na světový šampionát obhajovat bronzové medaile

Mistrovství světa tentokrát hostí švýcarská města Curych a Winterthur, přičemž kvůli kolizi s fotbalovým šampionátem netradičně místo prosincového termínu už na počátku listopadu a kvůli covidu netradičně necelý rok po tom minulém (mezi turnaji bývají dvouleté intervaly, ten minulý se ale konal o rok později).

Český národní tým bude na vrcholné akci od 5. do 13. listopadu obhajovat bronzové medaile, které vybojoval na uplynulém mistrovství světa v Helsinkách.

„Naše síla bude v týmovém pojetí florbalu a obecně v síle toho týmu jako celku. Chceme hrát skvěle do obrany, zároveň být pro soupeře nepříjemní a nebezpeční na balonku. Také máme v kádru výrazné individuality, které budou nad rámec týmového výkonu vyčnívat a dělat rozdíl,” říká trenér Jaroslav Berka.

Ve 20členném kádru je hned 17 hráčů, kteří mají rok starý bronz a doplňuje je kupříkladu Matěj Jendrišák, velezkušený borec, který se do reprezentace vrací poté, co u ní skončil finský trenér Kettunen. S ním měl spory.

Reprezentace vystřídá obě dějiště

Češi ve skupině narazí na trojlístek Lotyšsko, Německo a Švédsko. „Tři ze čtyř týmů, které hrály o medaile na Světových hrách, se potkají ve stejné skupině. Víme, že na turnaji typu MS není prostor polevit v koncentraci a přístupu,“ připomíná Berka srpnovou multisportovní akci, na níž vybojoval s reprezentací premiérový bronz.

Turnaj zahájí národní tým v sobotu 5. listopadu, kdy se ve 13.30 střetne ve Swiss Life Areně s Lotyšskem. „Je to tým s jasným rukopisem, delší dobu spolu pod stejným trenérem a letos v létě se mu podařilo zvládat ne jeden, ale hned několik zápasů proti TOP týmům. V kádru má hráče, kteří působí v nejlepších klubech finské ligy a jejich počet se postupně zvyšuje, takže herní kvalita lotyšské reprezentace roste,“ komentuje hlavní kouč sílu úvodního soupeře.

Poté se Češi přesunou do Winterthuru, kde je postupně čekají sousedi z Německa a úřadující mistři světa ze Švédska.

Německo má několik hráčů ve švýcarské NLA a zároveň velmi zkušenou osu týmu, která odehrála několik mistrovství světa pohromadě. Na závěr skupiny nás čekají Švédové. Aktuální mistři světa a vítězové Světových her. Hodně se v posledním období posunuli v konceptu hry. Je to atraktivní skupina, víme, že nás čekají top utkání od samotného začátku turnaje,“ doplňuje Berka.

Ondřej Němeček.

Progres, kterým mužské áčko prošlo, si pochvaluje kapitán Ondřej Němeček.

„Buduje se nový tým, i když jeho základ zůstal stejný. Když se ohlédnu za tím, co jsme všechno odmakali, jakou práci jsme udělali a jak jsme se zlepšovali, tak z toho mám velmi pozitivní pocity. Od kempů, kde jsme se zabývali jednotlivými částmi výkonu, ať už taktickými či psychologickými, až po zápasy. Posunujeme se. Je vidět vůle být pořád lepší a myslím si, že zatím se to nese ve velmi slušném duchu.“

Němeček už má na svém kontě účast na třech mistrovstvích světa, vůbec poprvé ale povede tým v roli kapitána.

Zodpovědnost cítím velikou. Tím, že jsme na minulém šampionátu získali medaili, tak očekávání nejen nás, ale i veřejnosti, nejsou o nic menší, možná i vyšší,“ ví zkušený florbalista, jenž nosí pásku na paži i ve střešovickém Tatranu.

Právě Němeček bude patřit mezi klíčové hráče, na které bude národní tým spoléhat. Spolu s ním budou mít důležitou roli také například Marek Beneš a Lukáš Bauer, kteří patřili mezi nejlepší hráče šampionátu v Helsinkách, nebo střelec bronzového gólu Filip Langer. V počtu startů na vrcholných akcích jednoznačně vedou dva zkušení matadoři – Matěj Jendrišák a Tom Ondrušek, pro které půjde už o šesté seniorské mistrovství světa. První zmiňovaný se vrátil po tříleté odmlce v národním týmu, druhý absolvoval všech předchozích šest šampionátů. Oba dva mají na svém kontě také dvě bronzové medaile.

Ondrušek při zisku té poslední vedl celek coby kapitán, a i teď by měl patřit mezi lídry. „Dlouhou dobu jsme mou roli s trenérem Berkou zcela otevřeně řešili – co se očekává ode mne a co bych uvítal já ze strany trenérů. Moje pozice je tedy jasně vykomunikována – na hřišti předvádět konstantní výkony, aby se dalo spolehnout na to, co předvedu, a když to bude v některý moment potřeba, měl bych promluvit k týmu a předat zkušenosti. Mimo hřiště je ta role už od minulého cyklu velmi podobná – být jedním z těch, kteří budují a vytváří tým tak, abychom dokázali zdolat překážky, které nás mohou potkat a, je to takové klišé, pomáhat pracovat na tom, abychom byli co nejlepší tým,“ říká jedna z opor pražského Chodova.

Mistrovství světa odstartuje již v sobotu 5. listopadu

Ještě předtím absolvují Češi herní soustředění v Kutné Hoře a na Šumavě. „Velmi si cením a vážím té přípravy, kterou jsme měli, a moc se těším, až se ukáže, jaká reálně byla, jaký bude mít výsledek a jak si dokážeme poradit s těmi překážkami, které nás na cestě mistrovstvím světa čekají. Opravdu hodně se těším na to, co mi šampionát přinese za zážitky a na to, jak s naší skvělou partou prožijeme další super chvíle,“ nechává se slyšet Filip Langer.

Český florbal bude mít na vrcholné akci zastoupení i na poli arbitrů. V nominaci mezi sedmicí párů nechybí Jakub Furmánek s Vlastimilem Šolcem, kteří si připsali úspěšnou premiéru na předchozím šampionátu v Helsinkách.

Program české reprezentace na MS

Česko – Lotyšsko
05. 11. 2022 | 13.30 | Swiss Life Arena, Curych

Německo – Česko
06. 11. 2022 | 15.00 | Axa Arena, Winterthur

Švédsko – Česko
07. 11. 2022 | 18.00 | Axa Arena, Winterthur

Čtvrtfinále *
11. 11. 2022 | 15.00 | Swiss Life Arena, Curych

Semifinále
12. 11. 2022 | 14.00/17.30 | Swiss Life Arena, Curych

Finále/O 3. místo
13. 11. 2022 | 12.00/15.45 | Swiss Life Arena, Curych

* v případě přímého postupu do čtvrtfinále budou hrát Češi v tento den a čas

Český tým řečí čísel

Věkový průměr: 26,0 let

Nováčci na MS: 1 (Kreysa).
2. účast: 8 (Martin Beneš, Besta, Forman, Gruber, Havlas, Hemerka, Punčochář, Šindler).
3. účast: 6 (Bauer, Delong, Kisugite, Krbec, Langer, Rýpar).
4. účast: 3 (Marek Beneš, Němeček, Tokoš).
6. účast: 2 (Jendrišák, Ondrušek).

Foto z tiskovky: Iva Roháčková